ASGARİ ÜCRETİ BANKAYA YATIR BİR KISMINI ELDEN GERİ AL ‘KABUL EDİLEMEZ’

1628

İşçisine asgari ücretinin tamamını yatırıp bir kısmını elden geri alan patronlar suç işliyor. SGK yetkilileri işçinin bu şekilde bir muamele ile karşılaştığında Alo 170 hattına şikâyet oluşturabileceği belirtiyor

Yüzde 50 artışla 4 bin 250 lira olarak uygulanan asgari ücret hayat pahalılığı karşısında yüzleri bir nebze güldürse de bazı işverenlerin işçilerinin asgari ücretinden kesinti yaptığı iddiaları gün yüzüne çıkıyor.

‘KÜTAHYA’DA DA YAŞANIYOR’

Edinilen bilgilere göre Kütahya’da da işçisinin hesabına asgari ücretinin tamamını yatırdıktan sonra maaşının bir kısmını geri isteyen işverenler var. Öyle ki işçi hesabına yatan 4 bin 250 TL’nin ardından iş verenin belirlediği miktarı elden geri verdiği için yaşanan hukuksuzluğun ispatı da zorlaşıyor. Konu hakkında SGK görevlileri asgari ücretin, işverenlerin işçilerine ödemesi gereken en düşük ücret olduğunu ve asgari ücretin altında bir ödeneğin kabul edilemeyeceği belirtiyor. Ödenek olarak asgari ücretin tamamının belgelenecek şekilde işçiye verilip kalan kısmının kanıtlamayacak şekilde elden geri alınmasının kabul edilemez ve uygulanamaz olduğunu belirten yetkililer, işçinin bu şekilde bir işlem gerçekleştirildiğinde şikayet oluşturabileceğini belirtiyorlar. 

İŞÇİNİN YASAL HAKKI

EN AZ ASGARİ ÜCRET

Maaşın bir kısmının geri istenmesi durumu ile karşı karşıya olan işçilerin kendilerine ulaşması gerektiğinin altını çizen SGK yetkilileri, “Örneğin 4 bin 250 lira TL’lik ödeneğinizi verdikten sonra Bin TL’lik bir kısmını ya da meblağ hiç önemli değil herhangi bir tutarı geri almayı talep etmesi durumunda bizleri aramınız yeterli olacaktır. Tabii kanıtsız bir durum diye düşünebilir ama bu yasal olmayan bir durum. İşçinin yasal hakkı en az asgari ücrette bir ödenek almaktır. İşverenin “Ben asgari ücretin bu kadar artacağını tahmin etmiyordum” gibi bir bahanesi de kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Asgari ücretin altında çalışmayı kabul etmediği için herhangi bir işçinin işten çıkarılmasının da yasal olmadığını belirten yetkililer, “Sizi bu bahaneyle işten çıkartsa dahi yerinize çalışacak işçiyi en az asgari ücretle işe almak zorunda. Bu yasal zorunluluk” dedi. Asgari ücretini tamamını bir şekilde alamayan işçilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Bağlı olarak çalışan Alo 170 hattına; açık adres, iş yeri telefonu ve kimlik bilgileri ile başvuruda bulunması ile resmi şikayet süreci başlatılıyor.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *