DPÜ’YE İLK KEZ TÜSEB PROJE DESTEĞİ: KANSER TEDAVİSİNDE GELİŞİM SAĞLAYACAK

112

DPÜ akademisyeni Prof. Dr. Muharrem Akcan’ın projesi, TÜSEB’den destek almaya layık bulundu. Çalışmayı 12 ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirten Akcan, proje ile kanser tedavisinde kullanılabilecek antianjiyogenik aktiviteye sahip yeni peptid biyomolekülleri üzerine çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Akcan tarafından önerilen proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığından (TÜSEB) destek kazandı.

Fen Edebiyat Fakültemizin Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Akcan tarafından önerilen Disülfid Köprülü Homodimer Antianjiyogenik Peptidin Sentezlenmesi, Serum Kararlılığının ve Biyoaktivitesinin İncelenmesi başlıklı proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TÜSEB) destek almaya uygun bulundu.

12 AY İÇİNDE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Projenin yürütücülüğünü üstlenen Prof. Dr. Muharrem Akcan çalışmanın 12 ay içinde tamamlanmasının hedeflendiğini ifade ederek “Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucunda ortaya çıkar ve hücreler bu süreçte yeni kan damarlarına ihtiyaç duyarlar. Anjiyogenez, yeni kan damarlarının oluşması olarak tanımlanır ve anjiyogenezi inhibe edebilen moleküllerin geliştirilmesi kanser tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Desteklenen proje ile kanser tedavisinde kullanılabilecek antianjiyogenik aktiviteye sahip yeni peptid biyomolekülleri üzerine çalışmalar yapılacak. Yeni peptidlerin sentezi, karakterizasyonları ve canlının içinde yapılacak (in vivo) çalışmalar ile peptidlerin antianjiyogenik aktivitelerinin test edilmesi çalışmaları DPÜ Biyokimya Bölümü’nün İlaç Araştırmaları Laborutuvarında gerçekleştirilecek” dedi.

REKTÖR KIZILTOPRAK’TAN TEBRİK MESAJI

DPÜ’de yürütülen projenin destek kazanmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, kazanılan desteğin üniversite adına büyük bir başarı olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Prof. Dr. Akcan ve ekibinin bu önemli çalışması, kanser tedavisinde yeni ufuklar açacak olan antianjiyogenik peptidlerin geliştirilmesi yönünde atılmış önemli bir adım niteliğindedir. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla, ülkemizin biyoteknoloji alanındaki gücü daha da artacaktır.

Bu anlamlı başarıda emeği geçen başta Prof. Dr. Muharrem Akcan olmak üzere tüm araştırma ekibini tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim. Üniversitemizin bilimsel çalışmalarını desteklemeye ve araştırmacılarımıza her türlü olanağı sağlamaya devam edeceğiz.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *