O KABRİSTAN’DA ŞEHİTLER Mİ YATIYOR?

147

Kütahya Kalesi’nin eteklerinde bulunan 10’a yakın kabirden oluşan mezarlıkta şehitler mi yatıyor? Araştırmacı Yazar Ahmet Ablak, böylesine tarihi bir yere gömülen zatların büyük ihtimalle şehit olduğunu belirtti. Maruf Mahallesi Muhtarı Kadir Gürağaçlıgil ise gerekli araştırmaların yapılıp kabristanın ecdada yakışır şekilde korunması için çaba göstereceklerini belirtti.

Maruf Mahallesi Muhtarı Kadir Gürağaçlıgil ve Araştırmacı Yazar Ahmet Ablak Kütahya Kalesi’nin hemen altındaki Kale-i Bala Cami’nin yanında bulunan küçük bir kabristan hakkında açıklamalarda bulundu.

KABİRLER NESİLLERDİR ORADA

Mezarların tarihinin çok çok eskilere dayandığını belirten Kadir Gürağaçlıgil, “O kabirler nesillerdir orada hatta belki kale var olduğunda beri var. Mezardaki mevtalarına şehit olabileceği söyleniyor.” Dedi. Kabirlerin şu an basit bir telle çevrili olduğunu ifade eden Gürağaçlıgil, durumu önceki günlerde Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’ye anlattıklarını belirtti.

Hisarın tamamının 1.derece arkeolojik sit alanı olduğunu dile getiren Gürağaçlıgil, “İzin almadan bir şey yapılamıyor, tarihi doku bozulamıyor. O yüzden düzenlemeler için önce araştırma ve izin gerekli. Kanıtlanırsa gerekli izinler alınınca düzenleme yapılır ecdada sahip çıkılır.” Şeklinde konuştu.

‘ORAYA GÖMÜLMELERİNİN BİR NEDENİ OLMALI’

2017 yılından beri Kütahya’daki tekke türbe ve kabirler hakkında araştırmalar yapıp kitap yazan Ahmet Ablak, “Orası tarihte zindan ağa yatırı diye geçen, kesinlikle tarihi bir yer. Orada yatan mevtalar şehit mi onu bilmiyorum araştırmak gerekli ama tahmin ediyorum ki kaleyi savunurken dorada şehit olmuşlardır. Çünkü o dönemdeki diğer fanilerden farklı olarak oraya gömülmüş olmalarının bir nedeni olmalı?” ifadelerini kullandı.

Kütahya’nın en tarihi noktalarından biri olan Kütahya Kalesinde yeni bir sır perdesi aralanıyor. Bölgede bulunan Kale-i Bala Caminin yanındaki 10’a yakın kabirden oluşan mezarlıkta yatan mevtalarına şehit olma ihtimali araştırılacak.

BİR KABİR DE ÇAY BAHÇESİNDE

Geçtiğimiz gün Hisar Yürüyüş yolu 2. Etap açılışında Belediye Başkanı Eyüp Kahveci ile kabristan hakkında konuştuklarını belirten Maruf Mahallesi Muhtarı Kadir Gürağaçlıgil, “O mezarlığın şehit mezarlığı olabileceği söyleniyor. Tabii bunlar hep duyum. Şu anda basit bir telle çevrilmiş durumda. Hisar tabii ki koruma altında o yüzden her şey hemen yapılamıyor. Ama araştırmak gerekli. Hisaraltı Çay Bahçesinde de bir kabir var.” Dedi.

‘MUSTAFA KALYON OLSA BİLİRDİ’

Kütahya tarihine vakıf isimlerin bir bir rahmetli olduğuna değinen Kadir Gürağaçlıgil, “Büyük değerlerimiz bir bir gitti. Mustafa Kalyon olsaydı o bilirdi. Büyük değerlerimiz bir bir gitti. Tuzcuların Hacı Abdullah amca vardı. O da kendi başına bir tarihti.  Bizlerde de eksiklik var tabii onlardan birebir faydalanamadık. Anlattıklarını dinlenip kayda geçmiş olsaydı belki çok daha iyi olacaktır. Mekânları cennet olsun. Şu anda da Araştırmacı Yazar Ahmet Ablak araştırıyor.”şeklinde konuştu.

‘ŞİİRLERİNİ TIRNAK YAZISI İLE YAZIYORDU’

Kütahya’daki tekke türbe ve kabirler hakkında uzun yıllardır yaptığı araştırmaları bir kitapla da taçlandıran Ahmet Ablak, Kabristanda şehitlerin yatmasının büyük bir ihtimal olduğunu belirtti. Hisaraltı Çay Bahçesinin olduğu yerde de Hacı Ali Pesendi’nin yatırı olduğuna dikkat çeken Ahmet Ablak, “Orayı da canlandırmayı düşünüyoruz. O da şiirleri hokka, divit kullanmadan yazıyor. Tırnak yazısı ile. Benim kitabımda hepsi var. Kütahya’daki tekke türe ve kabirler. Dijital halini Kütahya’da kurumlara dağıttım.  2017’de başladım. Kütahya’daki mahalleler ilçeler ve köyler dâhil.”ifadelerini kullandı.

‘MUSALLA MEZARLIĞINDA 600 EVLİYA YATIYOR’

Kütahya tarihi ile ilgili ne varsa elimden geldiğince meydana çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Ahmet Ablak, şu ifadeleri kullandı: “Okunamayan mezar taşlarımız var. 150-200 tane mesela musalla mezarlığında 600 tane evliya yatıyor. Sultanbağında 600 tane ben bunların hepsini tek tek kaleme aldım. Önceki dönem Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Biz bu kitabı basalım imza günü düzenleyelim” demişti dedi bir nüsha basıldı. Rüstem Paşa Külliyesinin altında Darülkurra vardı. 32 sene orası için mücadele verdim dışardan görünmüyordu bile evler vardı önünde. Şimdi darülkurra restore edildi, meydana çıkarıldı.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *