TURİZME DÖNÜK TEK BİR YER YOK

1194

Termal turizm bölgelerinde SGK kapsamında yapılan hastanelerin sağlık turizmini geliştirmeyeceğini belirten KSBÜ Rektörü Vural Kavuncu, “Kütahya’daki hastane etrafında turizme dönük tek bir yer yok” dedi. Sağlık turizmini geliştirmenin başka yöntemleri olduğuna vurgu yapan Kavuncu, Kütahya’daki kür merkezi modelini de açıkladı

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, sağlık turizminin nabzının tutulduğu Travelexpo Ankara Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında bir sunum gerçekleştirdi.

‘HİKAYELER SATAR’

Türkiye’nin ve Kütahya’nın sahip olduğu sağlık turizmi potansiyeli hakkında önemli açıklamalarda bulunan Rektör Vural Kavuncu, “Termal bölgeler ve kaplıcalar hikayelendirmelidir, öyküleriyle satılır” dedi. Çek Cumhuriyeti’nin Karlovy Vary şehrindeki tarihi kür merkezlerinden örnek veren Vural Kavuncu buraya giden milyonlarca insan merkezdeki havuzun yanında satılan porselenden alıyor. Amazon’daki fiyatı 20 dolar, Kütahya’da 5 TL’ye alabileceğiniz bir ürün” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tüm bu potansiyellere rağmen sağlık turizminin neden gelişmediğine cevap veren Rektör Vural Kavuncu, kaplıcalarda spa merkezlerinin olması, alt yapı, çevre ulaşım ve o bölge ile uyumlu şehirleşmesi gerektiğini belirtti.  Kavuncu “Türkiye’de tüm termal bölgeler şu sonuca varıyor ‘Bizim buraya fizik tedavi hastanesi yapılmalı ki kaplıca turizmi gelişsin’. Hayır, böyle bir şey yok. Hele SGK kapsamında yapılan hastanenin sağlık turizmine bir faydası yok. Kütahya’ya gelip sağlık bakanlığın nezdinde işletilen hastanelere bakın etrafında tek bir tane turizme dönük yer yok. Bu şekilde sağlık turizmi olmaz” ifadelerini kullandı.

Wellness kavramının devlet politikalarına yerleşmesi gerektiğine değinen Rektör Kavuncu, ön önemli sorunlardan birinin bu merkezlerde kimlerin çalışacağı olduğunu belirtti. Kavuncu, “Ben bir üniversite rektörü olarak çuvaldızı önce kendime batırıyorum. Türkiye’de masör okulu yok, sıcak taş masajı bilen yok. 40 bin tane yaşlı bakım öğrencisi mezun etmişiz 40 bini iş bekliyor. Ancak biz amaca dönük çalışmalarımızı yapıyoruz bu yönde meslek elemanları yetiştirmek üzere harekete geçtik.” dedi.

KÜTAHYA TÜRKİYE’NİN ZİRVESİNDE

Daha önce Afyon’da oluşturulan kür merkezi örnek modelinden farklı olarak ikinci bir örnek modeli Kütahya’da hayata geçireceklerini ifade eden Rektör Kavuncu, şu ifadeleri kullandı: ‘Projemizi yaptık. Üç bölümlü bir kür merkezi planladık. Bir tanesi keyif bölümü termal, spa bununla ilgili. İkincisi wellness bölümü, üçüncüsü ise rehabilitasyon. Şu anda Kütahya kalp akciğer rehabilitasyonundan onkoloji rehabilitasyonuna kadar Türkiye’nin en kapsamlı ve yetkin illerinden bir tanesi. Bazı illerimiz termal konuda ciddi bir kapasiteye sahip ama sağlık kısmı ayrı bir şeydir. Kütahya sağlık kısmına taliptir. KSBÜ’nün ve Kütahya’nın sağlık ve rehabilitasyon alanında mükemmellik stratejisi iddiası ve yöntemleri vardır.”

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *