‘OKULLARA BÜTÇE OLUŞTURMAK GEREK’

145

MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderildiğine, ilk ve ortaokulların ise sadece elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılandığına CHP İl Başkanı Tamer Yenikaya, Milli Eğitim Bakanlığının “okul yöneticilerinin bağış bir hakkı yok” demek yerine okul bütçelerini oluşturması gerektiğine dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanlığında gerçekleştirilen basın açıklamasıyla 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılının öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin, idarecilerin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olmadığına dikkat çekildi.

22 yıllık AKP iktidarında eğitim sisteminin bilerek ve isteyerek siyasallaştırılıp iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirildiğini dile getiren CHP İl Başkanı Tamer Yenikaya, “Bu yıl okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıf öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bir eğitim programı olmaktan öte iktidarın çağdışı eğitim manifestosu olma niteliğini taşıyan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başlıyorlar. İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı CHP olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AK Parti’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.”şeklinde konuştu.

‘TEMİZLİK GÖREVLİSİ YOK’

Bu yıl okulların yeni öğretmen ataması yapılmadan açıldığına dikkat çeken Yenikaya, “Öğretmen ataması gibi, okullar açılmasına rağmen okullarımıza temizlik ve güvenlik görevlisi ataması da yapılmamıştır. Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu da okullara, dolayısıyla okul-aile birliklerine, dolayısıyla da velilere bırakılmıştır. Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur. Devlet okullarında 613bin 785 derslik bulunmaktadır. 10 dersliğe bir temizlik görevlisi ataması yapılması gerektiği göz önüne alındığında yaklaşık 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Son düzenlemelerden anlaşıldığı kadarıyla bu ihtiyaçların İşgücü Uyum Programı kapsamında giderilmesi planlanmaktadır. Haftada üç gün çalışma süresi ile okulların temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması mümkün değildir” Dedi.

‘OKULLARA KAYNAK AKTARILMIYOR’

MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderildiğine, ilk ve ortaokulların ise sadece elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılandığına değinen Yenikaya, “Bin öğrencisi olan okulların en az 5-6 temizlik görevlisi ihtiyacı olduğu ve sadece temizlik personeli için aylık yaklaşık 150 bin lira ödeme yapması gerektiği düşünüldüğünde merkezi bütçeden aktarılan kaynak ile değil öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması, okulların yeterli personel istihdam edebilmesi ve temizlenebilmesi dahi mümkün değildir. Okul yöneticileri bütçe olmadığı için velilerden bağış talep etmektedir. Okullarda yeterli bütçe olamadığı için küçük tadilat ve temizlik işlerini yaptırabilmek için yöneticiler zorunlu bağış almaktadır. Milli Eğitim Bakanı “okul yöneticilerinin böyle bir hakkı yok” demek yerine okul bütçelerini oluşturmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15milyon887bin296 öğrenci olduğunu MEB’in bütçesinin ise 1milyar 92milyon 129bin 668TL olduğunu açıklayan Yenikaya, okullara her eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az Bin TL bütçe gönderildiği takdirde MEB’in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası yani 1,45’inin kullanılacağını belirtildi.

‘OKUL ZİLİ ÇOCUKLARIN

MİDESİNDE ÇALIYOR’

22 yıllık AK Parti iktidarının çocuklara bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayıramadığına değinen Yenikaya, “14milyon 438bin 262 öğrenciye okullarda öğle yemeği verilmemektedir. Yatılı ve pansiyonlu okullara öğrenci başına her öğün için yaklaşık 52 lira ödenek gönderilmektedir. Bu tutar üzerinden yaptığımız hesaplamaya göre 14milyon 438bin 262 öğrenin öğle yemeği gideri yıllık 135 milyar 142 milyon MEB bütçesinin yüzde 12,3’üne karşılık gelmektedir. Milli Eğitim Bakanı artık okul zilinin çocuklarımızın midesinde çaldığını görmelidir. Çocuklarımıza öğle yemeği vermediğimiz sürece uluslararası PISA, TIMSS gibi sınavlardaki başarımız her geçen yıl düşecektir. 2024 yılı için göç yönetimine 21 milyar, Cumhurbaşkanlığına 5,4 milyar, İletişim Başkanlığına 4,1 milyar bütçe aktarılmıştır. Devleti yönetenler öncelikle kendi konfor alanlarından fedakarlık yapmalı ve çocuklarımızın hakkı olan öğle yemeği için bütçe ayarlamalıdır.” Şeklinde konuştu.

MESEM’LERDE 9 ÇOCUK ÖLDÜ

4+4+4 süreci öncesi 4bin 664 olan özel öğretim kurumu sayısının 14 bin 281’e çıktığına dikkat çeken Yenikaya, AK Parti iktidarında mesleki ve teknik eğitimin itibarının da zedelendiği belirtildi. “4 gün işe 1 gün okula” diye yoksul ailelerin çocuklarına tek alternatif haline getirilen MESEM’lerin çocukların devlet eliyle ucuz ve güvencesiz işgücü olarak kullanıldığı, çocukların yaralandığı ve öldüğü bir projeye dönüştüğüne değinen Yenikaya, 2024 yılının ilk 7 ayında MESEM programı kapsamında 9 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı.

4+4+4 düzenlemesi sonrası, örgün eğitimden açık öğretime geçişler kolaylaştırıldığına dikkat çeken Yenikaya, sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını eleştiren, kız çocuklarını okula göndermek istemeyen muhafazakar velilerin 4+4+4’ü örgün eğitimden kaçış olarak fırsat olarak gördüğünü belirtti. Yenikaya, 2012’de1 milyon 548 bin olan açık öğretim öğrenci sayısının 2023’de 2 milyon 55 bine yükseldiğini açıkladı.

Köy okullarının kapatılması, okullar arasındaki nitelik farkının artması gibi sebeplerden dolayı milyonlarca öğrencinin okula ulaşmak için her gün saatlerini yollarda geçirdiğine dikkat çeken Yenikaya, her gün 1,2 milyon öğrencinin taşımalı eğitim kapsamındaki okullara gitmek zorunda bırakıldığını vurguladı. 2002’de köylerde 32bin 401 okul, 3milyon 275bin 579 öğrenci varken 22 yılın ardından 2023’de köylerdeki okul sayısı 13bin969’a öğrenci sayısı ise 623bin 902’ye gerilediğini 18bin 432 köy okulunun kapatıldığını ifade etti.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *