‘ÜRETİM OLMADAN AYAKTA KALAMAZ’

728

DPÜ ve KÜGİAD’ın öncülüğünde Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi’ni ayağa kaldırma çalışmaları başladı. Merkezin bir showrooma döndüğünü belirten Kurun Organik Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurun, “Arkasında üretim olmadan burayı ayakta tutmak mümkün değil.” Dedi.

Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi’nin DPÜ’ye tahsis edilmesinin ardından merkezin daha iyi değerlendirilmesi adına yol haritasının belirlenmesi için Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nde bir araya gelindi. Toplantıya DPÜ Rektörü Kazım Uysal,  Kütahya Belediyesi Eski Başkanı Mustafa İça, Kütahya Genç İşadamları Derneği Başkanı Zafer Bintepe, KÜGİAD üyeleri ve Kurun Organik Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurun katıldı.

UNLUK BUĞDAYDAN

YEMLİK BAĞDAYA

Kütahya’da şehre değer sağlayacak ne yapılabilir diye düşünüldüğünde akıllarına Isparta’da olduğu gibi tıbbi aromatik bitkiler üzerine projeler geliştirmek geldiğini belirten KÜGİAD Başkanı Zafer Bintepe, “Biz hep ekonomik sıkıntılardan bahsediyoruz ama dünyada iklim değişikliği ve su ile büyük bir sorun var bizim bu konuda önümüzü görmemiz lazım.” Dedi. Kütahya Ticaret Borsası yönetimde bulunduğu dönemdeki gözlemlerini aktaran Bintepe, “İlimizde her geçen gün tescil ettirilen tarımsal ürünler azalıyor ve maalesef kalitesi düşüyor. Hem kalite hem rokelte düştü. Kütahya önce un fabrikalarına buğday verebiliyordu. Birkaç sene içinde makarnalığa, bisküviliğe düştük. Şimdi sadece yemlik buğday üretimi yapılabiliyor Kütahya’da.” Şeklinde konuştu.

Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nin DPÜ’ye geçmesinin büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Bintepe, teşvik amaçlı projeler başlatmak istediklerini ifade etti. 

‘TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR’

Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi’nin kullanımında yıllarca seyirci kaldıklarını belirten DPÜ Rektörü Kazım Uysal, “Bizim için kazanımı burayı devralmanın kazanımı çok büyük.” Dedi. En önemli sektör enerji diye düşünürken ilerleyen teknoloji sayesinde insanların enerji probleminin kalmayacağını ön gören Rektör Uysal,  gıda ihtiyacı, problemi, hayvansal ve bitkisel üretim sorununda ise tehlike çanlarının çaldığını belirtti.

Antibiyotik, hormon kullanarak hayvan bitki refahını dikkate almadan yapılan yetiştiriciliğin insan sağlığına tehdit oluşturduğuna değinen Rektör Uysal, “Biz Kütahya’ya uygun olan ne ise onu yetiştireceğiz ancak öyle öne çıkabiliriz. Arkadaşlarımızın çalışmalarına göre tıbbi aromatik bitkiler noktasında Kütahya’yı öne çıkaracak şartlar mevcut. Biz üniversite olarak buna hazırız, alt yapımız var. Kütahya’da buna hazır. Kütahya’yı biz tıbbi aromatik bilgiler alanında çok öne geçireceğiz. Biz araştırma kurumuyuz. Üretimden çok araştırmaya odaklanacağız. Daha ziyade alt yapıyı oluşturacağız” ifadelerini kullandı.

Kütahya’nın kimlikli bir şehir olduğunu vurgulayan Mustafa İça, “Kütahya’nın tarihi, sanatı, yemesi içmesi ile o kadar çok zenginliği var ki. Adeta bir hazine.” Dedi. Başkanlığı dönemin de bu zenginliklerin görünür hale gelmesi için yaptıklarını hatırlatan İça, “Biz hep başkasına bakıyoruz Eskişehir bizi geçti Afyon bizi geçti. Ne güzel feyz alalım ama kendi değerlerimize de bakalım.” Şeklinde konuştu.

Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi’nin kurulma serüvenini de anlatan İça, şöyle dedi: “2007 yılında çalışmaya başladık 2011 yılına kadar 5 senelik kurulma geçmişi var. Dünyada birçok yeri gezdik, bilgiler topladık.  Tropik sera kurduk. Uygulama seraları kurduk. 2013 yılında böyle bir kalkınma programında biz öyle bir noktaya geldik ki bir yılda 368 tane traktör alındı. Çok yaygınlaştı. Burası çok canlı bir merkezdi. Kendi dönemimden sonra bu heyecanın kaybolmasına çok üzüldüm.”

‘GÖSTERİ MERKEZİ HALİNE GELDİ’

Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi’ni rehberlik yapma adına kurduklarını belirten İça, “Gelir kazanmak için kurmadık. Maalesef birinin lokomotif görevi yapması lazımdı. Birini ihtiyacı belirlemesi lazımdı. Bu anlamda biz bir ilki yaptık. Birinin rehberlik yapması lazım.  Biz burada girişimcilik değil rehberlik yaptık.  Yaptığımız onca şey maalesef geçmiş dönem içerisinde yeterince heyecanla uygulanmadı. Burası gösteri merkezi haline geldi. Gelenin gidenin arada ziyaret edip böyle bir yerimiz var denilen bir yer oldu. Bu olmamalıydı. Hekim Sinan’ın üniversitemize devredilmiş olmasını olumlu buluyorum.” ifadelerini kullandı.

Modern dünyada müşteri odaklı yapılamayan her üretimin başarısızlıkla sonuçlanacağının altını çizen Kurun Organik Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurun, “Bu tesis en son yapılmalı. Doğru stratejik ürünleri belirlemek lazım sonra bunların üretimi artırmak lazım sonra analizlerin yapılıp satışın pazara sunulması lazım.  Burası bir showroom arkasında üretim olmadan burayı ayakta tutmak mümkün değil.” Dedi.

KURUN, KEKİĞİ İŞARET ETTİ

Kütahya’nın Batı Anadolu’nun en az gelişmiş ili olduğunu belirten Kurun, “Tıbbi aromatik bitkilerin ekim alanları son derece sınırlı. Her bir bitkinin iklimi, rüzgar ve toprak tipinde farklı istekleri var. Kütahya’da gelişme ancak bu konu üzerinde olur dedik ve bu tesisin farklı bir yüze kavuşabileceğini gördük.” Dedi. Çiftçilikte konuşan cihazlar teknolojisi döneminde olunduğunu belirten Kurun, Suya ihtiyaç olduğunu öğrenip otomatik olarak sulama sistemini devreye alıp hatta suyun içindeki PH’ı ölçüp ona göre düzeltmeleri yapıp gübre zamanı gelince de suyun içine katan teknolojiyi kuruyoruz. Koyduğu tohumun koordinatlarını biliyor, sadece bir düğmeye basıp traktör kendisi ekiyor. Şu an tarımda teknoloji bu noktada” dedi. Geleneksel yöntemlerle ilerlenemeyeceğini belirten Kurun, girişimci profilini değiştirmenin önemine değindi. Araştırmalarında en umut vaad eden ürünün kekik olduğuna değinen Kurun, “Kütahya’ya da uygun, talebi çok fazla. Kütahya’da nisan sonuna kadar vaktimiz var. Özellikle kıraç susuz toprakları tespit edebiliriz” şeklinde konuştu

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *