YENİDEN DİRİLİŞİN İLANI: 30 AĞUSTOS ‘ECDADIMIZA BORCUMUZ VAR’

100

30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yıl dönümünde zaferin kazanıldığı topraklardan Türkiye’ye seslenen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 30 Ağustos’un yeniden dirilişin ilanı olduğuna değinerek “Bu toprakları bize vatan kılan ecdada borcumuz, bizden sonra şanlı bayrağımızı dalgalandıracak nesillere karşı sorumluluklarımız var bizim.” İfadelerini kullandı.

102 yıl önce vatanını korumak için ayağa kalkmış, bağımsızlık uğruna destanlar yazmış Türk Milletinin şanlı zaferi, tüm Türkiye’de olduğu gibi zaferin kazanıldığı topraklarda da büyük bir coşkuyla kutlandı. Dün sabah saatlerinde Kütahya Valiliği önünde Çelenk Sunma Vali Musa Işın, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Mustafa Baş ve Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başlayan kutlamalar Dumlupınar’a taşındı. Tören alanı her yıl olduğu gibi bu yıl da zaferin coşkusunu yerinde yaşamak isteyen Kütahyalılar doldurdu. Kadın erkek, genç yaşlı çok sayıda vatandaş ellerinde Türk Bayrakları ile bir milletin diriliş destanını kutladı.

‘BU TOPRAKLAR EBEDİYEN TÜRK YURDU OLDU’

26 Ağustos’ta Sultan Alparslan’ın şanlı ordusuyla Anadolu’nun kapılarını Türk milletine açılışının 953. Yıldönümünün kutlandığını hatırlatan Işın, 851 yıl sonra yine bir Ağustos günü üzerinde bulundukları topraklarda düşmana karşı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın taarruz emriyle bu toprakların ebediyen Türk yurdu olduğunu vurguladı. Vali Işın, “Bize bu toprakları yurt yapan Sultan Alparslan’dan Osman Gazi’ye, Osman Gazi’den Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya kadar tüm komutanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi ve vatan ve millet için maddi ve manevi fedakarlıktan kaçınmayan tüm ecdadımızı rahmet ve minnetle yad ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

30 Ağustos’un, emperyalizme karşı, sömürüye karşı, zulme karşı verilen mücadelenin, boyun eğmeyen Türk milletinin destanı olduğunu belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bizler, nice hain emelleri düşmanın kursağında koymuşuz. Bin yıldır bu coğrafyadan bizi söküp atmak isteyenleri bozguna uğratmışız. Nice tuzakları bozup nice prangaları kırıp atmışız. İşte 30 Ağustos, bunu idrak edemeyenlerin sinelerine çelik kalemle yazılmış bir zafer, suratlarına inen bir tokattır. Bin yıldır bu vatan bizim, tüten bu ocaklar bizim, çağlayan ırmak, zılgıt bizim, zeybek bizim, halay bizimdir.”dedi.

‘BU İLANIN EN GÜZEL SATIRLARI TÜRKİYE YÜZYILI’

Bu toprakları bize vatan kılan ecdada borcumuz olduğuna dikkat çeken Bakan Yerlikaya, “Bizden sonra şanlı bayrağımızı dalgalandıracak nesillere karşı sorumluluklarımız var bizim. Bu da ancak bir ve beraber olmakla memleketimiz için gayretle çalışmakla olur. Eser ve hizmet üretmekle olur.”dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırma davasına dikkat çeken Bakan Yerlikaya, “Nasıl ki 30 Ağustos, yeniden dirilişin ilanı ‘Türkiye Yüzyılı’ da bu ilanın en güzel satırlarıdır.”şeklinde konuştu.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNULDU

30 Ağustos Zafer Bayramının 102’nci yıldönümünde Kütahya coşku dolu bir sabaha uyandı. Ay yıldızlı bayraklarla donatılan şehirde ilk kutlamalar, Kütahya Valiliği önünde başladı. Törende Vali Musa Işın Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Mustafa Baş ve Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci Atatürk Anıtına çelenk sundu.

Çelenk sunumunun ardından Vali Musa Işın, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Mustafa Baş ve Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci Valilik Makamında sırasıyla il protokolünün 30 Ağustos Zafer Bayramı tebriğini kabul etti.

Zafertepeçalköydeki tören programı Atatürk Anıtına çelenk sunulması saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Arazi tanıtılıp ve harekâtın anlatılmasından sonra Mehter Takımı eşliğinde ellerinde Türk Bayrakları ile Zafer’i kutlamaya giden kalabalık tören alanına yürüdü.

ŞEHİTLER İÇİN DUA EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Vali Musa Işın, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Mustafa Baş, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin tören birliklerini denetlemesi ve bayramı kutlamasının ardından aziz şehitlerin ruhları için Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi. 30 Ağustos Zafer Bayramı tanıtım videosu gösteriminin ardından Kütahya Valisi Musa Işın vatandaşlara seslendi.

30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yıl dönümde Türk milletinin eşsiz kahramanlığı ve azim dolu mücadelesini yürekten kutlayan Vali Musa Işın, Başkomutanlık Meydan Muharebesinin 102. Yıl dönümünde 30 ağustos zafer bayramını kuruluş ve kurtuluşun şehri, şehitler diyarı Kütahya’da birlik ve beraberlik için karşılamanın gurur içinde olduğunu belirtti.

Aziz vatanımızın bağımsızlığı için tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi Dumlupınar’da da Osmanlı coğrafyasının her yerinden Kerküklü, Trablusgarplı, Tebrizli, Bağdatlı, Kudüslü, Diyarbakırlı, Cizreli, Kütahyalı ,Konyalı Manisalı velhasıl anayolunun her bir kösesinden vatan savunmasına koşan binlerce vatan evladının fedakarlık gösterdiğini dile getiren lşın, kahraman ecdadı rahmet ve minnetle yâd etti.  

‘İSTİKBALİNE ÂŞIK TÜRK MİLLETİ BURADA’

Mehmet Akif Ersoy’un şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda dediği topraklarda olduğunu belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Nice ana kuzularının son nefesleri var burada rüzgarlar bir başka Eser çiçekler bir başka açar yürekler bir başka yanar meçhul askerin canı Rahman’a ulaşsa da elinden bırakmadığı ay yıldızlı Sancak burada bir başka dalgalanır. İşte Kütahya işte Dumlupınar, bin yıldır vatan vatanı aziz kılan ruh işte burada istikbaline âşık Türk milleti burada. Düşmanı denize döken anayolunun tapusuna ebediyen Türk yurdu mührünü vuran ecdadın torunları burada. Burası ki işgalcilerin yazmaya çalıştığı tarihin tarih olduğu şanla ve şerefle kazanılan zaferimizin arşa ulaştığı topraklardır.” Şeklinde konuştu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 102 yıl önce saat 2’de şanlı ordusu ile Zafertepeçalköy’e gelip “Efendiler şu gördüğünüz Çalköy alevler dumanlar içinde yanıyor. Gördüğüm şey şuydu ki ordularımız düşmanın önemli kuvvetini kuzeyden güneyden ve batıdan kuşatmaya uygun durum almıştı. Karar verdik ki türkün kurtuluş güneşi 30 Ağustos sabahı ufuktan tüm parlaklığı ile doğacaktır.”dediğini hatırlatan Yerlikaya, “30 Ağustos’ta bir başka doğdu güneş. Ocağı tüten her bir köyümüzde rengârenk çiçeklerin açtığı dağlarımızda özgürce akmaya hasret ırmaklarımızda uçsuz bucaksız ovalarımızda doğdu.” Ey sırtına yavrusunu sarıp cepheye koşan Türk kadını, eline kınası yakılıp cepheye gönderilen Türk evladı, hakkadır hakka tapan Türk milleti bu şeref senindir. Bu zafer senindir. Bu zafer hepimizindir kutlu olsun.” İfadelerini kullandı.

‘30 AĞUSTOS’TA GÜNEŞ BİR BAŞKA DOĞDU’

30 Ağustos’a kolay gelinmediğini Milli Mücadelenin o ateşten günlerinde büyük acılar çekilip nice gözyaşları döküldüğünü vurgulayan Bakan Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı: “Etrafımız adeta ateş çemberiyle kuşatılmış, milletimizin istiklaline ve istikbaline esaret prangası vurulmaya çalışılmıştı. Bir millet düşününüz, canından aziz bildiği kutsal vatan toprağı işgal edilmiş, orduları dağıtılmış, tersaneleri kapatılmış, bütün kaleleri zapt edilmiş, umut diye sarıldığı her dal kırılmış olsun ama dilinden duayı, yüreğinden vatan aşkını söküp atamadığı milletimiz umudunu bir an olsun yitirmemişti ve o umut 19 Mayıs sabahı Samsun’da bir güneş gibi doğdu. Artık dillerde tek bir cümle vardı: ‘Ya istiklal ya ölüm!’ Amasya’da, Sivas’ta, Erzurum’da tüm dünyaya ilan edildi ki ‘Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. Muhakkak ki milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ Bir milletin küllerinden doğmak için ayağa kalktığını belirten Yerlikaya, sofrasındaki lokmasını, tarlasındaki ekinini, sırtındaki hırkasını Mehmetçiğin önüne serip evlat yolu gözleyen anaların, dedelerin, nenelerin, gözü yaşlı yetimlerin dilinden hiç dua eksilmediğini vurguladı.

Törene İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Adil Biçer ve İsmail Çağlar Bayırcı, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, katıldı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *