Ahilik Haftası kutlamalarında konuşan Vali Yardımcısı Burhanettin Yavaşi, ahilik prensiplerini günümüzde de ilke edinmemiz gerektiğini, geleceğimizi bu temeller üzerine inşa edersek hem devletin hem de milletin çok daha güçlü olacağını vurguladı.
23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri Kütahya’da Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi işbirliği ile düzenlendi.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/09/IMG_0164-1024x683.jpg)
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/09/1-25-1024x683.jpg)
Kütahya Valiliği önünde Atatürk Anıtına Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit ve “Ahi Baba” ünvanı ile Tavşanlı Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Demirci çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından kutlama komitesi Kütahya Valiliğini ziyaret etti.
‘AHİLİK GELENEĞİ İNSANI MERKEZE ALIR’
Ahiliğin, kökleri yüzyıllar öncesine dayanan ahlaki değerleri yardımlaşmayı, paylaşmayı esas alan bir gelenek olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Burhanettin Yavaşi, “Ahiler Haftası nedeniyle hem kültürel mirasımızı daha iyi anlatmayı hem de gelecek kuşaklara hatırlatmayı hedefliyoruz. Ahilik geleneği, insanı merkeze alır. İnsanın hem kendisine hem topluma karşı sorumluluğunu hatırlatır. Ahilik sadece mesleki eğitimi kaliteli üretimi değil ihtiyaç sahiplerine yardım ederek onlara kol kanat gererek sosyal adaleti sağlamayı hedeflemiştir. Ahilerimiz her zaman helal kazancı ve alın terini her şeyin önünde tutmuşlardır.” Şeklinde konuştu. Bu prensiplerin günümüzde de ilke edinmemiz gerektiğinin altını çizen Yavaşi, geleceğimizi bu temeller üzerine inşa edersek hem devletin hem de milletin çok daha güçlü olacağını vurguladı.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/09/IMG_0203-1024x683.jpg)
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/09/IMG_0198-1024x683.jpg)
‘YALNIZCA EKONOMİYE DEĞİL
PEK ÇOK ALANA KATKI SAĞLADI’
Ahilik Teşkilatının Türk toplumuna birçok kolda önemli katkıları olduğunu vurgulayan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Ahilik teşkilatı, bizim çarşıya pazara hakim olmamızı, Türkçemizi iktisadi hayatın dili haline getirmemizde büyük katkı sağlamıştır. Eğitim sistemimize sanat, meslek öğretmeye de büyük katkı sağlamışlardır.” dedi. Teşkilatın vatan savunmasına katkılarına değinen Kızıltoprak, “Adeta sivil savunma teşkilatı gibi değerli bir işlev görmüşler, askerin lojistik hizmetine katkı sağlamışlardır. Bütün seferlere katılarak kılıcı kırılan askerin, nalbanta ihtiyacı olan süvarinin imdadına koşmuşlardır.”dedi. Hz. Ali’ye dayanan bir teşkilat olduğu için Milli birliğin korunması noktasında da ahiliğin önemli bir yer oynadığına değinen Kızıltoprak, bu teşkilatı yaşatmanın geleceğimizi inşa etmek adına da çok değerli olduğunu belirtti.
ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ