‘MAHKEME KANUNUN ARKASINDAN DOLAŞILMASINA FIRSAT VERMEDİ’ KARAR ‘ÇEVREDEN’ YANA KULLANILDI

173

Hukuk, Gediz Murat Dağı’nda açılmak istenen altın madenine karşı bir kez daha çevre lehine karar verdi. Maden şirketinin kanunun arkasından dolaşarak tekrar tekrar girişimlerde bulunduğunu belirten Av. Ali İhsan Bakır, “Fakat mahkeme buna fırsat vermedi.” Dedi. Bakır, temyize gidilirse gerekli cevabı yine verecekleri belirtti.

Murat Dağı’nda altın aramak isteyen şirketin bakanlığa açtığı davada karar çıktı. Kütahya Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Avukatlarından Ali İhsan Bakır, Murat Dağının korunması için verdikleri mücadeleyi GAZETE KIRKÜÇ’e anlattı.

Gediz Murat Dağı’nda altın madeni işletme isteğiyle açılan dava 9 Ekim günü Kütahya’da görüldü. Hukukçular, çok sayıda çevre örgütü, basın mensuplarının takip ettiği davanın ardından heyet, şirketin açtığı davanın reddine karar verdi.

‘TEMYİZE GİDERLERSE YİNE CEVAP VERİRİZ’

Kütahya Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Avukatlarından Ali İhsan Bakır, Şirketin ta başından itibaren Simav Örencik’teki altın gümüş madeni davasının neticesini beklediğini, o davada temyiz taleplerinin reddedilmesinden cesaret alarak bu davayı açtığını belirtti. Yeni ÇED raporu hazırladıklarını fakat idare mahkemesinin çevre lehine karar verdiğini dile getiren Bakır, “Bu güzel bir karar. Ama elimizde kesinleşmiş bir karar olduğu halde yeni ÇED raporu hazırladık, siyanür kullanmayacağız, çökelti havuzları yapmayacağız, şeklinde ibareler ile kanunun arkasından dolaşmak istediler. Fakat mahkeme buna fırsat vermedi.” Şeklinde konuştu.

Şirketin 15 gün içinde temyiz hakkı olduğunu hatırlatan Bakır, “Bu haklarını kullanacaklardır. Müdahil olarak gerekli cevabı yine veririz. Bu sevindirici bir karar bizim için üzücü olan Simav Örencik davasıydı.” Dedi.

‘ŞİMDİ SIRA RÜYALARINA SON VERMEKTE’

Başta büyük emek gösteren avukatlar olmak üzere yanlarında olan herkese teşekkür eden Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Halil Kurt, şu ifadeleri kullandı: “Bu kararı bekliyorduk. Maden şirketini hayal kırıklığına uğrattık. Rüyalarını bozduk sırada Allah nasip ederse rüyalarına son vermek kaldı. Bu da ruhsat iptali ile mümkün olacak. Birleşe birleşe kazandık yine çaba göstereceklerdir, göstersinler, yine birleşir yine kazanırız. Sırada Akdağ ve Eğrigöz var.”

Daha önce Gediz Karaağaç ile ilgili şirkete ÇED olumlu kararı verildiğini belirten Bakır, “Bunun üzerine 2019 yılında biz ÇED olumlu kararının iptal davasını açtık. O dava beşizim lehimize neticelendi. Mahallinde keşif yapıldı ve o zaman için söz konusu olan ÇED olumlu kararını iptal ettirdik. Kütahya İdare Mahkemesinin verdiği bu karar Danıştay 6. Dairesi tarafından da onanmış ve kesinleşmişti.” Dedi.

‘SİMAV ÖRENCİK İÇİN

NETİCEYİ BEKLİYORUZ’

Ancak daha sonra Simav Örencik Altın Gümüş Madeni için bir ÇED olumlu raporu alındığını dile getiren Bakır, “O dosyaya da kararın iptali içi de müdahalede bulunduk. Dava aleyhimize neticelendi. Biz kararı temyiz ettik. O zaman için Danıştay 6. Dairesi açıktı. Daire kararı lehimize bozdu. Simav Örencik ile ilgili bilirkişinin eksik olduğuna hükmedildi. Kütahya İdare Mahkemesi de karara uydu. Tekrar keşif yapıldı yeni bilirkişi heyeti kuruldu. Fakat maalesef biz dosyada yapılan keşif için bilirkişi heyetine halk sağlığı uzmanı alınmasını istemiştik. Yeterli kurul teşekkül ettirilmediğini söylemiştik. Bilirkişi heyetindeki maden mühendisinin şirket lehine bilgilendirme toplantısına katıldığını ve şirket lehine çalışan bilirkişinin tarafsız olamayacağını beyan ettik. Fakat bunlar kabul edilmedi ve karar aleyhimize çıktı. Dosyayı temyiz ettik ama Danıştay 6. Dairesi kapatılmış üyeleri dağıtılmıştı. 4. Dairesi çok seri bir şekilde Simav Örencik davasında temyiz talebimizi kesin olarak reddetti. Biz dosyada kesinlik kararı verilmesine rağmen Simav Örencik Köyü Muhtarlığı ve şahısların vekili olarak Simav Örencik davasını anayasa mahkemesine götürdük. Neticeyi heyecanla bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

ALEYHTE KARARDAN CESARET ALDILAR

Simav Örencik’teki davada aleyhe karar kesinleşince Gediz Karaağaç dosyasının apar topar yeniden gündem olduğunu belirten Bakır, “Danıştay’dan çıkıp lehimize bitmesine rağmen tekrara o dosya için yeni bir ÇED raporu hazırlandı. Bakanlığa başvuruda bulunuldu. 2023 yılında Ankara’da yapılan inceleme değerlendirme komisyonunda Gediz ile yeni ÇED raporunu itirazda bulunduk. Bizle birlikte Uşak Barosu ve diğer barolarda itirazda bulundu. İnceleme değerlendirme toplantısına katıldık sert bir toplantı oldu çekişmeler oldu. Şirket Karaağaç’ı canlandırmak istiyordu. “Biz yığınlı iş yapmayacağız, siyanür ile çıkardığımız cevherleri ayrıştırmayacağız. Çıkan cevheri başka yere taşıyıp orada yığınlı liç yapacağız, ayrıştıracağız şeklinde görüşleri vardı.” İfadelerini kullandı.

Bakanlığın İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısında yeni hazırlanan ÇED raporuna olumlu karar vermediği için iptal davası açtığını belirten Bakır, “Biz bunu öğrenir öğrenmez mühadil olduk. Eskişehir, Uşak Barosu, Eskişehir, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz ve Kütahya Belediyesi destek verdi, çevre öğütleri vatandaş tepki gösterdi. Biz Kütahya Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu olarak Karaağaç Köyü Muhtarlığının vekilliğini yapıyoruz. 9 Ekimde duruşma yapıldı. Dava reddedildi.” Dedi.

MAHKEME İNSANA VE DOĞAYA TEHDİT DEDİ

Mahkeme kararının 23 sayfalık red kararına dair de konuşan Bakır, “İnsan sağlığı orman ve bitki varlığı ormanlar hava termal ve kış turizminde hava, termal ve kış turizmi ile yeraltı ve yüzey su kaynakları ile tarım açısından önem arz eden riskler barındırdığı bunlara zarar vereceği, zararın en az düzeye çekilmesi için teknolojinin gerektirdiği bütün tedbirlerin alınmadığı, oluşabilecek zararların ulusal ve uluslararası kabul edilebilir değerlerin altında olmadığı anlaşıldığından, davalı bakanlık tarafından tesis edilen dava konusu 17/10/2023 tarih ve 7669750 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz” kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaştı.” Bilgisini verdi.

‘BİTMEK TÜKENMEK BİLMEYEN BAŞVURULARINI YİNE YAPACAKLAR’

Maalesef yeni modanın şirketlerin tekrar tekrar girişimlerde bulunması olduğunu açıklayan Bakır, şu ifadeleri kullandı: “ÇED raporunu tekrar hazırlayıp “Bahsedilen riskleri kaldırdık. Zararı en alt düzeye çektik, teknolojinin geliştirdiği tüm tedbirleri aldık” şeklinde bitmek tükenmek bilmeyen başvurularını yine yapacaklar. Ama biz bu işin takipçisi olacağız. Kütahya’ Türkiye’deki ağır metal kirliliğinin olduğu ilk üç ilden biri. Mücadelemiz devam edecek. Simav Örencik davasında hak ihlali olduğu gerekçesiyle hakimler hakkında şikayetçi olduk takipsizlik kararı verildi ama mücadelemiz devam edecek. Sonucu bekliyoruz. Tahminimce dosya sayısı kabarık olduğu için önümüzdeki sene karar çıkar. Bizim bölgemiz için mücadelemiz devam edecek.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *