GÖRME ENGELLİLERİN ULAŞIM GÜVENLİĞİNE ACİL ÇÖZÜM ŞART!; KILAVUZ YOL ARTSIN SESLİ SİSTEM GELSİN

344

Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Gününde düzenlenen farkındalık yürüyüşünü ardından görme engellilerin yaşadığı sorunlara değinen Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, birden fazla noktada kılavuz yol eksikliği bulunduğunu belirtti. Barış “Yıl 2024 Kütahya’da hala ulaşımda sesli sinyalizasyon sistemi yapılmadı.” Dedi.

Altı Nokta Körler Derneği tarafından 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü sebebiyle düzenlenen farkındalık yürüyüşü Kütahya’da büyük bir ses getirdi. Kütahya’daki engelli derneklerinin ve vatandaşların da katıldığı yürüyüş Kütahya Belediyesi önünden Zafer Meydanına kadar devam etti. Yürüyüşün ardından Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış’ın yaptığı basın açıklaması ise görme engellilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmanın aciliyetini gösterdi.  

‘UNUTMAYIN Kİ BU DA KUL HAKKIDIR!’

Vatandaşların görme engelliler için yapılan sarı çizgili kılavuz yollar üzerine araç park ettiğini belirten İsmail Barış, “Esnaflarımız maalesef yolun üzerine malzemelerini koyuyorlar. Bu da inanın bizi ziyadesiyle üzüyor. Unutmayın ki bu da bir kul hakkıdır. Her şeye rağmen bu şehirde yaşamaktan gerçekten çok mutluyuz. Ama eksiklerimiz var bizler için en önemli etken bu şehirde hepinizin bildiği gibi yerel yönetimler o yüzden bu şehrin yerel yönetiminden isteklerimiz daha çok. Bizlerin yerel yönetimden önümüzdeki 15 Ekim’e kadar sarı kılavuz yollarla ilgili isteğimiz şudur: Cumhuriyet Caddesi ya da Sevgi Yolu diye adlandırılan yolda bugün sadece tek taraflı kılavuz yol bulunmakta. Bizler istiyoruz ki kılavuz yol sevgi yolunda çift taraflı olsun. Bir an önce bunun yapılmasını istiyoruz.” dedi. Zafer Meydanındaki çalışmadan sonra bazı noktalarda kılavuz yol eksikleri olduğunu dile getiren Barış, “Örneğin eski belediyenin önünden Devlet Hastanesine kadar olan kısım ve valiliğimizin ön tarafında bulunan kısımda kılavuz yollarımız yok. Belediyeden, yerel yönetimlerden bir an önce sarı çizgili kılavuz yollar talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘HALA OTOBÜSTE NEREDE OLDUĞUMUZU BİLMİYORUZ’

Görme engelliler için en önemli unsurlardan birinin ulaşımda erişilebilirlik olduğuna dikkat çeken Barış, “Yıl 2024. Bizler tam 39 yıldır, özellikle son 10 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Şehir içi ulaşımda hala sesli sinyalizasyon sitemi maalesef Kütahya’da yapılmadı. Bir düşünün. Saat gecenin 10’u tek başına belediye iş hanı önünde bir görme engelli olarak otobüs bekliyorsunuz ve yanınızda kimse yok. Otobüs geldi mi gitti mi? Gelen otobüs kaç numara? Bilmiyorsunuz. Ola ki otobüsün içine bindiniz. Otobüste ilerlerken istikametlerde otobüsün içerisinde sesli sinyalizasyon olmadığı için nereye gittiğimizi bilemiyoruz. O yüzden bir an önce yerel yönetimlerden ulaşımda sesli sinyalizasyon istiyoruz.”şeklinde konuştu.

BEYAZ BASTON NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Beyaz baston kullanımının ilk defa 1921 yılında Londra’da yaşayan fotoğraf sanatçısı James Biggs’in geçirmiş olduğu kaza sonrasında dış çevrenin dikkatini çekmek amacıyla elindeki bastonu beyaza boyamasıyla başladığını belirten Barış, yıllar içerisinde uygulama yaygınlaştıkça 1931 yılında Fransa’da Körler Örgütü tarafından beyaz bastonun simgeleştirildiğini ifade etti. Barış, 1970 yılında da Uluslararası Körler Federasyonu tarafından 15 Ekim’in Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü olarak ilan edildiğini açıkladı.

Ülkemizde nüfusunun yüzde 10’unun engelli vatandaşlardan oluştuğunu belirten Barış, “Engelli vatandaşlarımızın yüzde 10’luk kısmının yüzde 2’lik kısmını ise görme engelliler oluşturmaktadır. Görme engelli doğuştan veya sonradan, kısmen veya tamamen görme yetkisini kaybeden kişidir. Evet, bizler görme engellilere rağmen bu hayatın içerisinde, var olma mücadelesinde, belki engelleyemeyen vatandaşlara göre bir kat daha fazla mücadele veriyoruz. Ancak unutulmasın ki, bizler için gerekli çalışmalar yapıldığında, bizlere yeterli destek verildiğinde, inanın bizler de toplumda aktif ve etkin bir şekilde yer alabiliriz.”  Şeklinde konuştu.

‘LÜTFEN ÖNCE GELİP BİZLERE DANIŞIN’

Görme engellilerin yaşamış olduğu sıkıntılara dikkat çeken Barış, “Bunların hepsinin ana şartlarını aslında erişilebilirlik oluşturmaktadır. Peki, erişilebilirlik nedir? Erişilebilirlik, açık alanların, mimari yapıların, ulaşımın ve bilgiye ulaşımın bütün kesimlerce, özellikle engelliler tarafından ulaşılabilmesidir. İşte bunlar üzerine çalışmalarımızı biraz daha yoğunlaştırabilirsek, biraz daha hep birlikte bu hayatı paylaşabilirsek, inanın önümüzdeki bütün engelleri aşabiliriz” dedi. Örneğin, yaşamış olduğumuz bu güzel şehirde, kuruluşun ve kurtuluşun şehri, çini diyarı Kütahya’da yaşamaktan mutluyuz. Ancak eksikler var. Birçok noktada sarı çizgili kılavuz yollarımız eksik. Biz, bizim için bir şey yapılırken sadece biz yaptık oldu maksadıyla yapılmasını istemiyoruz. Eğer ortada görme engelli için sarı çizgili kılavuz yol yapılacaksa lütfen önce gelip bizlere danışsınlar. Çünkü daha önce Atatürk Bulvarına plastik malzemeden kılavuz yollar yapıldı ama engelli vatandaşlarımız için tehlike arz ettiği için daha sonradan sökülmek zorunda kaldı. Bunlar milli değerlerimiz, buralarda herkesin paraları var.” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİ ALIMLARINDA 5’İNCİ SINIF İNSAN MUAMELESİ GÖRÜYORUZ’

Kütahya’da 39 yıldır görme engellilerin sesi olmaya çalışan Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi olarak her zaman bu konuda destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Barış, “Bir talebimizde bu şehrin iş insanlarından. Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi olarak bizim en büyük amacımız görme engellilerin topluma kazandırılması onların özgüveninin yükseltilmesi. İşçi alımlarında görme engelliler sanki 2’inci Değil, 3’üncü değil, 5’inci sınıf insan yerine konuluyor. Çünkü orada mülakatlara gidildiğinde şunu söylüyorlar. “Siz görmüyorsunuz sizi nerede çalıştıracağız?”dedi. Engelli alım ilanı açarken bunun özellikle belirtilmesi gerektiğini dile getiren Barış, “Çünkü görme engelli arkadaşlarımızda muhteşem bir hayal kırıklığı oluşuyor. Bu sebeple iş insanlarımızdan biraz daha hassas olmalarını ve görme engelli arkadaşlarımızın istihdamı noktasında biraz daha bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu şehir hepimizin ve bu şehirde yaşamak bizim de hakkımız. O yüzden bizler sizlerle varız. Bizler he birlikte güçlüyüz. Unutmayın ki bakmak gözün işi, görmek kalbin işidir. Selam olsun kalbiyle gören bütün güzel insanlara…” şeklinde konuştu.

210 ADET BEYAZ BASTON DAĞITILDI

Görme engellinin bağımsızlığının ve özgürlüğünün sembolü beyaz bastonun hayati önem taşıdığını belirten Barış, şu ifadeleri kullandı: “Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi olarak bu şehrin insanlarına görme engelli kader arkadaşlarımıza ücretsiz bir şekilde bağışçılarımızın destekleri ile onları beyaz bastonlarıyla buluşturduk. Bizlere bu bastonları temin eden Avrupa Kütahyalılar federasyonumuza, Avrupa’da yaşayan yüreği güzel insanlarımıza şahsım üyelerimiz ve bütün görme engelli kader arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum. Hani demiş ya şair ‘ İstiyorsan Hakk’a varmayı, Meslek edin gönül almayı, Bırak saraylarda mermer olmayı, Toprak ol, bağrında güller yetişsin.’ İnşallah bizler bağrımızda güller yetiştirmeye her zaman devam edeceğiz. Bu şehirde görme engellilere ses görme engellilere nefes olmaya devam edeceğiz. Sadece isteğimiz bu şehri hep birlikte güzel bir şekilde inşa edelim. Bu şehirde hep birlikte güzel bir şekilde yaşayalım.” Basın açıklamasının ardından Kütahya’daki görme engellilere 210 adet beyaz baston dağıtıldı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *