Kadınların, yaşam hakkının eşitlik karşıtı karanlık zihniyetlerin elinden alınmasına izin vermeyeceklerini dile getiren CHP Kütahya Kadın Kolları İl Başkanı Sevinç Şenol, İç hukuk yolları ile İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi sağlanmadığı takdirde, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Bu haklar bizim can simidimiz” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Kadın Kolları İl Başkanı Sevinç Şenol İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 8. yıldönümüne ilişkin basın açıklamasında bulundu. Tam adı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesinin 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açıldığını hatırlatan Sevinç Şenol, “Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe girdi. Bugün sözleşmenin 8. yıl dönümünü kutlamamız gerekirken, yeniden uygulanması için hukuki ve siyasi mücadele veriyoruz.” Dedi.
‘MİLLET İRADESİ YOK SAYILDI’
Meclis’te oy birliğiyle kabul edilmiş olan İstanbul Sözleşmesi’nin milletin iradesi yok sayılarak feshedilemeyeceğine vurgu yapan Şenol, CHP’nin fesih kararını durdurma talebiyle Danıştay’a başvuruda bulunduğunu belirtti. Şenol, “28 Haziran 2021’de, Cumhurbaşkanlığı savunma yaptı ve “devletin yüksek menfaatini ilgilendiren işlemlerine karşı yargı yolunun kapalı olduğu” bildirildi. Hangi yüksek menfaat, kadınların yaşam hakkından daha değerli olabilir? Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen savunmayı “emir” kabul eden Danıştay, 29 Haziran 2021 tarihinde “yürütmeyi durdurma” talebimizi reddetti. Bunun üzerine Danıştay’a fesih kararının iptali için başvurduk ve bu hukuksuzluğa bir an önce son vermesi için çağrılar yaptık. Nihayetinde Danıştay 10. Dairesi 28 Nisan 2022’de iptal davalarını esastan görüşmeye başladı.” Şeklinde konuştu.
‘BUNUN ADI KADINLARIN CANIYLA OYNAMAK’
Sözleşmeden çekilmenin, Anayasa’daki eşitlik ilkesinden vazgeçildiği ve kadınların canıyla oynamak anlamına geleceğini hatırlatan Şenol, “Danıştay 10. Dairesi, 19 Temmuz 2022’de İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemini 2’ye karşı 3 oyla reddetti.” Dedi. Karşı oy kullanan üyelerin de altını çizdiği gibi, “Anayasa’nın 7’inci maddesinde yasama yetkisinin Meclis’e ait olduğu ve devredilmesinin mümkün olmadığı” hükümlerinin çok nettir olduğunu ifade eden Şenol, bu kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etti.
Kadınların, yaşam hakkının eşitlik karşıtı karanlık zihniyetlerin elinden alınmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Şenol yol haritalarını şöyle açıkladı: “Öncelikle Danıştay’ın İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na başvurarak, karara itiraz edeceğiz. İç hukuk yolları ile İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi sağlanmadığı takdirde, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız.
İktidara geldiklerinde ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe sokacaklarını belirten Şenol, “İstanbul Sözleşmesi’nden de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndan da kazanılmış haklarımızdan da asla vazgeçmiyoruz. Bu haklar bizim can simidimizdir.” İfadelerini kullandı.
ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ