BİLİNÇLİYİZ AMA ALAMIYORUZ

417

Eskişehir ve Afyonkarahisar ile kıyaslandığında Kütahya’nın çok daha büyük bir ekonomik sıkıntı yaşadığını belirten Optisyen ve Gözlükçüler Odası Kütahya bölge temsilcisi Cengiz Çağlayan, komşu illerde yaşayan vatandaşların kaliteli güneş gözlüğü için bütçe ayırabildiğini ancak Kütahyalıların böyle bir imkâna sahip olmadığını vurguladı. Çağlayan, Kütahyalıların kalite güneş gözlüğü konusunda bilinçli olduğunu ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle göz sağlığını ikinci plana atmak zorunda kaldıklarının altını çizdi.

Kütahya’da kaliteli güneş gözlüğü kullanımına olan ilginin azalmasının sebeplerini GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren Optisyen ve Gözlükçüler Odası Kütahya bölge temsilcisi Cengiz Çağlayan, şehrin büyük bir ekonomik zorluktan geçtiğini belirleterek Kütahya’nın ekonomik yönden başka türlü çalışmalara ihtiyacı olduğunu vurguladı.

‘KÜTAHYALI 5 LİRA İÇİN PAZARLIK

YAPMAK ZORUNDA KALIYOR’

Kütahyalıların güneş gözlüğü konusunda bilgi sahibi olduklarının altını çizen,  Optisyen ve Gözlükçüler Odası Kütahya bölge temsilcisi Cengiz Çağlayan vatandaşların güneş gözlüğü konusunda yaralarını da zararlarını da bildiğine dikkat çekti. Kütahyalıların kalitesiz, ucuz gözlükleri alıp kullanmasının sebeplerinin hepsinin ekonomik olduğunu vurgulayan Çağlayan “Kütahya emekli ve öğrenci şehri. Ben bu işi 40 senedir yapıyorum. Bu seneki kadar hiç kötü olmamıştık. Bu sene çok kötü. Emeklilerin maddi durumları, öğrencilerin yazın şehirden gidişleri bunların hepsi etken. Biz daha önceleri yazın güzel satışlar yapıyorduk. Bizim tek sebebimiz ekonomik. Eskişehir, Afyonkarahisar bize nazaran ekonomi olarak mükemmel durumdalar. Hepsinin alım gücü bize göre çok farklı” diye konuştu. Kütahyalıların bulunduğu ekonomik koşullar içerisinde 5 lira için pazarlık etmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Çağlayan “Çünkü Kütahyalı onun bile hesabını yapmak zorunda. Düşünün bu devirde 5 liranın bir önemi kalmadı. Ama maalesef 5 lira için pazarlık ediyoruz. Bizim müşterilerimiz çoğu emekli ya da öğrenci. Ekonomiyi bütçeyi siz düşünün” ifadelerini kullandı.

‘KÜTAHYALININ GÖZLÜĞE

AYIRACAK BÜTÇESİ KALMADI’

Ekonomik koşulların ve alım gücünde yaşanan kısıtlamaların, zorlulukların sadece güneş gözlüğü ile sınırlanmadığının altını çizen Çağlayan yaşana ekonomik sıkıntının hem esnaf hem vatandaş için zorlayıcı bir duruma geldiğini vurguladı. Sadece optiklerin değil her sektörde sıkıntılar yaşandığını belirten Çağlayan “Bizim Kütahya yeni yeni güneş gözlüğüne alışmaya başlamıştı. Herkes güneş gözlüğünü takmaya başladı. Kalitesiz ucuz gözlüğü bu yıl rağbet arttı. Çünkü Kütahyalının gözlüğe ayıracak bütçesi kalmadı. Ama Kütahya’nın ekonomisi düzelmediği sürece bizim esnaf olarak işimiz çok zor. Vatandaş için durum daha da zor” şeklinde konuştu.

MARKETLERDE GÖZLÜK

SATIŞI YASAKLANACAK

Marketlerde ve bijuterilerde güneş gözlüğü satışlarının çok fazla olduğunu ve bu konuda kanunen çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Çağlayan “Önceden de satılıyordu ama daha da arttı. Bunlar şimdi kanunlaşacak. Eylül’de yasanın çıkması bekleniyor. Marketlerde ve bijuterilerde artık güneş gözlüğü satılmayacak. Bunun çalışmalarını yaptılar. Böyle olursa sadece optikten alır. Daha kaliteli sağlıklı güneş kullanımı da artar” diye konuştu.

‘ÇERÇECE DEĞİL CAM KALİTESİ ÖNEMLİ’

Optiklerde her bütçeye uygun kaliteli ve sağlıklı gözlük bulmanın mümkün olduğunu belirten Çağlayan “Bizde gözlükler 700-80 liradan başlıyor. Ama marketten bijuterilerden alırsan 200 liraya bulursun. Ama camları kaliteli değil. UV korumaları yok. Ama vatandaş alıyor. Çoğu güneşten korunmanın yanında süs olarak alıyorlar. Özellikle kadınlar kombinlerini tamamlamak adına alıyorlar. Sağlını düşüne yok bu konuda” dedi.

Gözlerimiz için UV korumasını mutlaka öncelikli tutmanın önemini dile getiren Çağlayan “Numaralı olanlarda yüzde 80-90 oranında var ama numaralı kullanmayanlar için de UV ışınlarını zararlı ışınları önlemek gerekiyor. Bunu da kaliteli camlar kullanarak sağlayabiliriz. Çerçeve bu konuda önemli değil. Çerçevenin gösterişi ya da kalitesi göz sağlığımız konusunda önemsiz. Ama camların mutlaka kaliteli olmaması lazım” diye konuştu.

‘KÜTAHYA’NIN REKLAMA BÜTÇESİ YOK’

Başka şehirlerde kaliteli gözlük kullanımın şehir içinde reklamlarının yapıldığını ancak Kütahya’nın ekonomik koşullarında bunun sağlanamadığını dile getiren Çağlayan “Bizim ekonomimiz komşu şehirlere göre daha bozuk. Göz sağlığı, kaliteli gözlük kullanımı konusunda reklam yapılamıyor. Ekonomi bozuk olduğu sürece de güneş gözlüğünde herkes nerede ucuz var oraya gidiyor. Yanlış olduğunu biliyor. Alıyor. Sonra 6-8 ay sonra gözleri bozuluyor. Doktora gidiyorlar. Doktor bir kere daha güneş kullanımının önemine dikkat çekiyor. Bunları aşmamız lazım. Ama ekonomi düzelmedikçe insanımız güneş gözlüğüne bütçe ayıramaz” ifadelerini kullandı.

‘BAŞKA TÜRLÜ ÇALIŞMALAR İHTİYAÇ VAR’

Müşterilerinin doktor sonrasında kendilerine “Ben hu gözlüğü marketten, pazardan aldım. Gözüm bozuldu ama napayım başka kalite gözlük almaya gücüm yok” diyerek geldiklerine dikkat çeken Çağlayan “Ama mutlaka kalite güneş gözlüğü kullanmaları gerekiyor. Kütahya’mız için ekonomik yönden başka türlü çalışmalara ihtiyacı var. Kütahya esnafının durumları iyi değil. İyi olsa herkes satışını yapar, güneş gözlüğü de satar. Esnafın da yüzü güler vatandaşında ama ekonomik şartlar el vermiyor” dedi. Güneş gözlüklerinin çok pahalı olmadığını ama bütçeyi zorladığını ifade eden Çağlayan “Zorlasa da vatandaşımızın sağlığını ön plana koyması gerekir. Optiklerden gözlüklerini almalar gerekiyor. Dışarıdan pazardan marketten gözlükle almamaları lazım. Aldıkları yerlerde bu gözlüklerin iadeleri de yok. Optikten alınan gözlüklerde en ufak bir şeyde iade yapıyoruz. Garantili gözlükleri veriyoruz. Bunları aşmamız lazım. Aşmak kolay değil, zor” diye konuştu.

GÖZLÜK KULLANIMINDA

OPTİĞE GÜVENİN

Optisyen ve Gözlükçüler Odası olarak Kütahya’nın Manisa’ya bağlı olduğunu kaydeden Çağlayan, hem Manisa’da yönetim kuruşundaki rolüyle hem de Kütahya Bölge Temsilcisi olarak birçok çalışmada yer aldığını belirterek yapılan çalışmaları anlattı. Atılan adımlar ve alınan kararların yavaş yavaş kanunlaşacağını vurgulayan Çağlayan şu ifadeleri kullandı; “Yapılan çalışmalar sonucunda odamızı kabul ettiler. Bu sorunların hepsi yavaş yavaş düzelecek. Kanunlaşırsa güneş gözlükleri optikler dışında bir yerde satılamayacak. Lenslerde önceden internete kadar satışlar vardı. Lenslerin internet satışı yasaklandı. Satış yapanlar halen daha var. Ama onlara da gerekli cezalar uygulanıyor. Bunların üzerine gitmek gerekiyor. Şu an lensler sadece eczanelerde ve optiklerde satılabiliyor. Bir senedir bu süreç devam diyor. Kaçak satışlar var ama vatandaşlarımız da sağlıklarını riske atmayıp optiklerden ve eczanelerden lenslerini temin etsinler. Gözlük kullanımında da mutlaka optiklere güvensinler.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *