MİNİKLERDEN VALİ ÇELİK’E SUYU KORUMA SÖZÜ

562

Su Elçileri Projesi kapsamında Kütahyalı miniklere bilinçlendirme çalışması yapacak mobil eğitim tırının ilk eğitimine katılan vali Ali Çelik miniklerden söz aldı. Vali Çelik,  “Su demek yaşam demek. Suyun sizin gibi bekçilere ihtiyacı var. Suyu koruma konusunda bilinçli olmalı, ailelerinizi de sizler uyarmalısınız” dedi

Su Elçileri Derneği ve Devlet Su İşleri (DSİ) işbirliğiyle oluşturulan mobil eğitim tırı çevre ve su konularında bilinçlendirme yapmak üzere Kütahya’ya geldi.

Su kullanımı konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Ali Çelik, program hakkında açıklamada bulundu. Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü’nun Su Elçileri Derneği ile 81 ilde “Su Elçileri” projesini yürüttüğünü belirten Vali Ali Çelik, “İlkokul öğrencilerimizin suyun önemi ve suyun yaşamamızdaki katkısı ve suyun sürdürülebilir su yönetimi konusunda bilinçlendirilmesi için etkinlik ve çalışmalar yürütüyorlar. Bu gördüğünüz tır aslında bir eğitim sınıfı. İçerisinde değişik materyaller var. Çocuklarımıza gün içinde eğitimlerine devam edecekler.” İfadelerini kullandı.

‘SU SORUNU İLE YÜZ YÜZE KALACAĞIZ’

Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler arasına girmek üzere olduğuna dikkat çeken Vali Ali Çelik, “2000’li yılların başında Bin 800 litre olan kişi başı kullanım miktarımızın 2030’a geldiğimizde Bin 200 litrelere kadar düşeceği tahmin ediliyor. Hem artan nüfus oranı hem de yağış rejimlerindeki düzensizlikler bizi bu sorun ile yüz yüze bırakacak. Suya erişimde ciddi zorlukların bizi bekleyeceği öngörülüyor.” Dedi. Bunun için bu günlerden bilinçlenmenin ve geleceğe hazırlıklı olmanın önemine değinen Vali Çelik, suya erişim ve suyun sürdürülebilir yönetiminin taşıdığı öneme vurgu yaptı.

YANLIŞ KULLANIM BARAJI KURUTTU

Suyun en önemli tüketim alanını yüzde 75 ile tarımsal üretimin oluşturduğunu vurgulayan Vali Ali Çelik, “Geri kalan kısmı da sanayi ve içme suyu olarak kullanılıyor. Özellikle tarımsal üretimde kullanılan suyun yönetimi ile bizler açısından çok değerli olduğunu ve çiftçimiz köylümüz başta olmak üzere herkese anlatmak durumundayız. Geçen yıl fazla su kullanımından dolayı Kureyş Barajının kapasitesinin neredeyse tamamı boşaldı. Suyu toplamak biriktirmek ve kullanmak bu yüzyıldın en büyük sorunu. Bilinçli bir toplum ve millet olarak buna mutlaka müdahale etmemiz gerekiyor. En basit tedbir olarak evde kullandığımız su miktarını diş fırçalamaktan tut duş almaya kadar suyu tasarruflu kullanma bilinci bizleri her bir birey için yapabileceği temel yaklaşımlar. Çocuklarımıza da bu farkındalığı muhakkak anlatmamamız gerekiyor ki biraz önce sohbetimizde onların biz büyüklerden daha bilinçli olduğunu fark etmek bana mutluluk verdi.” İfadelerini kullandı.

DESTEK İSTEDİ

Basın mensuplarından suyun değerinin bilinmesi için destek isteyen Vali Ali Çelik, “Bizlerin de idareciler olarak her anlamda havza geliştirme modellerini uygulaması gerekiyor. DSİ sağ olsun ilimiz genelinde çok ciddi yatırımlarla suyu havzalarda toplamak için çalışmalar yapıyor. Bu anlamda da sayın genel müdürümüz ve tarım bakanımıza teşekkür ediyoruz. Sizlerin de her fırsatta bu yayını yapmasını çocukların kamuoyunun bilinçlenmesi için destek vermesini rica ediyorum” dedi. Programın sonunda eğitime katılan öğrencilere su elçisi sertifikası verildi.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *