ZAFER’DEN KÜTAHYA’YA 12 MİLYON TL’LİK DESTEK

303

SOGEP Kapsamında ZAFER Kütahya’dan Sanal Gerçeklik ile Kaynakçılık: Gerçekçi Deneyimler, Kalıcı Beceriler Projesi, En Doğalını Kadınlar Üretiyor, Domaniç’e İlham Oluyor Projesi ve Kadın Eliyle Yetişen Kırmızı Altın Lezzet isimli 3 Projeye 12,7 Milyon TL Destek Sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) tarafından 2024 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kütahya’dan 3 proje değerlendirme sonuçlarına göre destek almaya hak kazandı.

Yatırım tutarı toplam yaklaşık 21 milyon TL olan 3 projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ajans eliyle 12,7 milyon TL destek sağlanacak. Söz konusu projeler kapsamında 78 kişinin mesleki bilgi ve becerilerinin artırılması ile girişimcilik konularına yönelik eğitimlerin verilerek iş gücüne katılmalarının desteklenmesi ve kendi işini kurmaları; 48 kişinin ise doğrudan istihdam edilmesi öngörülüyor.

SANAL GERÇEKLİK İLE KAYNAKÇILIK EĞİTİMİ

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) tarafından yürütülecek “Sanal Gerçeklik ile Kaynakçılık: Gerçekçi Deneyimler, Kalıcı Beceriler” projesi, Kütahya’da kaynakçı ihtiyacını karşılamayı ve işsiz gençlere istihdam imkânı sunmayı hedefliyor.

Proje kapsamında, 25’i kadın olmak üzere toplam 50 işsiz gence kaynak simülasyonu, sanal gerçeklik (VR) ve uygulamalı kaynakçılık eğitimleri verilecek. Eğitimler, KUTSO binasında kurulacak 2 derslikte gerçekleştirilecek. Eğitim sürecinde katılımcılar hem teorik hem de pratik beceriler kazanarak mesleki yeterliliklerini artıracak.

Eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılara mesleki yeterlilik sertifikası almaları için destek sağlanacak. Proje sonunda, 18’i kadın olmak üzere toplam 36 başarılı katılımcı, Kütahya’daki çeşitli firmalarda istihdam edilecek.

Toplam 4milyon 834 bin 344 TL bütçeye sahip olan projeye ZAFER 3 milyon 625bin 758 TL destek sağlayacak. Hedef grubu, Kütahya’da ikamet eden 18-35 yaş arası işsiz gençler olan bu proje, sanal gerçeklik ve ileri eğitim yöntemleriyle mesleki eğitime yeni bir boyut kazandırmayı amaçlıyor.

KUTSO, bu projeyle hem işsiz gençlere yeni fırsatlar sunmayı hem de bölgedeki sanayi sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

EN DOĞALINI KADINLAR ÜRETİYOR, DOMANİÇ’E İLHAM OLUYOR

Kütahya’nın Domaniç ilçesi Çamlıca Köyü’nde kurulan Domaniç Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, kadın girişimciliğini desteklemek ve bölgeye ekonomik değer kazandırmak için yeni bir projeyi hayata geçiriyor.

“En Doğalını Kadınlar Üretiyor, Domaniç’e İlham Oluyor” projesi kapsamında, 17’si kadın olmak üzere toplam 18 kişiye hijyen, temel dijital okuryazarlık, dijital pazarlama, e-ticaret farkındalığı, temel pazarlama ve bitkisel iyi tarım uygulamaları konularında eğitimler verilecek. Bu eğitimlerle katılımcıların üretim kabiliyetleri ve performansları artırılırken, e-ticaret altyapısının güçlendirilmesiyle ürünlerin pazarlama kapasitesi geliştirilecek.

Proje kapsamında, kooperatifte üretilecek ürünlerin satış faaliyetleri taahhütler doğrultusunda gerçekleştirilecek ve 2 kadın istihdam edilecek. Kooperatifin ticari faaliyetlere aktif katılımını sağlayan bu girişim, kadınların ekonomik gücünü artırırken bölgedeki kalkınmaya da katkı sunmayı amaçlıyor.

Toplam bütçesi 2 milyon 947 bin 257 TL olan projeye Ajans 1milyon 915 bin 717 TL destek sağlayacak. Domaniç Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, bu proje ile kadın emeğinin değerini artırarak, Domaniç’in kalkınma sürecine öncülük ediyor.

KADIN ELİYLE YETİŞEN KIRMIZI ALTIN LEZZET

Kütahya’nın Simav ilçesinde, kadın emeğiyle tarım ve istihdamı destekleyecek önemli bir proje hayata geçiriliyor. Simav Belediyesi tarafından yürütülecek proje kapsamında, modern bir sera kurulacak ve domates üretimi gerçekleştirilecek.

Proje, bir yandan sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklerken, diğer yandan dezavantajlı grupların ekonomik hayata katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Kurulacak serada 10 kadın istihdam edilecek. Kadın çalışanlara işletme yönetimi, kalite kontrol ve sürdürülebilir üretim teknikleri konularında eğitimler verilerek, onların üretim süreçlerindeki bilgi ve becerileri artırılacak.

Toplam bütçesi 13 milyon 155 bin 767 TL olan projeye ZAFER 7 milyon 235 bin 672 TL destek sağlayacak. Simav Belediyesi, bu girişimle hem tarımsal üretimde kaliteyi artırmayı hem de kadın emeğinin değerini ön plana çıkarmayı hedefliyor.

Kadınların emeğiyle yetişen “kırmızı altın” domatesler, sürdürülebilir kalkınma ve kadın istihdamı için örnek bir model oluşturacak.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *