BİR GÜN’DE OLSA GÜZELDİ

466

 Bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günümüzü daha kutladık. Önemli olarak gördüğümüz bugün, özellikle medya sektöründe emek ve alın dökerek çalışanların bazıları ortalıkta pek gözükmeseler de tanınmıyor olsalarda onlar çok mühim işler yapmaktadırlar. Mesela matbaacılar gibi. Biz akşamları televizyonlarımızın karşısında çekirdek çıtlarken, çaylarımızı yudumlarken onlar makinaların gürültüsü altında, genizleri yakan boya kokusunu teneffüs ederek gazetelerimizi bize yetiştirmenin, ulaştırmanın derdindeler. Keşke birde çalışan matbaacılar günümüz olsa onlarında gününü kutlasak ve anılarını dinlesek.

 1961’de özlük haklarına kavuşan gazetecilerin bazı hakları 1971’de ellerinden alınmış olsa da yine de 10 Ocak gazeteciler için kutlanması gerekli önemli bir gün. Birçok haklardan mahrum olan gazeteciler bugün özlük haklarına kavuşarak önemli haklara sahip oldular. “10 Ocak çalışan gazeteciler günü” olarak ilan edilen bugün 1961’den bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

 Türkiye’nin her yanında olduğu gibi Kütahya Gazeteciler Cemiyetinin düzenlemesiyle şehrimizde de kutlandı. Hem de çok anlamlı ve katılımlı bir biçimde. Kütahya ekonomisine ve istihdamına değer katan, mahalli basına reklam ve ilanlarıyla destek veren 5 Mart 2022’de vefat eden merhum Necati Ünal, anısına Sera AVM’de, ” Manşetlerle Kütahya” sergisini açarak ilimiz genelinde yayımlanan tüm gazeteleri kamuoyunun bilgisine ve beğenisine sundular. İlimiz Valisi Sayın Ali Çelik, sergilenen gazeteleri tek tek gezerek gazete sahiplerinden ve ilgililerden bilgi aldı.

Her güzel şey Kütahya için şiarıyla mesai mefhumu gözetmeksizin her koşulda çalışan gazeteciler günümüze ilimiz protokolünün ilgi ve alaka göstermesi tüm gazeteci arkadaşlar gibi bir gazeteci olarak beni de sevindirdi umutlandırdı. Temennim odur ki bu samimi ilişkinin hep böyle devam etmesi ve sürdürülmesidir. Çünkü birlikten kuvvet kuvvetten hizmet doğar kazanan şehrimiz olur.

10 Ocak günümüzün bu duygular içinde kutlanmasını sağlayan samimi gayretlerinden, mesleğine ve basın çalışanlarına verdiği değerden dolayı Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam’a, yönetim kurulu üyelerine, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim. Senede bir gün ‘de olsa gazetecilerle il protokolünün bir araya gelmesini önemsiyorum. Buda bize yöneticiler ile gazeteciler arasında bir sorun olmadığını gösteriyor. Bir diğer güzelliği ise ilçelerimizde fedakârca gazetecilik yapan, doğru haberin peşinde koşturan gazeteci arkadaşlarımızı bir araya getirerek hasret gidermelerini sağlamaları oldu.

10 Ocak gazeteciliği meslek edinenlerin, hayatını buradan idame ettirenlerin, aktif olarak çalışanların haklarını düzenleyerek güvence altına alan ve 1971 yılına kadar ” Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmış mühim bir gündür. 1971 yılında ki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine bayram güne döndürülerek, ” Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirmiştir. O günden bugüne” 10 Ocak çalışan gazeteciler günü” olarak kutlanıyor.

 Dün yalnız yazılı basın varken bu sektörde çalışanlara gazeteci denirken, bugün gazetecilik kavramı hem yazılı hem görsel hem de internet mecrasında çalışan arkadaşlarımız da kapsıyor. Ben bu kapsamda mahalli basını daha çok önemsiyorum. Çünkü yerel medya holdinglere sırtını dayamış değil, kendi yağlarıyla kavrulmanın çabasındalar. Onlar bir yerlere yaranmanın derdinde değiller, savrulmadan işlerini layıkıyla yapmanın gayretineler. Bunu 15 Temmuz’da daha iyi gördük. Genel medya gibi yerel medyada 15 Temmuz’da büyük bir sınav verdi ülkesine ve demokrasiye sahip çıktı.

Hayatımızın kaygılandırıcı bir biçimde asparagas ve manipülasyonuna karşı savunma ve doğru haber yapma idealizmine sahip gazetecilere daha çok ihtiyaç duyulduğu günümüzde mahalli gazetecilere daha çok iş düşüyor. İşleri haber alıp vermek olan gazetecilerin sayesinde haberin ve haberciliğin önemi daha çok artmaktadır. Haberin çokluğu takdiri ve tebriki hak etse de burada mühim olan ve yılın gazetecisi ödülünü hak eden tekzip edilmeyen gazetecidir. Bunun şuurunda olan muhabirler ve muharrirler yalancı duruma düşmemek için çok dikkat ederler. Serginin açılış töreninde kısa bir konuşma yapan ve buna dikkat çeken ilimiz Müftüsü muhterem Hüseyin Demirtaş, Hucurât suresinin 6. Ayetini hatırlatarak” Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.” diyerek haberin doğruluğuna dikkat çekti.

 Hülasa geçmişte birileri bayramı bize çok görse de yine de biz 10 Ocak’ı bayram tadında kutlamayı başardık. Her günümüzün bayram tadında geçmesi dibeğiyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *