DESTEKLERİN ADI DEĞİŞTİ

154

2025 yılından itibaren mazot ve gübre desteklerinin kaldırıldığına dair haberlerin doğru olmadığını, desteklerin temel girdiler baz alınarak revize edildiğini ifade eden AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, desteklerin çiftçilerin uzun süredir talep ettiği gibi ayni değil nakdi ödeneceğine değindi.

KALDIRILMADI REVİZE EDİLDİ

AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılından itibaren mazot ve gübre desteklerinin kaldırıldığına dair haberlerin doğru olmadığını duyurması üzerine açıklamada bulundu. Mazot ve gübre desteğinin kaldırılmayıp, temel girdiler baz alınarak destekler revize edildiğine değinen Bayırcı, “İlk olarak; mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bu destekler, temel girdi maliyetleri mazot ve gübre esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir.” İfadelerini kullandı.

PLANLAMAYA UYGUN ÜRETİME YÜZDE 100 DESTEK

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i oranında destek alacağını belirten Bayırcı, “Üretim planlaması yapılan havzalarda bu oranlar mazot için yüzde 100, gübre için yüzde 50 olacak. Su kıtlığının olduğu 11 il ve 52 ilçede az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50’lik kısmı da “yer altı su kıstı desteği” olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100’ü desteklenecektir.” şeklinde konuştu.

DESTEKLER NAKDİ ÖDENECEK

Tüm bunların yanında, çiftçilerin uzun süredir talep ettiği gibi bu desteklerin ayni olarak değil nakdi olarak ödeneceğine değinen Bayırcı, son olarak, üreticilerimizin lehine gelişen bir durum olması halinde ilave fark ödemesi desteği de verilebileceğini vurguladı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *