ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ’NDE İLK DERS ZİLİ ÇALDI ‘ÇOCUKLARA KARİYER SERTİFİKASI OLACAK’

191

Çocukları bilimle tanıştırırken eğlendirmeyi hedefleyen Çocuk Üniversitesinin açılışında konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, projenin sene içinde de devam edeceğini müjdeleyerek çocukların bu sayede için çok önemli bir kariyer sertifikası kazanacağını vurguladı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından Eğitim Fakültesi öncülüğünde Kütahya’da ilk kez hayata geçirilecek Çocuk Üniversitesi’nde dersler başladı. Çocuk Üniversitesinin açılış törenine yoğun bir katılım gerçekleştirildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından hayata geçirilen Çocuk Üniversitesinin açılış programı Eğitim Fakültesinde düzenlendi. Programa DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Aydın, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, akademisyenler, Çocuk Üniversitesinde eğitim almaya hak kazanmış öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, Çocuk Üniversitesinin, çocuklara sosyal ve eleştirel düşünme, yaratıcı olma, yargılama, sorgulama, soru sorma, merak duyma, sorun çözme gibi temel yaşam becerilerini kazandırmak amacıyla DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın destekleriyle kurulduğunu açıkladı.

‘BİLİM GÖZLE GÖRÜLÜR HALE GELECEK’

Çocuk Üniversitesinin çocukların erken yaşta bilim ve sanatın eğlenceli tarafıyla tanışmalarına olanak sağlayacağını belirten DPÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, alanında en iddialı öğretim elamanları tarafından yürütülecek eğitimlerde çocukların ilgilerini bilme, bireysel düşünceye ve sanata çekmeyi hedeflediklerini açıkladı. Böylelikle bilimin çocuklar için somut, gözle görülür ve doğrudan deneyimlenebilir hale geleceğini dile getiren Topçuoğlu Ünal, “Bilim ve sanatın gündelik yaşamın her alanında herkesi ilgilendiren kurgular olduğu gösterilmiş olacak. Bilimin ulaşılamaz olduğu ya da sanatın bireyin gelişimde önemli bir yeri olamadığı gibi önyargılar da böylelikle aşılmış olacaktır.” İfadelerini kullandı.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, çocukları bilimle tanıştırırken eğlendirmek, eğlendirirken; en kıymetli bilgilerle donatmak, çocukları keşfe ve icatlara yönlendirmek istediklerini belirtti. İnsan hayatını kolaylaştıracak ülkemizi zenginleştirecek, milletimizin dünya milletler ailesi içinde en ön sıraya yerleştirecek çalışmalarla gayretlerle projelerle buluşturmak istediklerini vurgulayan Rektör Kızıltoprak, çocuklar sayesinde gelecekte ülkemizin muasır medeniyetin zirvesine ulaşacağını belirtti.

SENE İÇİNDE DE DEVAM EDECEK

Projenin sene içinde de devam edeceğini müjdeleyen Rektör Kızıltoprak, “Değişik yaş gruplarına 40 haftalık bir program planlıyoruz. Her cumartesi günü yine günün belli saatlerinde şehrimizin en önemli bilginlerini görevlilerini öğrencilerimizle buluşturacağız. Örneğin bir dersimize şehrimizin milli eğitim müdürü gelecek. Bir öğretmen nasıl olunur? Milli eğitim müdürü nasıl olunur? Onu anlatacak. Eğitimin öğretimin ehemmiyetinden bahsedecek. İnşallah bu programı çok değerli bir kamu yöneticimizle açacağız. Belki bir bakanımızla açacağız. Kendi hayat hikâyesini kendi başarı hikâyesini sizinle paylaşacak. Geleceğin bakanlarına, kamuda en önemli görevleri üstlenecek evlatlarımıza umut kaynağı olacak. Böylelikle 40 haftayı tamamladığımızda 41 kere maşallah diyeceğimiz çocuklarımızın çok önemli bir kariyer sertifikası olacak diye düşünüyoruz.” Dedi.

3 HAFTA BOYUNCA SÜRECEK

Çocuk Üniversitende çocukların 3 hafta boyunca, Salıdan Cumaya kadar her gün 14.00-17.00 arası 3’er saat olmak üzere alanında uzman 19 öğretim elemanından 19 farklı ders alacağını belirten Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, bu derslerin bilim, sanat, spor ve genel kültür ana kategorilerinden seçilerek; Tiyatro ve Drama, Müzik, Zeka Oyunları, İngilizce, Fizik, Kimya, Biyoloji, Robotik, Yapay Zekâ Yazılım Motivasyon ve İletişim, Edebiyat, Voleybol, Jimnastik, Yüzme, Seramik, Resim, Ebru, Çizgi Film ve Animasyon olarak belirlendiğini ifade etti.

Çocuk üniversitenin şehirde çok ses getirdiğini oldukça talep görerek 118 başvuru aldığını belirten Topçuoğlu Ünal, “Alanında 7 bilim mülakat jürisinden oluşan seçici kurul 5 ana kategoride soruları kura usulüyse öğrencilerimize yöneltti. Mülakat sonucu belirlenen 20 öğrencimizle bugün burada birlikteyiz. Artık eğlence dolu bilim sanat spor dolu günler bizi bekliyor.”şeklinde konuştu.

‘İSMİMİZİN MİSYONUNU YERİNE GETİRİYORUZ’

DPÜ’nün çok değerli bir ismi olduğunu ve amaçlarının bu değerli ismin yüklediği misyonu yerine getirmek olduğunu açıklayan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Cumhuriyeti kuran kadro bu topraklarda büyük bir zafer kazandı. Ve o zaferden sonra Cumhuriyetimiz kuruldu. Biz Dumlupınar zaferinden adını alan bir üniversite olarak Cumhuriyetin tüm kazanımlarına Türk milletinin tarih boyunca edindiği bütün medeniyet değerlerine sahip çıkmayı o misyonu gelecek nesillere de aktarmayı kendimize birinci vazife ediniyoruz.” Şeklinde konuştu. Bu vazife doğrultusunda DPÜ’yü iyi öğrencilerle buluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Kızıltoprak, iyi bir üniversitenin her zaman iyi fiziki koşullarıyla, iyi eğitim kadrosuyla ama illaki iyi öğrenci kadrosuyla “iyi” olduğunu vurguladı.

‘HAYATLARINDA YEPYENİ BİR SAYFA AÇMAK İSTİYORUZ’

Çocuk Üniversitesi sayesinde en başarılı Kütahyalı öğrencilerin DPÜ ile tanıştırılacağını vurgulayan Rektör Kızıltoprak, “Hem onların geleceğine hem de üniversitemizin misyonuna o misyonu omuzlarında sırtlanan öğretim üyeleri olarak katkı vereceğimizi düşünüyoruz. Bu öğrencilerimiz Kütahya’mızın ülkemizin en değerli öğrencileri. Onlarla bugün burada buluşmak onlara üniversitemizin en iyi kadrolarını, dekanlarını, en iyi eğitmenlerini takdim ederek onların hayatında yepyeni bir sayfa açmak istiyoruz. Onların hayallerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak istiyoruz. Elbette sevgili veliler bu evlatları dünyaya getirdiniz. Onlara barış içinde sevgi içinde bir yuva kazandırdınız. Onlara gözbebeğiniz gibi bakıyorsunuz. Onların geleceğini planlama noktasında bizi düşündüğünüz için bu programa gönülden katıldığınız için sizlere de teşekkür ediyorum. Bu tercihinizden dolayı sizlere şükranlarımı ifade ediyorum. Duamız gayretimiz bütün mücadelemiz evlatlarımızın mutlu olması. Üniversitemizin Türkiye’de ve dünyada öne çıkması, böylesine iyi öğrencilerle buluşması ve şehrimizin üniversitemizin kalkınmasıdır. Bu projeye destek verdiğiniz için sizlere tekrar şükranlarımı sunuyorum.”ifadelerini kullandı.

‘MİLLETİMİZİ EN ÖN SIRAYA TAŞIYACAKLAR’

Rektör Kızıltoprak, “Hayatlarınıza dokunmak istiyoruz sizlere gönlümüzü açmak istiyoruz. Yunus Emre’nin söylediği gibi ‘bir gönle girmekten daha güzeli var mı?’ çok söz söylenebilir yine yunus bir sözüyle konuşmama son vermek istiyorum. ‘Öyle söz söyle ki melekler bilmez ola gerek’ biz bu sözleri söylemedik ama bizim melek gibi evlatlarımız meleklerin bile söyleyemeyeceği sözleri söyleyecekler. Onların söylediği sözler mutluluk olacak, başarı olacak ve milletimizin dünya milletler ailesi içinde en ön sırada sağlayacak kelimeler bulacak. Bütün evlatlarımızı alınlarından öpüyorum.” Şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *