FRİG ÇEVRE VE MEDENİYET TANITIM MERKEZİ’NDEKİ ÜRÜNLERE RAĞBET YOĞUN

721

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde sunum ve satışı yapılan el emeği Kütahya ürünlerinin, yolu merkezden geçen herkesin büyük beğenisini topladığını belirten Olgunlaşma Enstitüsü Usta Öğretici Ayşe Koçtuğ, merkezde tanıtılacak yeni sürprizleri olduğunu dile getirdi.

Haziran ayı ortasında Kütahya – Eskişehir karayolu üzerinde hizmete açılan Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi, Kütahya’nın yöresel lezzetleri, geleneksel el sanatları, çini atölyeleri ile yolu Kütahya’dan geçen vatandaşları kendine hayran bırakıyor.

Yöresel lezzetlerden geleneksel kıyafetlere dek Kütahya’ya ait değerlerin sunum ve satışının yapıldığı tesise yolu düşenler Kütahya’yı ve Frig Vadisini merkezde tanıma fırsatı buluyor. Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde satışa sunulan ve sergilenen tüm ürünlerin hepsi Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri ve öğrencilerinin elinden çıktığını belirten Olgunlaşma Enstitüsü Usta Öğretici Ayşe Koçtuğ, GAZETE KIRKÜÇ’e konuştu.

‘TEPKİLER ÇOK GÜZEL’

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’ne gelen herkesin tepkilerinin çok güzel olduğunu vurgulayan Ayşe Koçtuğ, “Merkez, Kütahya için çok güzel bir yer oldu. İnşallah daha da güzel olacak. Biz de el emeğimiz ürünlerin rağbet görmesinden çok memnunuz. Olgunlaşma Enstitüsü adına da çok memnunuz.” Dedi.

Merkeze gelenlerin en çok beğendiği unsurların kişiye göre değiştiğini ifade eden Koçtuğ, “Herkes farklı bir stant önünde daha uzun süre duruyor. Kimisi çinileri daha çok beğeniyor, kimisi el emeği bez bebeklere ilgi gösteriyor. Yaş gurubu cinsiyete göre değişiyor. Ama ortak tepkilerin hepsi olumlu” ifadelerini kullandı.

Çoğu ürünün satılık olsa da bez bebekler, doğu yatağımız gibi sergi amaçlı ürünlerin de olduğunu belirten Koçtuğ, “El işi iğne oyalı keselerimiz, kıyafetler, hediyelik eşyalarımız satışta ve çok rağbet görüyor. Bir tarafta da çini atölyemiz var. Merkeze gelenler çininin nasıl yapıldığını görüyor isterlerse deneyebiliyorlar.” Şeklinde konuştu.

KÜTAHYA DOĞU YATAĞININ SIRLARINI ANLATTI

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde sergilenen Kütahya’nın geleneksel doğu yatağının sırlarını da paylaşan Ayşe Koçtuğ, “Yatak üzerinde el işi yılan figürü loğusa anne ve bebeğin korunması için işleniyor. Aslında bir korku verme anlamı da var.” dedi.  Yatak üzerindei diğer tüm el işi ürünlerindekinden farklı bir kumaş ve renkte işlenen ‘kurbağa figürü’üzerine de konuşan Koçtuğ, “Bu figür aslında dikkati dağıtmak için var. Biliyorsunuz göz değmesi, nazar Anadolu inanışının bir parçasıdır. Bu kurbağa figürü, nazarlı gözlerin ya da istemeden de olsa tüm gözlerin anne ve bebek üzerinden dağılmasını sağlıyor. Adeta kafa karıştırıcı bir nazarlık olarak işlev görüyor” ifadelerini kullandı. 

‘SÜRPRİZ HEDEFLERİMİZ VAR’

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde Tanıtmak istedikleri çok daha fazla Kütahya değeri olduğunu dile getiren Koçtuğ, “Önümüzdeki dönem için hedeflerimiz var ama sürpriz olsun istiyoruz.” Dedi.  

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *