YENİ TEBLİĞ İLE UYGULAMADA ZORUNLULUKLAR ARTACAK: ‘DEPREM BÖLGESİYİZ O KİRİŞ GÖZÜKECEK’

442

Yakın zamanda yayınlanmasını öngördüğü tebliğ ile depremde bina güvenliğini artıracak farklı adımların zorunlu olacağını belirten Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Avşar, bir deprem bölgesinde estetik kaygılarla yapı güvenliğinden ödün vermenin kabul edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Avşar, binaların deprem anında daha güvenliği sağlaması için atılacak adımları açıkladı.

8,9’LUK DEPREMDE 200 ÖLÜ

Pasifikteki 8-9 büyüklüğünde depremler üretebilecek çok büyük bir fayın yakınında bulunan Şili’nin 1950 yılında deprem güvenliği adına bir yasa çıkardığını hatırlatan Avşar, “2010’daki 8,9 büyüklüğündeki depremi 100-200 ölü ile kurtardılar biz de şimdi o tarafa doğru gidiyoruz. Yakında bir tebliğ yayınlanacak çalışmalar son geldi. Bu tebliğ ile perde uygulanması zorunlu adımlar olacak. Perde zorunluluğu gelecek bir planda en azından yüzde 50 oranında çerçeve sürekliliği olacak. Kolon kirişler merkezlenecek. Ben bir yıl içinde yayınlanmasını umduğum tebliğde bu maddelerin bulunmasını bekliyorum.” İfadelerini kullandı. 

‘ÜLKENİN BAŞININ BELASI’

Asmolen binanın Bolu depreminden beri ülkenin başının belası olduğuna değinen Avşar, “Mimarlar çok seviyor ama deprem anlamında çok esnek bir yapı. Asmolen binanın perdesiz yapılmama şartı var ama perdesiz ya da perde nizami şekilde yerleştirilmemiş birçok asmolen yapı gördük. Kütahya’da bir deprem bölgesi o yüzden asmolen tipi yapıdan uzak durmak için çaba harcamak gerekiyor. Eğer asmolen yapıdan kaçmıyorsanız perdenin düzgün yerleştirildiğinden emin olun.” Şeklinde konuştu.

Bina sünekliğinin önemine vurgu yapan Avşar, etye, kolon ve kirişin bağlanarak çerçevenin oluşmasının binayı ayakta tutacak çok önemli unsurlar olduğunu dile getirdi. Kiriş görünmesin diye çerçevenin iptal edildiğine değinen Avşar, “Kullanıcıyı mimarı rahatsız ediyor ama depremde evi taşıyacak nokta o. Bu ülke deprem ülkesi “mimar görmek istemiyormuş, kullanıcı beğenmiyormuş” Biz bu çerçeveyi atmak zorundayız. O kiriş gözükecek. Kütahya’da zorunlu olduğunu biliyorum çok güzel bir uygulama.” Şeklinde konuştu.  

‘KÜTAHYA’DA BİTİŞİK NİZAM ÇOK FAZLA’

Ülkedeki bir diğer kanayan yaranın bitişik nizam olduğuna değinen Avşar, “Kütahya’da da çok fazla var. Binaları dip dipe yapıyoruz. Yönetmelik diyor ki bir hesap yapacaksın ve minimum bu kadar boşluk bırakacaksın. Ama bu yapılmıyor deprem anında binaların sallanma davranışını tetikliyor. Hele ki binalar aynı yükseklikte değilse. Uzun binanın döşemesi yandaki binanın kolonunu parçalar. Ve kolon korunamazsa bina yıkılır.” Dedi. Avşar, 6 Şubat depremlerinde yapı denetimin öneminin özellikle ortaya çıktığını belirterek yapılan işin önemine değindi.

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *