AİLE HEKİMLERİ NEDEN İŞ BIRAKTI? ‘SORUMLULUK HEP HEKİME VERİLİYOR’

748

Aile hekimlerinin üç gün boyunca mesleki deformasyonun geldiği noktayı anlatmak için iş bıraktığını belirten Kütahya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Cem Çerkeş, hekimlere ilaç kotası uygulandığını, günde 100’den fazla bakan aile hekimlerinin kronik hasta takibinde zorlandığını belirtti. Çerkeş, sorumluluğun hep hekime verildiğini vurguladı. 

Türkiye’nin sağlık hizmetinde büyük bir yükü ASM’lerde karşılanıyor. Ancak Sağlık çalışanları, Aile Hekimliği sistemindeki birden çok sorun ile de boğuşmak zorunda kalıyor. Aile hekimleri bu sorunlara dikkat çekmek için 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı.

PROTESTO BUGÜN VE YARIN DA DEVAM EDECEK

Aile hekimleri, aile sağlığı merkezlerinde çalışan hemşireler ve ebeler üç gün iş bırakma kararı aldı. Salı günü başlayan protesto bugün ve yarın da devam edecek. Kütahya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Cem Çerkeş protestolarının nedenine dair GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu.

YAZDIKLARI İLAÇ ORTALAMANIN ALTINA KALMALI

Aile hekimlerinin isteği kesinlikle maddiyet olmadığını belirterek sözlerine başlayan Çerkeş, “Bu işin para ile ilgisi yok. Bizim istediğimiz mesleki deformasyonun geldiği noktayı düzeltebilmek.” Dedi. Devletin aile hekimlerinden beklentilerine dair bilgi veren Çerkeş, antibiyotik, ağrı kesici, mide ilacı gibi bazı ilaçlara için hekimlere kota uygulandığını belirtti. Hekimlerden bu ilaçların il ortalamasının altında yazılmasının beklendiğini dile getiren Çerkeş, bu durumunda hasta ile doktoru karşı karşıya getirdiğini belirtti.

HASTANEYE GİTMENİZDEN AİLE HEKİMİNİZ SORUMLU

Diğer bir sorunun bir hastanın ikinci basamağa ya da üçüncü basamağa gitmesinden aile hekimlerinin sorumlu tutulması olduğunu dile getiren Çerkeş, “Eğer bu hasta bir yılda 7’den fazla kez doktora giderse sen suçlusun diyor. Ama ben hastanın ikinci üçüncü basamağa gitmesine engel olamıyorum. O zaman bize yetki verilsin hasta bize gelsin biz sevk edelim. Sevk zinciri oluşturulmadan bunun hesabı hekime soruluyor.” Şeklinde konuştu.

HER GÜN 100’Ü AŞKIN MUAYENE YAPIYORLAR

Bir vatandaşın 6 aydır aile hekimine gelmemesi durumunda da aile hekiminin cezalandırıldığını belirten Çerkeş, her sorumluluğun hekime verilmesinin sistemi çıkmaza süreklediğini vurguladı. Kronik hasta takibinin aile hekimlerinin sorumluluğunda olduğunu ancak mesainin önemli bir kısmını kapladığını aktaran Çerkeş, “700 kronik hastanın takibini yapıyorum. Bu 700 kişinin kanını almak, lazım sonuçlarını incelemek ve hasta takibini sisteme girmek demek. Herkese 5’er dakika dahi ayırsam aylık 60 saat yapar. Bu 25 iş gününde 2 buçuk demek. Ben poliklinik süremden 2 buçuk saat kesemem çünkü günde ortalama 110-130 hastaya bakıyorum. Bunu iki buçuk saat değil yarım saat yapacak vaktim yok.” ifadelerini kullandı.

‘AİLE HEKİMLERİNİN ELİ KOLU BAĞLI’

Sistemin bazı ilaçların yazılmaması için aile hekimlerinin elini kolunu bağladığını ifade eden Kütahya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Cem Çerkeş, “Hekim ortalamasının üstünde antibiyotik, ağrı kesici, mide ilacı yazarsa maaşından kesiliyor. Biz özellikle mide ilaçlarını 2-3 aylık yazıyoruz. Bunların içinde yaşlı hastalar da var. Amacımız onlara kolaylık olması ama bu sürekli kısıtlanıyor. Hastalar ile doktorları karşı karşıya bırakıyor. Vatandaş bu ilaçları yazmazsak ya da istediği kadar yazmazsak memnuniyet anketi ile memnuniyetsizliğini belirtiyor. Ve yine hekimden maaş kesintisine gidiliyor. Yani iki durumda da olan doktora oluyor.” Şeklinde konuştu.

Aile hekimlerinin kronik hasta takibi de yaptığını belirten Çerkeş, “Ama öyle bir duruma geliyor ki bunu yetiştirme imkânımız kalmıyor. 700 hasta takibi için benim çalışma saatimi 5 buçuktan 3 buçuğa çekmem lazım. Ben zaten 4’de gelen hastaya nasıl bakmam?” dedi.

GELMEYEN İKNA EDİLEMİYOR

Altı ay boyunca ASM’ye gelmeyen hastadan da hekimin sorumlu tutulduğunu ve cezalandırıldığını dile getiren Çerkeş, “Ben telefonda gel desem gelmezse nasıl ikna edeceğim? Kişi ben hasta olmuyorum ilaç kullanmıyorum diyor. Biz aşıya bile zorla getirtiyoruz artık insanları biliyorsunuz aşı karşıtları var artık. Vatandaş “Ben niye geleceğim iyiyim” diyor. Avrupa şöyle bir şey var. Devlet 6 ay gelmeyen vatandaşa para cezası veriyor. “6 da ayda bir gideceksin en kötü ihtimalle tahlillerini yaptıracaksın” diyor. Ama bizde her sorumluluk vatandaşa değil bize yükleniyor.” İfadelerini kullandı. Yaşanan sorunların sürekli hekime yüklenerek maaştan kesintiye de neden olduğuna değinen Çerkeş, zaten sağlıkta şiddet sorunu olduğunu bu uygulamaların bu sorunun çözümünü daha beter hale getirdiğini vurguladı.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA

Muayene süresinin 3 dakika olduğunu belirten Çerkeş, “10 dakikaydı, 5 dakikaya, 5 dakikadan 3 dakikaya düşürdüler. Benim geçen ayki günlük ortalamam 110 hasta. 110’un 20-30u ehliyet raporu, sağlık raporu, spor raporu bunlar da uzun süren işlemler muayenesi uzun, siteme girişi uzun. İlaç yaz geç kadar kolay değil.” Dedi. Kütahya’da iş bırakan hekimin Türkiye ortalamasının altında olduğunu dile getiren Çerkeş, ancak iş bırakmayan birçok hekimin de bu taleplere katıldığını belirtti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *