ORUÇ BİZE ŞİFA OLACAK’

2651

Başköşe Konuşmaları’nın bu haftaki misafiri olan Öğretmen Mustafa İnan, oruç tutan bir insanın  imsak vaktinden sahur vaktine kadar ibadet halinde olduğunu belirterek Hz. Peygamber’in “Oruç kalkandır.” Hadisini hatırlattı. İnan, ilk günler zor geçse de orucun insana şifa olacağını belirtti.

Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve bir gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları’nda bu haftanın başköşe konuşmacısı Şehit Selim Cansız AİHL Meslek Dersleri öğretmeni Mustafa İnan oldu.

Oruç ibadetinin Hz. Adem’den beri emredilen bir ibadet olduğunu belirten İnan, Bu kadar eski zamanlardan beri bize emrediliyorsa onun önemi büyüktür. Mesela Hz. Davud, bir gün yer, bir gün oruç tutardı. Hz. İsa bütün ömrünü oruçlu geçirdi. Efendimiz’e (sav) peygamberlik verilmeden önce de Efendimiz’in tuttuğu oruçlar vardı.” İfadelerini kullandı.

‘ORUÇ KALKANDIR’

Hz. Peygamber’in “Oruç kalkandır.” Hadisini hatırlatan İnan, “Bunun devamında orucun gerçekten kalkan olması için kötü söz söylenmemesini, cahilce hareket etmemesi gerektiğini buyuruyor. Hadisin devamında da eğer birisi bizimle kavga etmek isterse iki defa “Ben oruçluyum.” dememizi buyuruyor. Çünkü oruç tutan bir insanın oruç olduğu belli olmaz. Bununla birlikte araya riyanın en az girdiği ibadet, oruç ibadetidir. Allah (cc) oruçlunun sevabını bizzat kendisinin yazacağını müjdeliyor. Oruç tutan bir insan, imsak vaktinden sahur vaktine kadar ibadet halindedir.” Şeklinde konuştu.

‘İFTARDA VE SAHURDA ÖLÇÜLÜ OLUNMALI’

Orucun, insana sabrı öğrettiğine dikkat çeken İnan, şu ifadeleri kullandı: “Hepimizin oruçluya saygı duyması lazım. İlk günler tabi, vücut alışmadığı için baş ağrıları olabilir. Birkaç güne geçecektir. Bize şifa olacaktır. İnsanın midesi boşaldığında zihni açılır, diyen alimlerimiz var. İftarda da sahurda da ölçülü olmak lazım. Çünkü az yemek sünnettir. Hadiste de az yiyenin midesinin nurla dolacağı ifade ediliyor.    

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *