‘VATANDAŞLARIN ÖNE ÇIKMASI LAZIM’

481

Gediz gibi üzerinden aktif fay hattı geçen yerleşim bölgelerinde alınması gereken tedbirler için fay yasasını meclise sunduklarını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, “Vatandaşların bizim oturduğumuz bölge deprem bölgesi buna bir çare bulunması lazım diye öne çıkması lazım.” Dedi.

Geçen sene meydana gelen İzmir Depremi’nden sonra Jeoloji Odaları olarak bir fay yasası hazırladıklarını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, depremin her günün gündemi olması gerektiğini ifade etti.

‘BİR ÇARE BULUNSUN” DEYİN’

Bu konuda kamuoyu yaratmaya çalıştıklarını vurgulayarak vatandaşlara da çağrıda bulunan Prof. Dr. Can Ayday,  “Ancak içinden fay geçen yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşların da talepte bulunması lazım. Vatandaşların “Bizim oturduğumuz bölge deprem bölgesi, buna bir çare bulunması lazım” diye öne çıkması gerek.” Dedi.

‘TAMPON BÖLGE OLUŞTURULMALI’

Gediz gibi üzerinden aktif fay hattı geçen yerleşim bölgelerinde alınması gereken tedbirlerin önemine vurgu yapan Ayday, tedbirleri şöyle sıraladı: “Aktif fay zonlarının geçtiği bölgelerde tampon bölge oluşturulmalı. Bu bölgelerde yüksek katlı veya okul, hastane gibi vatandaşların toplu bulunduğunu binalar yapılmamalı”

İçinden fay hattı geçen şehirlerde alınacak önlemleri içeren fay yasasını meclise sunduklarını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Kütahya’nın bir deprem bölgesi olduğunu hatırlattı.

YÜKSEK KATLI BİNA YAPILMAMALI’

Alınması gereken tedbirler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Can Ayday, “Aktif fay zonlarının geçtiği bölgelerde tampon bölge oluşturulması lazım. Bu tampon bölgelerde mümkün olduğu kadar yüksek yapıların yapılmaması gerekiyor. Buralar yine kullanılabilir parklar, bahçeler yapılabilir. Ama vatandaşların toplu bulunduğu hastane okul gibi yerler bu fay zonları üzerinde bulunmamalı. Riskli binalar inşa edilmemeli.” İfadelerini kullandı.

‘ZEMİN ETÜTLERİ ÇOK DİKKATLİ YAPILMALI’

Gediz’den Gediz Nehri’nin de geçtiğini hatırlatan Ayday, “Oradan alüvyona yapılacak binaların zemin etütlerinin çok çok dikkatli yapılması lazım. Bu etüdü yapan meslektaşlarımızın jeoloji mühendislerinin çok dikkatli davranması lazım. Belediyenin de yapılan bu etütleri kontrol etmesi lazım. Belediyede jeoloji mühendislerinin bulunması lazım.” Diye konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *