ÇİFTÇİYE DESTEK BÖYLE Mİ OLUR!

158

Okçu, Göveççi, Parmakören, Sinerköy, Zığra, Sofu mahallerinde geçimini çiftçilik ile sağlayan vatandaşların sulama suyuna gelen yüzde 100’lük zamla sarsıldı. 140 TL olan sulama bedelinin bir kerede 280 TL’ye çıktığını belirten Çamlıca Mahallesi Muhtarı Ali Yaman, diğer köy muhtarları ile birlikte zammın geri çekilmesini istedi.

Kütahya’da köylerden dönüşen mahallelerde yaşayan vatandaşlar sulama suyuna gelen fahiş zamma isyan ediyor. Çamlıca Mahallesi Muhtarı Ali Yaman Okçu, Göveççi, Parmakören, Sinerköy, Zığra, Sofu mahallerinde büyük bir kısmı halen çiftçilikle uğraşan vatandaşların sulama suyuna yapılan fahiş zamdan olumsuz etkilendiğini belirtti.

140TL’DEN 280 TL’YE ÇIKTI

140 TL olan sulama suyunun bir kerede 280TL’ye çıktığını ifade eden Yaman, “Bu devlet, bu belediye çiftçiye destek vereceğiz diyor sulama suyuna yüzde 100 zam yapılmış. Vatandaş zaten 140 TL’yi ödemekte zorlanıyordu iki katını nasıl ödesin? Bu mecliste bu sebzenin meyvenin nasıl yetiştiğini bilen var mı acaba? Oylama yapılırken ellerini indirip kaldıranlara soruyorum bu maliyetleri hiç hesaplamışlar mı acaba? Biz pazara çıkardığımızda her taraftan domates çıkıyor. Bizim domates 15 TL 20 TL oluyor hatta akşam üzere 10 TL oluyor. Bu şartlarda çiftçi nasıl eksin biçsin?” şeklinde konuştu.

MECLİSTEN GERİ ÇEKİLMELİ

Sulama suyunun evlerde kullandığımızdan farklı olarak zamlandığını belirten Yaman, yüzde 100 zam yapıldığını 140 TL’yi dahi ödemekte zorlanan vatandaşın 280 TL’de daha da zorlanacağını zammın meclisten geri çekilmesini istediklerini vurguladı.

Okçu, Göveççi, Parmakören, Sinerköy, Zığra ve Sofu Mahallesi muhtarlarının da duruma tepkili olduğunu dile getiren Yaman, “Bir saatte 300 TL verecek kişi, suyu bizim çeşmelerden tankerle taşıttırsa yine bu para yapmıyor.” Dedi.

AKTARMALI SU DAHA DA PAHALI

Çok konuşan gıda enflasyonunun sebebinin de bu olduğunu vurgulayan Yaman, “Su bu kadar artarsa tabii ki her ürünün fiyatı artar çünkü girdi maliyetleri artıyor. Bu fiyatlar ödenmez.” Dedi. Köylerine sulama suyunun porsuktan geldiğini, suyu direkt ana kanaldan alan köylerde bedelin bu kadar artmadığını ifade eden Yaman, “Birkaç köye verilen su aktarmalı olduğu için motorla dağıtıldığı için daha da pahalı olmuş.” Şeklinde konuştu.

‘HOBİ DEĞİL İNSANLARIN İŞİ’

Mahallelerinde çiftçilikle uğraşan çok fazla kişi olduğunu dile getiren Yaman, “Burası mahalle ama. Şu anda 40-50 kişinin ÇKS kaydı var. İnsanlar hobi amaçlı ekip dikmiyor, buradaki insanların gelir kaynağı çiftçilik.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *