KÜTAHYA’DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJESİ HIZ KAZANDI: 10 YILI BULABİLİR AMA SONUÇ GÜZEL OLACAK

190

Kütahya’da yürütülen arazi toplulaştırma projesinin uygulamasında diğer illere kıyasla daha basite kaçıldığını belirten KÜTBO Başkanı Necati Gültekin, yine de projenin başarılı bir şekilde ilerlediğini ve tarım parseli büyüklüklerinde artış sağlanacağını ifade etti.

Kütahya’da yürütülen arazi toplulaştırma çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Başkanı Necati Gültekin, projenin farklı bir yaklaşımla uygulandığını söyledi. Daha önce diğer illerde uygulanan toplulaştırma modellerinin bazı zorluklar içerdiğini ifade eden Gülten “Kütahya’daki uygulanan toplulaştırma modelinde biraz daha basite kaçıldı. Şöyle ki bir vatandaşın aynı ada içerisinde, aynı köy içerisinde demiyorum. Aynı mahalle içerisinde demiyorum. Aynı ada içerisinde iki parseli varsa veya iki veya fazla parseli varsa bunlar birleştiriliyor. Bunlar toplulaştırılıyor” ifadelerini kullandı.

PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ ARTTIKÇA

VERİMLİLİK DE ARTACAK

Kütahya’daki mevcut tarım parseli büyüklüğünün ortalama 3,6 dekar olduğunu belirten Gültekin, projenin sonunda bu büyüklüğün 6,5 dekara çıkacağını ifade etti. Bu oranın halen Türkiye ortalamasının altında olduğuna vurgu yapan Gültekin yine de önemli bir başlangıç olduğunun altını çizdi. Daha büyük parsellerle tarımda verimliliği artırmanın mümkün olacağını kaydeden Gültekin, şu an çalışmaların başarılı bir şekilde ilerlediğini dile getirdi.

‘UZUN SOLUKLU BİR ÇALIŞMA OLACAK’

Projenin tamamlanmasının uzun bir zaman alacağını belirten Gültekin, “Bu süreç beş yıldan fazla sürecek gibi görünüyor. Hatta on yılı da bulabilir. Ancak nihayetinde tarım arazilerimizin daha verimli kullanılabilmesi için bu proje çok önemli. Sabırla sonuçlarını bekleyeceğiz,” dedi. Gültekin, Kütahya’da arazi toplulaştırma çalışmaları, hem tarım alanlarının düzenlenmesi hem de çiftçilerin üretim maliyetlerinin düşürülmesi açısından büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Kütahya Ticaret Borsası Başkanı Necati Gültekin, ilçelerin iklim özelliklerine göre oluşturulan tarım havzalarının ve ürün çeşitliliğinin Kütahya tarımını güçlendireceğini vurguladı.

‘İLÇELERE DEĞİL

İKLİME ODAKLANIYORUZ’

Tarım sektöründe yürütülen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulunan Gültekin ilçelerin iklim özelliklerine göre küçük çaplı tarım havzalarının oluşturulduğunu belirterek “Tarım havzaları oluşturulurken ilçelere değil, iklim özelliklerine odaklanıyoruz. Bu şekilde daha verimli üretim alanları planlanıyor” dedi. Gültekin, bu yeni modelle çiftçilere “Şu ürünü ek” gibi tek bir alternatif sunulmadığını, havza bazlı üretime geçilerek farklı ürünlerin değerlendirilmesine olanak tanındığını ifade etti.

KÜTAHYA’DA YETİŞEN

KİRAZLARIN TÜMÜ PAZARLAR KİRAZI

Kütahya’nın kiraz üretimine değinen Gültekin, Pazarlar ilçesiyle özdeşleşmiş kiraz adının, tüm Kütahya geneli için geçerli olduğunu vurguladı. Pazarlar Kirazı ile ilgili yanlış anlaşılmayı düzelmek istediğini dile getiren Gültekin “Kütahya merkezde yetişen kiraz da aynı kaliteye sahip. Sadece Pazarlar ilçesiyle özdeşleşmiş olması, diğer bölgelerimizin bu ürünü yetiştiremeyeceği anlamına gelmiyor,” ifadelerini kullandı.

‘İLAÇ SANAYİSİ İÇİN KÜTAHYA

BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP’

Kütahya tarımının yalnızca belli ürünlere bağlı kalmaması gerektiğine vurgu yapan Gültekin “Ürün çeşitliliği çok önemli. Meyvecilik başta olmak üzere yem bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde de Kütahya’yı geliştirmeliyiz. İklimimiz bu ürünlere oldukça uygun” dedi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ilaç sanayisinde kullanılmasının önemine dikkat çeken Gültekin, Kütahya’nın bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

‘HER ÜRÜN HER YERDE YETİŞTİRİLEMEZ’

Kütahya’nın tarım arazilerinde yapılan çalışmalardan da bahseden Gültekin, hangi ürünün hangi bölgede yetiştirileceğinin detaylı analizlerle belirlendiğinin altını çizdi. Örnek olarak Kütahya merkezdeki ayçiçeği üretimini değerlendiren Gültekin, “Merkezin iklimi ayçiçeği yetiştirmeye uygun olsa da su kaynakları yeterli değil. Bu gibi durumlarda, coğrafi ve iklimsel çalışmalara dayanarak alternatif çözümler geliştiriyoruz. Kütahya Ticaret Borsası olarak, havza bazlı tarım modeli ve ürün çeşitliliği çalışmalarıyla hem tarım sektörünü geliştirmeyi hem de bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *