‘ECZANELERİN YAŞAMASI LAZIM’

969

Eczacıların tüm Türkiye’de eylem kararı almasının ardından konuşan Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, ihtiyaca rağmen değişmeyen ilaç fiyat kararnamesinin bir yandan eczanelerin işletilmesini imkânsızlaştırdığını, diğer yandan hastanın ilaca ulaşımının engellendiğini ve aşırı fiyat farkı ödemesine sebep olduğunu dile getirdi

İlaç fiyat kararnamesinin 13 yıldır yenilenmemesinin iki sonucu olduğuna değinen Ceylan, “Bir sonucu eczacıya; eczanesini işletemez hale gelmesi olarak dönüyor. Birçok eczane, ilaç depolarına borçlarını ödemek için kredi çekiyor. Kredilerini ise ödeyemiyorlar. Bankalar artık kredi de vermiyor. Eczacıları destekleyen KOSGEB, İŞKUR gibi herhangi bir kurum da yok. Şu an her iki eczaneden biri iflas ile karşı karşıya.” Dedi.

‘VATANDAŞ ECZANE ECZANE GEZMEK ZORUNDA’

İkinci yansımasının ise halk sağlığına olduğuna vurgu yapan Ceylan, vatandaşın ilaca ulaşamadığını belirtti. Kanser, diyabet ilaçları için ve özellikle ithal ilaçlar için vatandaşların, eczane eczane gezmek zorunda kaldığını ifade eden Ceylan, fiyat kararnamesi güncellemezse sorunun büyüyerek devam edeceğini dile getirdi. 

‘İLACA ULAŞIMDA SORUN OLMAYACAK’

Çatı Örgütleri Türk Eczacılar Birliği’nin bir eylem süreci başlattığını ifade eden Ceylan, amaçlarının eczane kapatıp halkı hizmetten mahrum etmek olmadığının da altını çizdi. Ceylan, Önce vatandaşa  bu yenilenmenin onların da yararına olduğunu anlatacağız, eczanelerde siyah önlükler giyeceğiz. Hala yenilenme gerçekleşmezse geçici süre hizmeti durdurmak en son seçenek. Daha önce 2010 yılında durdurma eylemi yapmış 25 nöbetçi eczane bırakarak halkın ilaca ulaşımını devam ettirmiştik. Yine vatandaşın ilaca ulaşımında bir kesinti olmayacak.” Dedi.

ÜLKE GENELİ EYLEM KARARI

İlaç fiyat kararnamesinde düzenleme bekleyen eczacılar ülke genelinde eylem kararı aldı. İki eczaneden birisinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Kütahya Eczacılar odası Başkanı Cahit Ceylan GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu.

Eczacıların kârlılık oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinin 2009 yılında çıkarıldığını belirten Cahit Ceylan,  “İlaç fiyatlarındaki Euro kuru ve eczacıların durumu, bu fiyat kararnamesine göre belirleniyor. Bu kararnameye göre ilaçlar pahalandıkça eczacıların karlılıkları düşüyor. Biz eczacıların amacı ilaçlara zam gelmesini istemek değil. Bu zammın eczacıya bir getirisi olmuyor zaten. Hatta kar kaybediyorlar. Fiyat kararnamesinde baremler var 1/10, 10/50, 50/100, 100/200 olarak. Bu baremler arttıkça bizim karlılığımız düşüyor. Ters bir orantı var.” dedi. 2009 yılında çıkarılan fiyat kararnamesi baremlerinin 12 yıldır yenilenmediğine dikkat çeken Ceylan, “Şu zamana kadar eczacılar, eski baremlere göre işlerini devam ettirmeye çalışıyordu. Ama şu enflasyon ortamında biz eczacılar artık bu baremlerin acil olarak yenilenmesini istiyoruz. 13 yıldır değişmeyen baremlerin şu an 10 katına çıkması lazımdı” dedi.

‘ECZACILAR KİRASINI ÖDEYEMİYOR’

Eczacıların yenilenmeyen fiyat kararnamesiyle giderlerini, kiralarını karşılayamaz duruma geldiğine dikkat çeken Ceylan, “İlaç fiyat kararnamesinde Euro üzerinden firmaların devlete satışı belirleniyor. Güncel Euro kuru 18 buçuğa yaklaşmışken; bu Euro kuru şu anda 8 buçuk’ta kaldı.” İfadelerini kullandı. Ceylan, bu yüzden hiçbir firmanı ilacı Türkiye’ye getirmek istemediğini belirtti.

Vatandaşın ilaç ödemesini eczanelere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirlediği fiyat üzerinden yaptığını hatırlatan Ceylan, firmaların SGK’ya kamu kurum ıskontosu adlı bir indirim uygulayarak SGK ilaçlarını sattığını açıkladı. Bazı firmalar kamu kurum ıskontosunu yapmayı bıraktığını ifade eden Ceylan, “Ama SGK yapar halde bırakıyor bundan dolayı vatandaşa yüklü ilaç fiyat farkları çıkıyor.” Dedi. Temmuzda ilaca gelen yüzde 25 zam ile çok basit ilaçlarda dahi afaki fiyat farkları ortaya çıktığını belirten Ceylan, vatandaşın şu an neredeyse ilacın yüzde 50’sini kendisinin ödediğini belirtti.

‘EĞİTİMİNİ ALDIĞIMIZ İŞİ YAPAMIYORUZ’

Eczacıların asıl işinin vatandaşa ilaç hakkında; nasıl kullanılması, etkileşimi yönünde danışmanlık hizmeti vermek olduğunu ifade eden Ceylan, “Bizim eğitimiz bu. Ama biz SGK prosedürlerini , fiyat farklarını, muayene ücretleri tahsilattan buna vakit bulamıyoruz. Şu anda biz tahsilatçıyız. O aldığımız paraların tamamını SGK’ya yatıyoruz ayın sonunda bizden hesabını kesiyorlar.” Dedi.

‘İLAÇ FARKLARINI İSTERKEN UTANIYORUZ’

Afaki ilaç farklarını vatandaştan isterken utandıklarını dile getiren Ceylan, “Reçete başı 80-100 lira fiyatlar çıkmaya başladı. Emekli hastaların maaşından yüzde 10 katılım payı bu yüzden emekli hasta birçok ilaca hiç fiyat ödemezdi. Onlarda bile afaki fiyat farkı çıkıyor şu an. Eczaneye geliyor tansiyon şeker ilacı alıyor 100 lira fark istiyoruz. Yıllardır sigorta primini düzenli yatırmış emekli olmuş biri için bu çok büyük bir rakam.” İfadelerini kullandı. Ceylan, kararnamenin düzenlenmemesinin bir yandan eczanelerin işletilmesini imkânsızlaştırdığını diğer yandan hastanın ilaca ulaşımının engellendiğini ve aşırı fiyat farkı ödemesine sebep olduğunu dile getirdi.

‘SENE SONUNDA KRİZ BÜYÜR’

Eylem amaçlarının yalnızca kamuoyuna seslerini duyurmak olduğunu belirten Ceylan sözlerine, “Amacımız tam bir kapatma eylemi değil, bunu biz de istemeyiz. Ancak düşünün ki bir hastalığı olan insan var tek bir ilacı var onu kullanması lazım. Ama bu ilaca ulaşamıyor. İlaç yok. Biz bunun önüne geçmek işitiyoruz. Eğer gerekli düzenlemeler yapılmazsa bu senenin sonunda çok ciddi bir ilaç yokluğu krizi Türkiye’yi, bekliyor.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *