Elazığ’da Kanal Fırat’ın canlı yayın konuğu olan Vali Musa Işın, Elazığ ve Kütahya’nın birçok açıdan birbirine benzediğini belirtti. Kütahya’nın tarihi, sanayisi hakkına bilgi veren Işın, aynı zamanda bir kültür ve sanat şehri olan Kütahya hakkında bilgiler verdi.
Vali Musa Işın, bir dizi ziyaret kapsamında gittiği memleketi Elazığ’da Kanal Fırat televizyonunda canlı yayın konuğu oldu. Kanal Fırat’da yayınlanan “Arka Plan” adlı programda sunucu Ediz Erşen’in sorularını yanıtlayan Vali Musa Işın, Kütahya hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/461699933_18122179717379467_1790842772375915537_n.jpg)
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/461678528_18122179723379467_639318613849403090_n.jpg)
Vali Musa Işın, Elazığ ve Kütahya’nın birçok açıdan birbirine benzediğini belirterek, “Her iki şehir de nüfus, ilçe sayısı, milletvekili sayısı ve sosyolojik yapı açısından büyük benzerlikler taşıyor. Kütahya halkı da Elazığ halkı gibi milli ve manevi değerlere bağlı, devletine sadık ve fedakâr bir halktır” dedi.
KURULUŞ VE KURTULUŞUN ŞEHRİ
Kütahya’nın Türkiye tarihindeki önemine değinen Vali Işın, Kütahya’nın hem kuruluş hem de kurtuluş şehri olduğunu vurguladı. Germiyanoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan Kütahya’nın Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde stratejik bir merkez olduğuna dikkat çekti. Şehzadeler şehri olarak bilinen Kütahya’da, Yıldırım Beyazıt ve II. Selim gibi önemli isimlerin valilik yaptığı dönemleri anımsatarak, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yeri olan Domaniç’in Kütahya’nın bir ilçesi olduğunu söyledi.
Sayın Valimiz, Büyük Taarruz’un zaferle sonuçlandığı Kütahya’nın Cumhuriyet tarihinde de kritik bir rol oynadığını belirten Vali Işın, “30 Ağustos’ta Mustafa Kemal Atatürk, Kütahya Dumlupınar’dan ordulara ‘İlk hedefiniz Akdeniz’dir’ emrini vermiştir. Kütahya, Cumhuriyet’e giden yolda önemli bir duraktır” ifadeleriyle şehrin tarihsel önemini anlattı.
TARIM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULDU
Kütahya’nın sanayi ve tarım alanındaki potansiyelini de değerlendiren Vali Işın, kısa süre önce şehirde büyük bir tarım organize sanayi bölgesinin kurulduğunu müjdeledi. Termal sudan beslenen 1600 dönümlük topraksız sera organize sanayi bölgesinin yarın imza töreninin gerçekleştirileceğini duyurdu. Ayrıca Kütahya’nın Türkiye’nin bor madeni rezervlerinin yüzde 55’ine sahip olduğunu, dünya bor rezervinin ise yüzde 40’ının Kütahya’da bulunduğunu belirtti. Vali Işın, “Kütahya yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla büyük bir hazineye sahip. Kömür, gümüş, magnezyum gibi madenler de burada bulunuyor” dedi.
Kütahya’nın yalnızca sanayi ve tarım değil, aynı zamanda bir kültür ve sanat şehri olduğunu dile getiren Işın, Büyük ressam Ahmet Yakupoğlu, Ünlü bestekar ve halk ozanı Hisarlı Ahmet ve ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Kütahya’da doğduğunu hatırlatarak, Kütahya’nın Türkiye’nin sanat ve kültür hayatına önemli katkılar sunduğunu vurguladı.