Vatandaşlara eti gözlerinin önünde işletmeyi tavsiye eden Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan, “Hazır tüm et ürünlerinden kaçının. 500 TL altındaki tüm etler büyük bir soru işareti barındırır. Ucuz etin suyunun kara olacağını unutmayın” dedi. Atakan, Zincir işletmeler yerine mahalle kasaplarını tercih etmeyi de önerdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kütahya’da da şubesi olan bir köfte zincirinin ürünlerinde domuz eti kullanıldığını açıklamasının ardından Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan, vatandaşlara helal ve sağlıklı et tüketimi için tavsiyelerde bulundu.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/DSC_7719-1024x678.jpg)
‘ETİ GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNDE İŞLETİN’
Olaya kimsenin tamamıyla hâkim olmadığını belirten Atakan, “O yüzden eksik ya da yanlış olmasın en önemlisi kimseye haksızlık yapmamak için bir şey diyemiyorum. Bizim konumuz tüketicilerin et alma alışkanlıkları olmalı. Geçenlerde bir zincir markette de hazır kıymada sakatat tespit edildi. Bu yüzden hazır kıyma, kuşbaşı ya da köfte almaktan sakının. Eti gözünüzün önünde işletin.” Şeklinde konuştu. İşlenmiş durumdaki etin hileye daha açık olabileceğini belirten Atakan, “Hazır kıymaların içine ne atıldığı belli değil tavuk taşlığı atan da var sakatat atan da.” İfadelerini kullandı.
‘500 TL ALTI TÜM ETLER
TAMAMEN ŞÜPHELİDİR’
Şu an karkas dana etinin toptan fiyatının 360 TL olduğunu açıklayan Atakan, “Etin kemiksiz maliyeti 440-450 TL arası. Karkas kuzu eti toptan fiyatı 360 TL. Bunların üzerine kemik çıkıntısı var, kırpıntı, sıyrıntı var, KDV var, işçilik var, var oğlu var… Maliyetleri siz düşünün. Esnaf en az 500 TL’ye satmalı ki kar etsin. Yani 500 TL altındaki tüm etler büyük bir soru işareti barındırır. Tamamen şüphelidir. Ucuz etin suyunun kara olacağını unutmayın.” Şeklinde konuştu. Atakan, mahalle kasabından et alırken ne yediğini bilmek adına daha doğru olduğunun altını çizdi.
DENETİMLERİN SAYISI ARTMALI
Denetimlerin sayısının yetersiz olduğunu ve talep ettiklerini dile getiren Atakan, “Şöyle bir tavsiyemiz de var: Gıda üreten satan yerlerde yapılan denetimler sırasında numunelerin kamerayla alınması. Son olayda numune alınırken kamera olsaydı. Şu an çok daha net olurdu her şey.” Dedi.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/DSC_7710-1024x678.jpg)
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/1-8-1024x683.jpg)
Türkiye’de yüzlerce şubesi bulunan bir köfte zincirinin ürünlerinde domuz eti tespit edilmesi gündeme bomba gibi düştü. Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan, vatandaşlara içlerine şüphe düşmeden et tüketmenin yollarını anlattı.
‘DANA BUTU GÖRÜRSÜN DE EŞEK BUTU GÖREMEZSİN’
Hazır üründen uzak durmanın önemine dikkat çeken Atakan, “Hazır kıymanın, kuşbaşının köftenin içine inanın her şey karıştırılabilir. Gözünüzün önünde işletin. Örneğin kasapta dana but görürsün ama eşek butu, domuz butu göremezsin. Kıyma çekerken gözününüz önündeki dana buttan kıyma çeker. Ama hazır kıymaya sabah erkenden eşek eti karıştırırlarsa siz bunu göremezsiniz. İçinde ne kadar yağ var bilemezsin, sakatat var mı bilemezsin, ne eti bilemezsin.” Şeklinde konuştu. Atakan, bütün etten çektirirsen 600 TL olan kıymanın hazırdan alırsan 400 TL’ye düştüğünü ama çok daha güvenilir ve sağlıklı olduğunu vurguladı.
‘SATTIĞIN ÜRÜN KONUSUNDA
DÜRÜST OLMAK ZORUNDASIN’
Sadece domuz eti değil tek tırnaklı denilen at, eşek gibi hayvanların etinin de kullanılma ihtimaline değinen Atakan, “Yasada etiket şartı vardır. Örneğin domuz kıyma satmak serbest ama bunun domuz kıyma olduğunun etiket ile beyan etmen lazım. Gıda kodeksine göre “etikette yazan üründe olmak zorundadır.” Sucuk satıyorsan yüzde 20 yağ yazıyorsan yağ oranı yüzde 20 olmak zorundadır.” Dedi.
Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak denetim yetkilerinin olmadığını dile getiren Atakan, “Biz üreticiyiz canlı hayvan satıyoruz. Kasap bunu alıyor, işliyor ve satıyor. Ancak denetim yetkisi bulunan kurumlar denetimlerini muhakkak artırmalı. Denetimler yetersiz, pideciler mesela Ramazan’dan Ramazan’a denetleniyor.” Şeklinde konuştu.
‘DENETİMLERDE KAMERA KAYDI ŞART’
Denetimler tüm şartlar sağlanarak yapılmasının da çok önemli olduğuna değinen Atakan, “Gıda üreten, satan, taşıyan tüm mekanizmaların denetimi kamera eşliğinde olmalı. Örneğin son olayda numunelerdeki oranlar tartışılıyor, diğer firmaların komplosu olduğunu söylentileri var. Vatandaştan inanan da var inanmayan da var. Her kafadan ses çıkıyor. Ama denetim başından beri kamera ile kayıt altında olsa böyle mi olurdu? Kimse itiraz da edemezdi. Vatandaşın kafasında her şey net olacaktı.” İfadelerini kullandı.
‘KÜTAHYA’DA HALA MERDİVEN ALTI KESİM VAR’
Kütahya’da hala merdiven altı kesimler olduğunu da belirten Atakan, merdiven altı kesimlerin durdurulması gerektiğini vurguladı.
İnternette 300 TL-400 TL’ye sucuk fiyatları gördüğünü dile getiren Atakan, “Mümkün değildir. Baharatı işçiliği ile sucuğun maliyeti zaten 500 TL. Bu ekonomik şartlarda insanlara maalesef ucuza sarılıyor onunda etkisi çok büyük ama para yalan söylemez, ucuz etten şüphelenin.” Dedi.
FATMA SÜMER