‘TÜRK-MACAR DOSTLUĞU NESİLLERE AKTARILMALI’

146

DPÜ’de düzenlenen Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk Etkinliğinde konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Macaristan halkının Türk milletinin kardeşi olduğunu belirterek Türkiye Macaristan dostluğunun gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Valiliği himayelerinde düzenlenen Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk başlıklı sergi ve panele ev sahipliği yaptı. Güzel Sanatlar Fakültesi Zafer Sergi Salonu’nda düzenlenen etkinliğin sergi bölümüne Kütahya Valisi Musa Işın, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Murat Kırbaç, Macaristan Ankara Büyükelçisi Mátis Viktor, Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Ünal, Macaristan Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral, serginin küratörü Kemal Orta, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, dost ve kardeş Macar halkının kültürel yaşamından izler taşıyan bu etkinliğe Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ev sahipliği yapmasından DPÜ adına gurur ve mutluluk duyduğunu ifade etti.

Büyükelçi Mátis Viktor Macar kültürünü tanıtan bu etkinliğe Macaristan’ın liderlerinden Lajos Kossuth’a ev sahipliği yapmış Kütahya’da düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti ifadelerini kullandı.

‘MACARİSTAN HALKINI KARDEŞ OLARAK GÖRÜYORUZ’

Macaristan halkının Türk milletinin kardeşi olduğunu belirten Vali Musa Işın, “Macaristan halkını ve Türk milletini kardeş olarak görüyoruz; bize böyle öğretildi. Dolayısıyla biz kardeşlerimizi ve soydaşlarımızı canı gönülden severiz. Türk milletinin sevgisi karşılıksızdır. Türk milleti, sevdiği insanları samimiyetle ve riyakarsız bir şekilde sever. Türk milletinin önemli bir özelliği de samimiyetidir; hiç kimseye karşı ön yargısı yoktur ve içtendir, samimidir. Tarih boyunca bu böyle olmuştur, bugün de böyledir. Dolayısıyla, biz sadece Türk soyundan gelenleri değil, Adem’in oğulları olarak tüm insanlara karşı, kendimiz için düşündüğümüzü onlar için de düşünürüz” dedi.

2024 TÜRK-MACAR KÜLTÜR YILI

Türkiye ve Macaristan arasındaki dostluğun sadece tarihi metinlerle sınırlı kalmaması gerektiğini, bu dostluğun sanat ve kültür yoluyla genç nesillere aktarılmasının önemine dikkat çeken Işın, “2024 yılının “Türk-Macar Kültür Yılı” olarak belirlenmesi bizim için ayrıca önem arz etmektedir. Madem aynı soydan gelen iki milletin böyle bir ortak özelliği varsa, elbette ki 100’üncü yüzyılda Macaristan’ın Türkiye’de tanıtılması, kuşaklarımıza öğretilmesi sadece yazılı tarih kitaplarında değil, aynı zamanda sanatsal ve görsel olarak gençlerimize, insanlarımıza, nesillerimize bunun anlatılması ve kardeşliğin, sevginin, samimiyetin devam etmesi için son derece elzemdir, önemlidir.” diye konuştu.

3 MAYIS’A KADAR ZİYARETE AÇIK

Protokol konuşmalarının ardından Macar kültürünün çağdaş öğelerinden izler taşıyan ve 5 ayrı sanatçının 33 ayrı eserinden oluşan Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk başlıklı serginin açılışı gerçekleştirildi. Bilim, teknoloji, matematik ve sanatın iç içe olduğu eserlerin yer aldığı serginin 3 Mayıs’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacağı ifade edildi.

Serginin ardından Ahmet Yakupoğlu Amfisi’nde etkinliğin panel bölümü gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kemal Orta’nın üstlendiği ve Macar sanatçılar Frigyes König ve Istvan Orosz konuşmacı olarak yer aldığı panelde, Macar kültürünün geçmişten bugüne yolculuğunu ve Türk kültürüyle benzerlik gösteren yönlerini verdikleri örneklerle katılımcılara aktardılar.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *