AİZANOİ’DE BULUNAN GÜNEŞ SAATİ NELER ANLATIYOR?

530

Aizanoi Antik Kenti’nde bulunan Roma Dönemine ait Güneş Saati hakkında konuşan Prof. Dr. Gökhan Coşkun, antik dönemde halkın yoğun bulunduğu bölgelere yerleştirildiği bilinen güneş saati ile insanların o dönemde zamanı ve mevsimleri öğrenebildiğini açıkladı

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan ve kazı çalışmaları DPÜ tarafından yürütülen Aizanoi Antik Kenti’nden geçen Kocaçay’daki kazıda belirlenen mermer güneş saatinin özellikleri ve tarihi önemi hakkında açıklamada bulundu.

‘ŞAŞIRTICI BULUNTULARA DA RASTLANDI’

Kazı çalışmalarının 80 işçi, 20 teknik personel ve akademisyenlerle antik kentteki Penkalas adıyla da bilinen Kocaçay, agora (çarşı) ve tiyatroda sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Gökhan Coşkun, “Penkalas Projesi kapsamında ağırlıklı olarak Kocaçay yatağında kazı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yapılan kazılar sonucunda köprüye ait çok sayıda yıkık durumda mimari blokla karşılaştık. Bunların büyük bir kısmı köprünün parapet/korkuluk taşlarından ibaret. Ancak köprünün bulunduğu alanda bu mimari kalıntılardan oluşan enkazın içerisinde şaşırtıcı bazı buluntularla da rastlandı.” Dedi.

‘KÜÇÜK BİR PARÇASI EKSİK’

Kazıların tamamen üniversitemize devredilmesinin ardından yeni sezonda Aizanoi’da ilk kez mermer güneş saati bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Coşkun, şunları söyledi: “Bu güneş saati Roma dönemine ait ve Aizanoi’de bugüne kadar bulunan ilk güneş saati. Hemen hemen tam diyebileceğimiz güneş saatinin sadece birkaç küçük parçası eksik. Mermerden yapılmış güneş saatinin yüksekliği 45 santimetre, genişliği ise 43 santimetre. Roma dönemine tarihlediğimiz güneş saati, günümüzden yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait.”

Güneş saati üzerinde incelemelerin ve restorasyonun sürdüğünü kaydeden Coşkun, antik dönemde agora, kent meydanı, tapınak alanları gibi halkın yoğun bulunduğu bölgelere yerleştirildiği bilinen güneş saatlerinden bir örneğin Aizanoi’de bulunmasıyla insanların o dönemde güneş saatiyle zamanı ve mevsimleri öğrenebildiğinin ortaya konduğunu belirtti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *