‘KEDİLERİ EN AZ BİR MISIRLI KADAR SEVMELİ’

978

Uluslararası pek çok başarıya imza atmış Kütahyalı Kültür Bakanlığı sanatçısı Özkan Elagöz, kendi geliştirdiği dokusal çatlak, seramik üzerine seramik pigment tekniği ile oluşturduğu 13 adet işinde, eski Mısır’daki kutsal kedileri anlatıyor. Elagöz, “Kedileri en az bir Mısırlı kadar sevmeli, hak ettikleri sevgiyi onlara göstermeliyiz” dedi

Kütahyalı Kültür Bakanlığı Çağdaş Seramik Sanatçısı Özkan Elagöz’ün “Bastetler” isimli kişisel sergisi, 3-24 mart 2022 tarihleri arasında İstanbul Artgalerim Karaköy’de sanatseverlerle buluşuyor.

Sanat dünyasında adı bir marka haline gelmiş Kütahya Kültür ve Sanat Derneği Üyesi Zeki Özkan Elagöz, kendi geliştirdiği dokusal çatlak seramik üzerine, seramik pigment tekniğiyle oluşturduğu  13 adet çalışmasında eski mısırdaki kutsal kedileri anlatıyor.

KEDİ MAMALARI DAĞITILDI

İnsanların en popüler ve en sevdiği evcil hayvanların başında gelen sevimli kedileri sanatla buluşturan Elagöz, kedilerin kutsal sayıldığı antik uygarlık “Bastetler” den esinlenerek hazırlanan serginin açılışına, kediler sahipleriyle birlikte davet ediliyor. Çağdaş seramik sanatçısı Özkan Elagöz tarafından hazırlanan ve  Artgalerim Karaköy’de 3-24 Mart tarihleri arasında görülebilecek olan serginin açılışında kedi mamaları da dağıtıldı.

Kedilerin toplumlardaki yerinin önemini bu projesi ile sanat severlere duyurmayı amaçladığını belirten Özkan Elagöz, Bastetler sergisindeki işlerin boyutlarının 110 x 110 cm ile 110’a 170 cm arasında değiştiğini açıkladı.

Sergisinin ilham kaynağının kediler olduğuna vurgu yapan Özkan Elagöz, “Bast, Eski Mısırdaki kedi tanrıçanın ismidir. Kedilerin tanrıça sayılmasının sebebi ise, en temel gıdaları olan buğdayı farelerden korumalarıdır. Kediler, buğday tarlalarını farelerden korurken bu sayede Eski Mısır’da tanrı konumuna gelmişlerdir. Öyle ki, bir kedi öldüğünde tören ile defnedilir veya bir ailenin kedisi öldüğünde tüm aile yaslarını belli etmek için kaşlarını tıraş edermiş. Kedilerin ülke dışına götürülmesi dahi yasaklanmış, aileler çocuklarına kedilerin isimlerini verir hale gelmişler. Kediler yaklaşık olarak beş bin yıl önce evcilleştirilmeye başlandı ve çıkış yerinin de Mısır olduğu tahmin ediliyor. Mısırdan Yunanlara, oradan da tüm Akdeniz’e yayılan kediler, bazı dinlerde de kutsal ilan edilmiştir. Antik bir tanrı olan kedi, Mısırdan diğer medeniyetlere değişik isimler alarak geçmiştir. Sadece Yunan kültürüne geçmekle kalmayan kedinin kutsallığı inancı; Kedinin yayılması ile Uzak doğuda da önem görmüştür. Öyle ki Japonya’da kedi öldüren katilin ailesinin 7 kuşak boyunca lanetleneceğine inanılır. Hindistan’da insanların öldükten sonra dünyaya kedi olarak geleceklerine inanılır” ifadelerini kullandı.

‘BİRBİRİMİZE İYİ GELMELİYİZ’

Kedilerin tarihte birçok medeniyet için çok kıymetli bir varlık olduğuna değinen Elagöz, “Eski Mısır’dan tüm dünyaya yayılan kedi sadece yayılmakla kalmamış aynı zamanda her yerde sevgi ve saygı görmüştür. Antik Mısır’da görülen ve günümüze kadar gelmeyi başarabilen Sfenks adı verilen kedi başlı heykeller ve hiyerogliflerdeki kedi adamlar kedinin önemini gösteren kalıntılardır. Sözün özü kedileri en az bir Mısırlı kadar sevmeli, onlara şefkatle dokunabilmeli, hak ettikleri sevgiyi onlara göstermeliyiz. Ayaklarımıza dolanan, etrafımızda dönerken mırlayan bir kedinin içimizde bıraktığı huzurla etrafımıza sevgiyle bakmalı, bir kedi sevecenliği ile birbirimize iyi gelmeliyiz.” Dedi.  

“Bastetler” sergisini ziyaret eden KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız, “KÜSAD üyemiz kadim dostum Kütahya’mızın Ulusal ve uluslararası bir dünya markamız Zeki Özkan ELAGÖZ ün İstanbul Karaköy Hub 962 ART GALERİ de sergisine ziyaret etmekten ve ilgiden çok mutlu olduk” ifadelerini kullandı.

KOLEKSİYONELERİ ARASINDA

KİMLER VAR KİMLER

1970 – Kütahya doğumlu Özkan Elagöz,  ebru sanatındaki zor bir teknik kabul edilen “ akkase ” tekniğini çini ve seramik objelere sır altı tekniğini uygulayabilen ilk sanatçıdır. Amerika, Kuveyt, Güney Kore ve yurt içinde çeşitli sergiler açan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı olan Özkan Elagöz; “katmanlar ” ismini verdiği kendine has teknik ile eserler üretiyor. Dokusal çatlak ismi ile bilinen ve sanatçı tarafından geliştirilen bir başka teknik ile de çağdaş sanatlar alanında eserler üretiyor. Bu eserlerin üretiminde çini fabrikalarının revizyon esnasında hurdaya attıkları atıl malzemeleri kullanabilen sanatçı bu sayede geriye dönüşüm ile atıkları sanata kazandırıyor. Uluslararası pek çok başarıya imza atmış olan sanatçının koleksiyonerleri arasında Güney Afrika Cumhurbaşkanından Rahmi Koç’a kadar pek çok ünlü yer alıyor.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *