‘CESUR YÜREKLERE ‘HADİ’ DİYORUZ’

710

Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor Engeller Kalkıyor Projesinin sertifika töreninde konuşan Doç. Dr. Haldun Şekerci, “Bizim yeşerttiğimiz bu şehrin umuduna elini taşın altına koyacak menfaat gütmeyen cesur yüreklere ‘Hadi’ diyoruz. Bu, burada kalmasın biz karşılık verecek şekilde sizi bekliyoruz” İfadelerini kullandı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öncülüğünde, Zafer Kalkınma Ajansı destekleriyle tamamlanan Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor Engeller Kalkıyor Projesinin sertifika töreni düzenlendi. KUBFA Fuaye Alanı’nda düzenlenen törene, Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Terzi, GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, projenin eş güdümcüleri Doç. Dr. Haldun Şekerci ve Öğr. Gör. Muhammed Tahir İyioğlu, katıldı. Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal ise etkinliğe video mesaj gönderdi.

‘BU BURADA KALMASIN’

Törenin açılışında bir konuşma yapan projenin eş güdümcülerinden Doç. Dr. Haldun Şekerci, “Bu projede projenin çalışanları gönüllü olarak inanılmaz fedakârlıklarda bulundular. Arkadaşlarımızdan Tahir İyioğlu, annesini kaybettiğinin ertesi günü proje devam etsin diye çıkıp geldi. Hasta olsak da, derse girsek de, idari işlerle uğraşsak da, kariyer yapmaya çalışsak da bu projeden vazgeçmedik. Bu proje ile şehrimize bir kuyumculuk, takı tasarım, kıymetli taş işleme fabrikası kazandırdık. Şehrin ileri gelenleri bu yapıya sahip çıktığı sürece bu yapı yaşayarak istihdam ve şehre katma değer yaratabilecek düzeydedir. Bu proje ile engellilerimizin artık bir umudu var artık onların istedikleri zaman var olan imkânların nispetinde çalışabilecekleri çalışmak yanında sosyalleşebilecekleri bir tesisleri oldu. Artık bir iş kolunda zanaatkâr oldular ve meslekleri oldu. Bizim yeşerttiğimiz bu şehrin umuduna elini taşın altına koyacak şerhsiz şartsız menfaat gütmeyen cesur yüreklere ‘Hadi’ diyoruz. Lütfen çoğu yerde olduğu gibi, bu, burada kalmasın biz karşılık verecek şekilde sizi bekliyoruz. Bu umudun dal verip şehre gölge veren bir ağaç olması için lütfen yardımcı olunuz.” İfadelerini kullandı.

‘GÜZEL BİR ÖRNEK OLDU’

Engelli eğitimini ve istihdamını hedef alan projenin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Zafer Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklendiğini ifade eden Rektör Kazım Uysal, “Bu proje aynı zamanda Üniversite-Kamu-Sanayi iş birliğine güzel bir örnek oldu.” Dedi.  Başlangıçta 2 milyon TL’lik bütçe ile başlayan projenin bugünkü değerinin yaklaşık 8-10 milyon TL olduğunu ifade eden Uysal, projenin kalkınma ajansı ve üniversiteden çok maddi destek alan projeler arasında yer aldığını belirtti.

‘Zanaat ve Halk Sanatları’ alanında UNESCO tarafından “yaratıcı şehir” ilan edilen Kütahya’da  tüm kurumlar ve STK’ların bu kapsamda bugüne kadar birçok faaliyet gerçekleştirdiğine değinen Uysal, Ancak bu projenin takı ve kuyumculuk sektöründe ilk olduğuna vurgu yaptı. Uysal, proje ile şehrin atıl ya da işlenmemiş hammadde alt yapısının da katma değere dönüşerek şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağını da vurguladı.

Zafer Kalkınma Ajanı Genel Sekreteri Veli Oğuz, projeye ilişkin görüşlerini şöyle ifade etti: “2019-2022 aralarında 349 proje önerisi aldık. 58 tanesini bakanlığa sunduk, 46 tanesi başarılı oldu. Bu 46 proje kapsamında 948 tane istihdam ön görüyor. Aynı zamanda atıl binalar ekonomiye kazandırılacak. Engelli kardeşlerimiz için yaptığımız bu alt yapı, sadece engelli kardeşlerimize hizmet etmeyecek, öğrencilerimize ve sektörün diğer paydaşlarına da hizmet edecek. Biz bu 46 projenin 12 tanesini Kütahya’mıza kazandırdık. Bu projeleri biz çok önemsiyoruz.

‘BİR ARAYA GELİRSEK HER ŞEYİ BAŞARABİLİRİZ’

Kütahya’nın zanaat ve halk sanatları alanında dünyada 59 şehirden birisi olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, “Engelli vatandaşlarımız Şimdi üreten insanlar olmaya başladılar. Bu şehrin unutulmuş değerlerini veya unutulmaya yüz tutmuş değerlerini yeniden gündeme taşıdığınız için teşekkür ediyorum. Zor bir projeydi, o zor zamanlarda herkes taşın altına elini koyarak projenin tamamlanması sağlandı. Kütahya için bir araya gelirsek her şeyi başarabiliriz. Belediye olarak biz bu tür projelere her zaman destek vereceğiz.” Dedi.

Valilik, belediye, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarımızın bir araya gelmesi ülkemizde zor olduğunu ifade eden Kütahya Vali Vekili Mustafa Güney ise şunları söyledi: Bu projede bir araya geldiğimiz için çok mutluyum. Nüfusumuzun %7’si engelli. Engellilerimize karşı yapmamız gereken birçok vazife var. Biz valilik olarak istiyoruz ki, engelli sosyal hayatın, eğitim hayatının, istihdam hayatının içinde olsun. Engelliye yönelik yapılan her şey çok güzel ancak yetersizdir. Bu projeyi hazırlayan, ilk akla getiren, teklif eden, yazan, çizen, onaylayan herkese teşekkür ediyor hepinize saygılar sunuyorum.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *