DPÜ’nün çalışmalarını, proje ve faaliyetlerini değerlendiren DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak üniversiteyi şehrimizle bütünleştirerek toplumu aydınlatma görevini yerine getirmek istediklerini belirterek “Üniversitemiz şehrimize katkı sağlayan, katkılarını her geçen gün artıran bir kurum halinde yaşatmak istiyoruz” dedi.
SON 15 AYDA 700’Ü AŞKIN BİLİMSEL FAALİYET
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, tüm çabalarının DPÜ’yü ve ülkeyi geliştirmek büyütmek adına olduğunu belirtti. DPÜ’de akademik faaliyetlerin sayısal olarak arttığını ifade eden Rektör Kızıltoprak, “Üniversitemiz kurulduğundan itibaren üç bin beş yüz bilimsel faaliyet yapılmış. Son 15 ayda, yani görevde olduğumuz dönemde 700’den aşkın bilimsel faaliyetimiz var.” dedi. Uluslararası sempozyumlar, uluslararası kongreler, konferanslar ile DPÜ’de çok önemli isimler ağırladıklarını dile getiren Kızıltoprak, yakalanan bu ivmenin artarak devam etmesini diledi.
TÜBİTAK’A BAŞVURU 18’DEN 225’E ÇIKTI
Akademik üretimde sayısal olarak en az bir yüzde 20’lik bir artış göründüğünü belirten Rektör Kızıltoprak, “Biz bunların tabii ki daha da artmasını istiyoruz. Örneğin TÜBITAK’a başvuru sayılarımız arttı. TÜBITAK’ta geçen yıl 18 proje başvurumuz vardı. Bu sene 225’e çıktı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın üniversitelerdeki öğrenci topluluklarına desteği var. O destek projelerine daha önce başvurularımız da hiç kabul olmamıştı. Bu sene sekiz başvuru yaptık. Dördü kabul oldu.” dedi. Rektör Kızıltoprak, önümüzdeki sene bu başvuru sayılarını arttırmak istediklerini ifade etti.
DPÜ’yü şehirle bütünleştirmek istediklerini dile getiren Rektör Kızıltoprak, “Şehrimizle öğrencilerimizin bütünleşmesini istiyoruz. Yaptığımız faaliyetlerde şehirden hemşehrilerimizin çok büyük ilgi gösterdiğine tanık oluyoruz. Bu sene mesela Türk-Macar uluslararası sempozyumuna, Türkiye-Tunus sempozyumuna şehirden çok büyük talep vardı. Her bilimsel etkinliğe sanat ve kültürü de ekliyoruz. Mutlaka bir sergi açıyoruz. Bu alanları zenginleştirmek istiyoruz. Öğrencilerimizin katılımını artırmak istiyoruz.” dedi.
MYO ÖĞRENCİSİ ÜNİVERSİTELİ OLDUĞUNU HİSSEDİYOR
Hem merkezdeki hem de ilçelerdeki öğrencilerin merkez kampüsüyle daha fazla iletişim kurmasını arzu ettiklerine dikkat çeken Rektör Kızıltoprak, “O yüzden her ilçemize oradaki meslek yüksekokulumuz ya da fakültemize sabahları haftada bir gün otobüs gidiyor. Talebe göre bir veya iki öğrenci otobüsümüz Merkez Kampüsü’ne geliyor. Merkez kampüse gelen öğrencilerimize bir oryantasyon çalışması yapıyoruz. O günkü faaliyetlere katılımlarını sağlıyoruz. Müze gezisi yapıyoruz, kütüphaneler spor alanları, havuzumuzu tanıtıyoruz. Bunlardan nasıl istifade edeceklerini anlatıyoruz. Öğrencilerimiz öğle yemeğini merkez kampüste yiyor. O merkez kampüsün her halükarda atmosferi başka oluyor, o atmosferi paylaşmış oluyor. Her MYO’da her ay mutlaka bir bilimsel etkinlik yapıyoruz. Akademik, kültürel, sanatsal etkinlikle de onu destekliyoruz. En küçük MYO’muzda bile bunu yapıyoruz ki oraya o ilçenin ileri gelenleri de geliyor, hepsi katkı sağlıyor. Öğrencilerimiz de o faaliyette görev alarak DPÜ öğrencisi olmanın, üniversite öğrencisi olmanın keyfinin mutluluğunu yaşıyor” şeklinde konuştu.
‘İLK DEFA AHMET ULUÇAY SİNEMA GÜNLERİ’
Çok başarılı etkinliklere imza atıldığını dile getiren Kızıltoprak, Pazarlar’da Hisarcık’ta ve Gediz’de çok güzel faaliyetler yapıldığını ifade etti. Simav ve Tavşanlı’da zaten süregelen çok aktif bir yapı oluştuğuna vurgu yapan Kızıltoprak “Oralarda da faaliyetlerimizi çeşitlendirdik. Mesela ilk defa Ahmet Uluçay Sinema Günleri yaptık. Çok başarılı geçti. Sinema kritikçileri içinde müstesna bir yeri olan Ihsan Kabil geldi. Ahmet Uluçay sinemasını anlattı. Onunla birlikte yine çok değerli sinema alanındaki akademisyenler geldi, sinemacılar geldi” dedi.
‘ONLARA YAKIŞAN BİR TÖRENDİ’
Üniversiteye katkıda bulunan hayırseverleri DPÜ’de ağırladıklarını aktaran Kızıltoprak “Onlara teşekkürlerimizi vefa ettik. Üniversitemize katkı sağlayıp vefat eden hayırseverleri mezarları başında andık. Onlara o gün yeni özel bir program yaptık. Ailelerini davet ettik. Yine üniversitemize katkı sağlayan ve şehrimize de katkı sağlayan Ismet Güral beyefendiye, Nafi Güral Bey’e ve Rıza Güral’a fahri doktora verdik. Bu şehrimizde yepyeni bir heyecan oluşturduk. Hakikaten çok güzel oldu. Yaptığımız törenler de onlara yakışan bir törendi” şeklinde konuştu.
ÇOCUK ŞENLİĞİ BU YIL DA YAPILACAK
Çocuk Şenliğinin çok büyük bir ses getirdiğini belirten ve bu Çocuk şenliğinin tekrar yapılacağı müjdeleyen Kızıltoprak “Yedi bin çocuk ve aile bireyi o gün kampüsümüzdeydi. Çok büyük bir heyecan oluşturdu. Bu sene de güzel bir şey yapacağız. Bu sene bildiğiniz gibi Aile Yılı. Aile Yılı’yla da ilgili önemli programlar yapacağız. Ve ailenin desteklenmesi ve aile kurmanın önemi bir millet için ailenin ne demek olduğu anlatacağız. Bu konularda uluslararası çalıştaylar, konferanslar, sergiler yapacağız. Projelerimiz çalışıyor. Bir de görece desteğe muhtaç olan ailelere, bireylere, gençlere, çocuklara destek programları sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
YENİ MEDYA GÜNDEMİN BAŞUCUNDA
Yeni medyanın gündemlerinin başucunda yer aldığına dikkat çeken Kızıltoprak “Hemen her alanda yeni medyanın bize sunduğu imkanlar var ama negatif yönleri de var. İnternet dolandırıcılığı Türkiye’nin hatta şehrimizin neredeyse bir numaralı meselesi gibi oldu. Benim öğrencilerim de bu online olarak birtakım dolandırıcılıklarla muhatap oluyor, öğretim üyelerimiz de. Dolayısıyla hepimizin yeni medyayı iyi bir okuryazar olmamız gerekiyor. İyi bir okuryazarlık eğitiminden geçmemiz gerekiyor. Bu konuda yerel basınımızla programlar yapabiliriz. Yeni medya alanında genç gazetecileri yetiştirebiliriz. Gazetecilik mesleğine ilgi duyanlar ve yeni medya okuryazarı olmak isteyen gençlere bu alanda yerel basınımızla birlikte ortak sertifika programları yaparız” şeklinde konuştu.
‘TÜRKİYE’DE SES GETİRECEK’
Vatandaşları aydınlatacak projelerin içinde yer alacaklarını belirten Kızıltoprak “Türkiye’deki en önemli iletişim kongrelerinden birini üniversitemizde yapacağız. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörümüzün desteğiyle bizim üniversitede yapacağız. Ve bu tabii ki Türkiye’de ses getirecek. YÖK’ün yaptığı bir araştırmada öğrencilerimiz iki noktada kendilerine yeni donanım sağlanmasını arzu ediyor. Birisi yabancı dil İngilizce, diğeri de yeni medya okuryazarlığı, yeni medyanın konusunda tam bir kabiliyet kazanmak” dedi. Şehirle bütünleşmiş bir üniversite oluşturmak istediğine dikkat çeken Kızıltoprak sözlerine şöyle son verdi; “Dolayısıyla bu alanda üniversitemizi hem ülkemizde hem şehrimizle bütünleştirmek, geliştirmek, toplumu aydınlatma görevimizi yerine getirmek istiyoruz. Sadece akademik çalışmalar değil, sanat, kültür çalışmaları değil, akademik çalışmalar değil, bu sosyal çalışmalarımızda da üniversitemize, şehrimize katkı sağlayan, katkılarını her geçen gün artıran bir kurum halinde yaşatmak istiyoruz.”
ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ