MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE İHALEYE BAŞLANACAK

485

Kütahyalı’nın yeniden açılmasını hasretle beklediği Çinili Cami’nin restorasyonu hakkında yapılan basın açıklamasında restorasyonun Türkiye çapında benzersiz bir iş olacağı, ihale hazırlık sürecinin tamamlanmasından sonra ihale surecinin mümkün olan en kısa sürede başlayacağına vurgu yapıldı

Restorasyon çalışmalarının uzun zamandır devam ettiği Çinili Camii hakkında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ve Çinili Cami Derneğinden Basın Açıklaması yapıldı.

DPÜ adına Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal ve Çinili Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği adına İbrahim Güneş, Çinili Cami konusunda yayımladığı açıklamada caminin güçlendirilmesi çalışmalarında sürecin uzamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çinili Cami ile ilgili olarak; mevcut zeminden kaynaklı hasarlar oluşması nedeniyle incelemeler yapılmış, birçok üniversiteye raporlar hazırlatılmış raporların büyük bölümünde caminin ve minarenin yıkılarak aslına uygun yeniden yapılması gerektiği bildirilmişti. En son Orta Doğu Teknik Üniversitesinden uzmanların hazırladığı raporda  caminin ve minarenin yıkılmadan güçlendirme imalatı öngörüldü. Anıtlar Kurulunun isteği üzerine Dr. Doven Muhendislik ve Teknoloji A.Ş. şirketine son rapora uygun olarak proje hazırlatıldı. Yeni projede caminin ve minarenin askıya alınması ve minarenin kesilip taşınarak zeminin güçlendirilmesi daha sonra caminin güçlendirilme işlemlerinin yapılması projelendirildi.

ÖNGÖRÜLMEYEN DURUMLAR SÜRECİ UZATTI

Projeler 2021 yılında sonuçlandırıldı ve yaklaşık maliyeti hazırlandı. 2022 yılında da ihalesinin yapılması planlanan işin büyük bir kısmını teşkil eden minare taşıma projelerinde bazı öngörülmeyen durumlar ortaya çıktığı belirtilen açıklamada bu durumların Anıtlar Kurulu, proje müellifi ve bilim kurulu üyeleriyle görüşülerek teknik açıdan ortak doğru bir karar alınması gerektiği bu durumunda süreci uzattığı açıklandı.

2022 yılında maliyetlerin öngörülmeyen düzeyde artmasının, yaklaşık maliyetin güncellemesini geciktirdiği ifade edilirken iş, özellikli iş olduğundan güncelleme çalışmalarının titizlikle yapılması gerektiğine dikkat çekildi. 2022 yılı yatırım programında bu iş için ayrılan ödenek maliyet artışlarından dolayı işin yıllara sari olarak çıkılması gerektiği bu işlemlerin süreci uzattığı ifade edildi.

TÜRKİYE’DE BENZERSİZ OLACAK

Yapılacak işin Türkiye çapında benzersiz bir iş olacağına vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu işin uygulama sırasında belgesellere konu olabilecek bir süreci içinde barındırdığından dolayı gerek ihale yönteminin seçilmesi, gerekse işin ehline verilmesinin sağlanması için araştırmaların yapılması gerekmektedir. Yüklenici seçimi kadar işin denetimi ile ilgili işlemlerde titizlik içinde yapılması elzemdir. İşin özellikleri, müşavir firma kullanılmasını gerekli hâle getirmektedir. Müşavir firmanın bulunması da en az yüklenici firma seçimi kadar önemlidir. Bu çalışmalar da belli bir süreyi gerektirmektedir.”

“Tescilli bina olması Anıtlar Kurulu başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla birlikte çalışmayı gerektirmektedir. Bu kurumların kendine has çalışma takvimleri vardır. İhaleye çıkılabilmek için iyi bir Teknik Şartname ve İdari Şartname ve Sözleşme Tasarısı hazırlanması gerekmektedir. İhale hazırlık sürecinin tamamlanmasından sonra ihale sureci mümkün olan en kısa sürede başlayacaktır.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *