SAATLİ BİR BOMBANIN ÜZERİNDEYİZ

892

Şehirden geçen 295 km uzunluğundaki fay hattı ile Kütahya’nın daha önce pek çok acı tecrübe yaşadığı depremi bir kez daha yaşayacağını belirten İnşaat Mühendisi Mehmet Mete Çetinkaya “Kütahyamız Gediz Depremi ile periyodunu tamamlayan bir deprem gerçeği ile karşı karşıya.” dedi

17 Ağustos Depreminin 23. Yıl Dönümünde İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Kütahya Belediyesi Konferans Salonu’nda Deprem Konferansı düzenledi.

‘İNSAN ODAKLI BİR BAKIŞ AÇISI DEĞİL’

Marmara depremi yaşanana kadar kamuoyunun depremler hakkında konuşmadığını yetkililerin bu konu üzerinde durmadığını belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkez Danışma Kurulu Üyesi Mustafa Özçelik, “Halbuki bu ülkede Erzincan’da 40 bin kişinin öldüğü bir deprem yaşanmıştı. Ama ancak sanayinin iş alanlarının yoğun olduğu bir bölge de deprem olunca kamuoyu “mal canın yongasıdır diyerek” depremi konuşmaya başladı. ” İfadelerini kullandı. Özçelik, bunun insan odaklı bir bakış açısı olmadığını belirtti.

‘İŞİ KADERE BIRAKAMAYIZ’

Marmara depreminden sonra riskli yapıların güçlendirilmesiyle ilgili çıkan yasalar ile kentsel dönüşüm süreçlerinde vatandaşların müteahhitlerle baş başa bırakıldığını ifade eden Özçelik, “Deprem  sorumluluğu almadan yaşamak; sürekli korkuyla yaşamamıza sebep olacak. Biz deprem sonrası için çok başarılıyız; tüm kurumlar harekete geçiyor, arama kurtarmada iyiyiz. Ama önceden bu olayları minimalize etme ve önlemler konusunda yetersiziz. İşi kadere bıraktığımız zaman toplumsal sorunların çözümü konusunda sıkıntı yaşıyoruz bizler yetkilileri etkilemek zorundayız.” Dedi.

‘DEPREMLER OLMAYA DEVAM EDECEK

17 Ağustos’taki depremin nüfus yoğunluğu sebebiyle büyük can kayıpları ve büyük ekonomik sorunları beraberinde getirmesi ile bir sembol halini aldığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilcisi Kadir Fırat Zeybek, “Depremler olmaya devam edecek. Deprem değil binanın yıkımı can kaybına sebep oluyor. Biz aldığımız eğitimlerle yapılarımızı tasarlıyoruz hesaplıyoruz. Ruhsat servislerindeki arkadaşlarımız kontrol sonucu ruhsat veriyor. Yapı denetim projenin uygun şekilde yapıldığını kontrol ediyor. Ama geliyoruz işçilik usta hatası müteahhit hatası acılara sebep oluyor. Depremden sonra oturup depremi konuşmaktansa depremden önce önlem almamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM KADAR

ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM DE ŞART’

17 Ağustos Depremi’nden sonra Türkiye’de alınan önlemlere değinen AFAD Kütahya İl Müdürü: Ali Artun, 2009 yılında AFAD kurulmasıyla Bütünleşik Afet Yönetimi için büyük bir adım atıldığını dile getirdi. Artun şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde ve dünyada afet yönetimi tek bir kurumun sırtına yüklenmeyecek kadar ağır bir yüktür hem bireyler hem de sorumluluk sahibi tüm kurumlar gerekeni yapmak zorundadır. Biz afet gerçekleştikten sonraki müdahale çalışmalarında söz sahibi bir ülkeyiz. Ancak biz olduktan sonra bir araya gelmeyi becerebilen duygusal bir toplumuz ama önleme çalışmaları denildiğinde göz ardı eden sorumlulukları yerine getirmeden kaçan bir toplumuz. Kentsel yapısal dönüşüme ihtiyacımız olduğu kadar zihinsel dönüşüme de ihtiyacımız var. Farkındalık oluşturmamız şart. “

Kütahya’daki inşaatlarda karşılaştıkları sorunlara fotoğraflarla dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilci Yardımcısı İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın, “Belirli periyodlarla Kütahya’da depremle karşılaşacağız fay hatları ortada aynı sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsak yapılardaki sorunların önüne geçmek zorundayız.” Dedi. Mimar ve mühendislerin ortak hareket etmesinin önemine vurgu yapan Aydın,  özenle seçilmiş taşma sistemleri ile 99 depremindeki hemen hemen her kaybı önlenebileceğini de vurguladı.

YİNE DEPREM OLACAK

İnşaat Mühendisi ve Arama Kurtarma Eğitici Eğitmeni Mehmet Mete Çetinkaya “Kütahyamız Gediz Depremi ile ortalama 40 yılda bir periyodunu tamamlayan bir deprem gerçeği ile karşı karşıya. Önümüzdeki 5-10 – 15 yıl içinde Kütahya’da mutlaka bir deprem yaşayacağız. Depremin sizin başınıza gelmeyeceğini asla düşünmeyin belki birazdan, belki 5 gün, belki 1 yıl sonra ama mutlaka başınıza gelecek. Hele ki Kütahya’da yaşıyorsanız” uyarısında bulundu.

‘O GÜN BİNLERCE İNSAN KURTULABİLİRDİ’

Sağlam binada hiçbir zarar görmeden depremin atlatılabileceğinin altını çizen Çetinkaya, “23 yıl önce bu gece binalar sağlam yapılsa binlerce insan kurtulabilirdi. 17 bin 480 kişinin ölümüne mesleğine sahip çıkmayan inşaat mühendisleri ve sadece parası olduğu için inşaat yapılmasına izin verilen müteahhitler sebep oldular.” Şeklinde konuştu.

Çetinkaya, “Bu felaketlerin başımıza gelip canlarımızı kaybetmemizin tek sebebi binalarımızın bir inşaat mühendisi tarafından inşa edilmemesi veya kontrol edilmemesi ya da onların sağlıklı sağlam bir bina yapmamasından kaynaklı. Vatandaş olarak ise başımıza bunların gelmesinin sebebi oturacak ev ararken sadece metrekaresine ve fiyatına bakmamız.” İfadelerini kullandı 

‘TEKRLARLAMA PERİYODU 6,8 YIL’

Kütahya’nın depremselliği konusunda sunum yapan İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilci Yardımcısı İnşaat Mühendisi Emre Gölmez, Kütahya’daki büyük depremler üzerine yaptıkları çalışmalar ile yıllara göre deprem olma olasılığının hesaplandığını belirtti. Gölmez, “5 büyüklüğünde bir depremin Kütahya’da 6,8 yıl gibi bir tekrarlama periyodu var. Aynı şekilde 5,5 büyüklüğünde 20 yıl 6 büyüklüğündeki deprem ise 60 yıl gibi devam ediyor.” dedi. Gölmez, Kütahya’dan geçen fay hatlarının 295 km uzunluğunda olduğunu da ifade etti. 

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *