BU NE TESADÜF ?

560

Pandemi sonrası patlak veren Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte bütün dünyada baş gösteren gıda / buğday krizi yaşanırken ülkemizin bir çok bölgesinde art arda yaşanan buğday tarlası yangınları bir tesadüf müdür ?

 En son Türkiye’ nin tahıl üretiminde önemli bir yere sahip bölgelerinden Trakya bölgesinde Tekirdağ’ da 300 dönüm ekili buğday arazisinin yanması üzücü olduğu kadar düşündürücü.

Basına yansıyan yanan buğday tarlalarının bulunduğu iller; Aydın, Osmaniye, Bursa, Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mersin, Kahramanmaraş, Batman, Tekirdağ.

Batman’ da 200 dönüm.. Tekirdağ’ da 300 dönüm.. Balıkesir’ de 40 dönüm.. Ve diğerleri..

                             ☆☆☆

Buralarda ki buğday tarlalarının yanması bilinçsizce atılan bir sigara izmaritinin ya da aşırı sıcakların sebebiyet verdiği yangınlar mıdır ?

O zaman şu soruları soralım:

Türkiye’ de sigara ilk defa keşfedildi de bu sene mi içilmeye başlandı ?

Sigara tiryakileri ilk defa bu sene mi sağa sola izmarit atıp yangınlara sebep oluyor ?

Aşırı sıcaklar Türkiye’ de ilk defa mı yaşanıyor da ormanlar, ekili buğday tarlaları yanıyor ?

Elbette yanan bir sigara izmaritinin rastgele, yanma ihtimali yüksek alanlara sorumsuzca atılması, aşırı sıcakların ormanlık bölgelerde, ekili dikili yerlerde, piknik alanlarında bırakılan boş şişe ve şişe kırığı, tam sönmemiş ateşlerin yangınlara sebep olması mümkündür.

Ancak; gıda/ buğday krizinin yaşandığı, konuşulduğu bir zamanda peş peşe yüzlerce dönümle ifade edilen buğday tarlası yangınları ne kadar tesadüfi sebeplere  dayanmaktadır ?

                              ☆☆☆

Afrika başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde insanlar açlıktan börtü böcek, ot kökleri yiyerek, kirli çamurlu suları içerek hayatlarını devam ettiriyor.

Ülkede ekili buğday tarlaları yana dursun; domates, salatalık ve benzeri ürünlerin tırlarla, kamyonlarla gözlerden ırak da olmayan yerlere dökülmesi medyadan endişe ve şaşkınlıkla takip edilip okundu.

İstisnalar hariç, her şeye bir kılıf uydurup tesadüf derseniz “ kimse yemez .“ Yemiyor zaten.

Günün sözü:

Herkesin bir derdi var.

Kiminin ekmeği bayat..

Kiminin pırlantası ufak.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *