KÜTAHYA’DA KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİRİN YÜKSELMESİNE ‘ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ’

834

Kütahya’nın kişi başı milli gelir bakımından, Türkiye ortalamasının altında yer aldığını belirten KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “KUTSO olarak vizyonumuzu “Kütahya’nın kişi başı gelirinin 2033 yılına kadar reel olarak 2 katına çıkmasına öncülük etmek” olarak belirledik” dedi.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) stratejik hedefleri ve çalışmalarını basın toplantısı ile açıkladı. KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Başkan Vekili Emin Yüce, Başkan Yardımcısı Salih Çetiner, Sayman Üye Tolga Eskioğlu, YK Üyeleri Fatih Alkış, Uğur Kırdar, Melih Aslan, Ahmet Saner Gönül ve Mustafa Selman Hatipoğlu ve basın mensupları katıldı. 

KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR ORTALAMANIN ALTINDA

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KUTSO) basın mensuplarıyla bir araya gelen KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat seçimlerden sonra hızla çalışmalara başladıklarına değindi. Kütahya’nın kişi başı milli gelir bakımından, Türkiye ortalamasının altında yer aldığını belirten Güral Argat, “Bu ortalamayı daha yukarıya taşımak için sanayileşme ve üretim elbette çok önemli. Pandemi döneminde bunun ne kadar kritik olduğunu gördük. Çünkü Türkiye doğru politikalarla üretmeye devam etti ve tedarik zincirinin kırılmasına müsaade edilmedi.” İfadelerini kullandı.

KUTSO’YA YENİ LOGO

Kişi başı milli gelir seviyenin geliştirilmesi, Türkiye ortalamasının üstüne çıkarılmasının Kütahya için hayati bir husus olduğuna vurgu yapan Güral Argat, “KUTSO olarak vizyonumuzu “Kütahya’nın kişi başı gelirinin 2033 yılına kadar reel olarak 2 katına çıkmasına öncülük etmek” olarak belirledik. Bu amaca ulaşmak için stratejik hedeflerimizi de belirledik.” Dedi. Kütahya’nın küresel rekabet gücünü ve sosyoekonomik gelişmişlik düzeyini yükselterek, bölgemizin ve ülkemizin gelişimine aktif katkı sağlamak üzere gayret sarf edeceklerine değinen Güral Argat, KUTSO’nun yeni logosuna da kamuoyuna tanıttı.

‘BENİM BİR KÜTAHYA HAYALİM VAR’

Ekonomik ve sosyokültürel gelişmişlikle kalkınmasını tamamlamış bir Kütahya hayaline değinen Güral Argat şu ifadeleri kullandı: “Bu da devlet desteğinin yanında daha fazla yatırımın Kütahya’ya gelmesi, sosyal ve ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesi demek. Bunun için ilimizde yapılan üretimler kayıtlarda görünmeli, bu yolla yeni yatırımcının gerçek verilerle değerlendirme yapabilmesini sağlamalı ve kentimizin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmalıyız.”

‘TEDBİR ALMADIĞIMIZ HER AN ZARAR’

Depremin acısını yüreğimizden hiçbir zaman atamayacağımızı söyleyerek sözlerine başlayan Güral Argat, önüne geçilemeyecek somut bir gerçek olan deprem konusunda bilim ve teknoloji ışığında önlem almadığımız her dakikanın yerine konulamayacak zararlar verdiğini vurguladı. KUTSO tarafından başlatılan “Hatay’da 1.000 konteynerden oluşan Kütahya Kardeş Kent” projesi hakkındaki son durumu da paylaşan Güral Argat, “Proje kapsamında konteyner ev alınması için 4.168.679,98 TL ve 12.788 Euro ve 3.000 USD odamız hesaplarına bağışçılar tarafından yatırıldı. Bugüne dek elde ettiğimiz bu nakdi yardımlar karşılığında konteyner sözleşmeleri imzalanmış olup, üretimi tamamlanan konteynerler Valimiz ile koordinasyon halinde bölgeye gönderilmektedir.” Dedi.

‘EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ TAKVİMİNİ OLUŞTURDUK’

Öncelikli hedeflerinin; Kütahya’nın, Kütahyalıların ve ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en doğru adımları, yenilikçi ve oyunbozan bir dönüşüm planı ile gerçekleştirmek olduğunu belirten Güral Argat, Kütahya’nın diğer orta ölçekli şehirlerden birçok yönü ile ayrıştığını şehrin farklı konumlandırması, ve tüm gücünün en verimli şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) sektör, büyüklük, yapı, ya da gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğe ulaşmalarını teşvik etmek üzere bir yönetim sistemi kurmaları gereğini vurgulayan bir oluşum olduğunu belirten Güral Argat, TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında A seviye olan KUTSO’nun hizmet kalitesini daha fazla yükseltmesi ve EFQM Mükemmellik Modeli’ni uygulayan ülkedeki sayılı ticaret ve sanayi odaları arasında yerini alması amacıyla çalıştaylar gerçekleştirdiklerine değindi. Güral Argat, “Stratejilerimizi ve hedeflerimizi değerlendirdik. KUTSO’nun; kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirmeyi planladığı hedefler ve bunlara ilişkin yol haritasının belirlenmesi amacıyla görüş alışverişi ve grup çalışmaları yapıldı. Bu doğrultuda EFQM Mükemmellik Modeli Takvimi’mizi oluşturduk.” İfadelerini kullandı.   

HEDEF 2026’DA EFQM ÖDÜLÜ

KUTSO’nun önemli bir dönüşüm sürecine girdiğini ifade eden Güral Argat, “Umuyoruz ki EFQM ödül başvuru sürecimiz olumlu sonuçlanır ve süreç sonunda mükemmellikte kararlılığını kanıtlamış bir kuruluş olarak, gerekli aşamaları tamamladığımızı gösteren bu belgeyi bütün faaliyetlerimizde kullanmış oluruz.” Dedi. Güral Argat stratejik hedeflerini; “Her yıl en az 50 adet orta ölçekli işletmenin kurumsallaşma düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması, 2026 yılı itibarıyla EFQM ödülü alınması, Orta yüksek/ yüksek teknoloji firmalarının ihracat içindeki payının Türkiye ortalamasına yükseltilmesi, İhracat tutarının döviz bazında yıllık ortalama %10 artırılması (TİM kaynaklı), Yeni yatırım sayısının her yıl ortalama %10 artırılması, Sanayide nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması oranının %95’e çıkarılmasına katkı sağlanması, Yeşil ve dijital dönüşüme uygun niteliklere haiz personel yetiştirilmesine katkı sağlanması, Kütahya’nın turizm doluluk oranının ülke ortalamasının üzerine çıkarılması, Kadınların iş gücü ekonomik faaliyetlere katılım oranının %40’a çıkarılması, Firmaların yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarına teşvik edilmesi ve desteklenmesi”olarak açıkladı.

‘HIZLICA YOL KAT ETMELİYİZ’

Bu hedeflere ulaşmak için gerekli olan 47 adet aksiyon planını belirlediklerini ve yönetim kurulu üyelerinin bu hedefler doğrultusunda görev yetki ve sorumluluk dağılımlarını yaptıklarını dile getiren Güral Argat, yönetim kurulu üyelerine yeni görev ve yeni sorumluluklarında başarılar diledi. Stratejik hedeflerini gerçekleştirirken sürdürülebilir kalkınma amaçlarını gözeteceklerini belirten Güral Argat, “Dijitalleşmenin ve katma değerli üretimin önemini vurguladığımız yeni KUTSO logomuzda insan odaklı inovasyonu merkezimizde konumlandırdık. Gelecek vizyonumuzu yansıttığımız bu yeni kimliğimizle üst düzey standartlarda üretim yapan; kreatif, inovatif ve global ölçekte uzmanlığa sahip bir yapı olduğumuzu vurguluyoruz.” Dedi. Güral Argat, tüm bu hedeflere ulaşmak için bölgesel kalkınmışlık farklılığı ve toplumsal cinsiyet eşitliği için hızlıca yol katetmemiz gerektiğinin altını çizdi

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *