BUGÜN BİZİM GÜNÜMÜZ

542

  Bugün 10 Ocak çalışan gazeteciler günü yani bizim günümüz. İlk ilan edildiği 1961’den 1971 yılına kadar “Çalışan Gazeteciler Bayramı ” olarak kutlanmış. Birileri bunu bize çok görmüş ya da nasıl olsa onlara her gün bayram diye düşünmüş olmalılar ki bayramı güne döndürmüşler. Haksız da değiller çünkü mahalli gazeteciler kendilerini mesleğine adamış işinin delileri! Doğrusu bu sevgi ve hizmet aşkı olmazsa yapılacak iş değil.

 Bu özel gün 1971’den bu yana ‘ Çalışan gazeteciler günü’ olarak kutlanıyor. Kutlanıyor derken öyle anlı şanlı etkinliklerle değil. Herkes kendi çapında bir şeyler yapıyor. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti ilimiz ekonomisine değer katan bir firmamızın kurucusuna ahde vefa göstererek anısına Sera AVM’de mütevazi bir etkinlik yapıyor.  5 Mart 2022′ de vefat eden Ünsa madencilik ( KERAMİKA) yönetim kurulu başkanı merhum Necati Ünal’ın anısına ‘Manşetlerle Kütahya’ sergisi düzenliyor. Bunu önemli bulmakla beraber keşke bir basın müzesi kurulması için girişimde bulunsak.

 Gazeteciler gününü rahat bir ortamda çeşitli etkinliklerle kutlamaları için taleplerinin büyük bir kısmının karşılanmış olması ve gelecek kaygısı taşımamaları gerekiyor. Artan maliyetler nedeniyle bugün herkes dertli. Çünkü bugüne kadar derde deva olacak bir şey verilmedi hep lafta kaldı. 61 yıldır hep aynı terane. Günün anlam ve önemine binaen basın kuruluşlarının değerli başkanları

sorunlarını dile getirerek iktidardan çözüm beklediklerini söylerler. İktidar ve muhalefet partilerinin sayın sözcüleri basının önemi üzerinde durarak gazetecilerin demokrasiye olan katkılarını anlatarak onlardan övgüyle bahsederler. Tabii muhalefet bugünü fırsat bilerek iktidarın basına gerekli desteği vermediği söyleyerek eleştirirler. Gerçekten konuşmalar güzeldir ama sorunlar bir türlü düzelmiyor hep başka bahara kalıyor. Açıkçası mahalli basını güçlendirme adına öyle köklü çözümler üretilmiyor kısır döngü hep devam ediyor. Bu anlayış devam ettikçe değişen bir şey olamayacak. Bunu derken her şeyi devletten bekleme anlayışına karşı olduğumu da belirtmek isterim. Çünkü buda bizi rehavete iter tembelleştirir.

 Her daim milli iradeden ve demokrasiden yana olan, haberin en doğrusunu yapan, asparagas ve manipülasyon haberciliğine tevessül etmeyen gazeteciler böyle özel günleri hak ediyor. Mahalli gazeteciler ise daha fazlasını hak ediyor. Çünkü yerel gazetecilerin çalışma koşulları genel gazetelerden daha çok zordur. Kurumsallaşmış genel gazetelerde rahat ve sistemli bir çalışma olduğu için editörler, muhabirler kendi konularında uzman kişilerdir. Herkes kendi uzmanlık dalına göre haber yapar. Mahalli gazetelerde ise öyle ferah ve sistemli bir çalışma ortam yoktur. Bir muhabir siyasetten ekonomiye, sağlıktan spora kısacası bütün haberleri yapar. Haber hazırlamak yayımlamak öyle kolay değil. Büyük emek ve hız istiyor. Bundan dolayı muhabirlere ” Haberin patronu” diyende var. ‘ Haberin hamalı’ diyende. Ben ise onlara fedakâr cefakâr hamuru gazetecilikle yoğrulmuş haberlerin efendileri diyorum. Bazı okurlarımın hepsini aynı kefeye koyma gazetecilik kisvesi altında ülkemizin birliğine-dirliğine bütünlüğüne kasteden hainlere ne diyeceğiz dediklerini buradan duyar gibiyim. Onlara diyecek çok şeyim var ama bugün değil.

 Değerli okurlarım şunu bilmenizi isterim ki, Kütahya’daki gazeteciler milletini, bayrağını, vatanını, devletini ve şehrini seven idealist insanlardır. Onlar görev sormluluğuyla  gece- gündüz demeden, mesai farkı gözetmeksizin çalışıyorlar bu şehrin gözü, kulağı ve sesi oluyorlar. Onlarında sorunları olmasına rağmen vatandaşın sesine ses olmaktan kendi sorunlarını dillendirmeye fırsat bulamazlar. İnşallah gelecek 10 Ocak’ta taleplerinin büyük bölümünün karşılanmış olarak daha rahat ortamlarda günlerini kutlarlar. Bu şehrin çelebi ruhlu insanları, gelininiz mahalli gazetecilerimizle el ele vererek aboneliklerimizle, reklamlarımızla, ilanlarımızla destek çıkarak bu kadim şehri daha ileriye taşıyalım. Çünkü bizim asıl görevlerimizden biride budur. Siz yanımızda oldukça biz daha etkili oluruz. Geleceğimizin bugünden daha iyi olması dileğiyle doğru, ilkeli, kalemini ve kelamını hak ve hakikatten ayırmayan gazetecilerin 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutlar başarılar dilerim. Bu temenniyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *