‘TARİFEYİ HEP ESNAF ÖDÜYOR’

910

Asgari ücrete ve memura yapılan zamların kendilerine alışveriş olarak dönse de bir yandan gizli maliyetleri tavana çıkardığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Sosyal devlet diyoruz ama en yüksek pirimi biz ödüyoruz. Emekli olduğun zamanda en düşük ücreti esnaf alıyor. Tarifeyi hep esnaf ödüyor” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kütahya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ni (KÜTESOB) ziyaret etti. Ziyarette KÜTESOB Başkanı İbrahim Yiğit ve oda başkanları yer aldı.
Pandemide en büyük sıkıntıyı esnafın yaşadığını belirten KÜTESOB Başkanı İbrahim Yiğit, “Asgari ücrete zam geldi bir yönden sevindik. Çünkü insanların alım gücü çoğalırsa esnaf rahatlar dedik. Bir yandan da üzüldük. BAĞ-KUR primlerimize kadar tüm sıkıntıyı yine esnaf yaşıyor” dedi.
İKİNCİ BİR KAPANMAYA
TAHAMMÜLÜMÜZ YOK
Pandemi sürecinin yenilenme tehlikesinde esnafın, ilkinin yaralarını saramamışken ikinci bir kapanmaya tahammülü olmadığına vurgu yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Rusya Ukrayna Savaşı’nda Türkiye’nin yaptığı önemli işlerle fiyatlarda biraz olsun gerilemenin mümkün olabileceğini söyledi.
Başkan Yiğit’in her toplantıda Kütahya esnafının sorunlarını aktardığını ifade eden Palandöken, “Kütahya’nın sorunu tüm Türkiye’nin sorunudur” dedi. Elektrik, doğalgaz gibi girdilerde artan fiyatlara dikkat çeken Palandöken, “Asgari ücret, devlet memurlarının aldığı zamlar tabii ki bizim için müşteri alışverişinde bizleri mutlu ediyor. Ama diğer taraftan gizli maliyetler üste çıkıyor. En yüksek tarifeyi esnaf ödüyor. Taşımacılıkta maliyetler arttı. Esnaf mağdur kalıyor. Sosyal devlet diyoruz ama en yüksek pirimi biz ödüyoruz. Dünya’da böyle bir örnek yok. Hasta olsan bile hayatta olduğun müddetçe kapatılmıyor bizim dükkânlarımız. Yanında çalışan sekiz saat sonra işi bırakıyor. Dolayısıyla sen o işi yapmak zorundasın. En çok çalışan biziz. Emekli olduğun zamanda en düşük ücreti alıyorsun. Normalde 7 bin günde emekli oluyorlar. Ama biz neden 9 bin günde oluyoruz” şeklinde konuştu.
ZİNCİR MARKETLER
415 MESLEĞİ ETKİLİYOR
Zincir marketlerin 415 mesleği etkilediğine dikkat çeken Palandöken, “İlkbaharda hırdavatçının sattığı boyayı, bu mevsimde deniz yatağını satıyor, sonra kırtasiye malzemesi satacak. Dünyada böyle bir ticaret yok. Bunların açılma kapanma saatleri başta olmak üzere bir düzenleme yapılacak. Açılan her zincir market parayı alıyor, konteynerle çöpü bırakıyor. Buradaki esnaf nasıl büyüyecek. Elindekini kaybediyor” ifadelerini kullandı.
BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *