ÖRENCİK KÖYLÜLERİNİN YÜZÜ GÜLDÜ; ÇALIŞMALAR DURDURULDU

209

Simav Örencik Köyü’nde Altın Gümüş Madeni arama çalışma yapan şirket ile vatandaş arasında hukuki süreç yıllardır devam ediyordu.  Ormanların ve sulak alanların zarar görmesini istemeyen köylülerin ÇED Olumlu kararına iptali için açtığı dava reddedilmişti. Sevindirici haber Danıştay’dan geldi. Bilirkişi raporunun yeniden incelmemesini isteyen Danıştay, maden arama çalışmasını durdurma kararı aldı.

SEVİNÇLİ HABER KÜTAHYA BAROSUNDAN GELDİ

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar 2019 yılından bu yana hukuki bir süreç yönetiyordu. Örencik köyü başta olmak üzere çevre köylerde ‘Siyanürlü Altın Madeni’ açılması korkusuyla seslerini duyurmak için ellerinden geleni yapmak istediklerini belirterek dava açmışlardı. Gelinen son noktada köylülerin hukuki danışmaları bilirkişi raporuyla ilgili Danıştay’a başvurdu. Danıştay bilirkişi raporunun incelenmesine karar vermişti. Dayıştan’dan çıkan yeniden inceleme kararı köyde yaşayan vatandaşların umudunu yeşertmişti.

Maden ocağı tarafından kesilen yüzlerce ağaçların ardından daha fazla kesime göz yummayan Örencik Köyü’ne seviçnli haber Kütahya Barosu’dan geldi. Baro’nun yaptığı açıklamada Simav Örencik Köyü Altın Gümüş Madeni ile ilgili Kütahya İdare Mahkemesinin Red kararı çıktığını bildirildi. Danıştay 6.Dairesince sonuç verilen raporda Örence Köylülerinin lehine olmak üzere talepler kabul edilmiş ve bilirkişi raporu bozulduğu açıklandı.

MÜCADELEMİZİN HUKUKİ

DAYANAĞI DESTEKLENDİ

Verilen kararda Baroların mesleki bir örgüt olmanın ötesinde hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak gibi bir işlev yüklenmesi nedeniyle diğer meslek örgütlerinden farklı bir konuma sahip olduğu bildirildi.  Bu açıklama ile Kütahya Barosu Başkanlığının çevre sorunlarına neden olabilecek ilgili ÇED OLUMLU Kararının iptalini istemekte menfaat ilgisinin, dolayısıyla dava ehliyetinin bulunduğu mahkeme kararının Kütahya Barosu Başkanlığı yönünden verilen ehliyet Red kararına ilişkin kısmının da bozulması gerektiği düşüncesiyle karşı oy kullanılmış ve mücadelemizin hukuki dayanağı desteklendiği kaydedildi.

ÖZVERİYLE ÇALIŞTILAR

Simav Örencik Tavşanlı Kavaklı Avcılar köyündeki maden arama çaılşmaları ile ilgili olarak  ÇED Raporunun İptali davasında Danıştay’ın Bozma kararı sonrası Kütahya İdare Mahkemesince “Yürütmenin Durdurulması” kararı verilmesinin ardından Kütahya Barosu “ Baromuz Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyelerimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

DİRENEN KÖYLÜLERİN YANINDAYIZ!

Umut-Sen Ekoloji Kolektifi ise yürütmenin durdurulması kararının ardından “Rant ve talan uğruna halkın yaşam alanlarından, tarım arazilerinden ve ormanlık alanlardan elinizi çekin! Direnen köylülerin yanındayız!” ifadelerini kullandı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *