‘ÜÇ NOTER YETERLİ DEĞİL DÖRDÜNCÜSÜ AÇILMALI’

245

Gayrimenkul satışlarının noterlerden de yapılmaya başlanması sebebiyle Tapu Sicil Müdürlüklerindeki iş yoğunluğunun noterlere kayacağını dile getiren Kütahyalı emlakçı Mehmet Demir, bu sebeple Kütahya merkezdeki 3 adet noterin yetersiz kalacağını şehre dördüncü noterin açılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

Yeni dönemin hayırlı olmasını temenni eden Demir, “Tapu işlemlerinde noterler aracılığıyla yeni bir dönem başladı. Tapu Sicil Müdürlüklerinde yapılan tüm işlemler bundan sonra noterler tarafından da yapılacak. 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi beklenen bu yeni düzenleme, entegrasyon ve alt yapı çalışmalarından dolayı 4 Temmuz itibariyle başlamış oldu. Vatandaşlarımız daha önce Tapu Sicil Müdürlüklerinde yapmış oldukları alım, satım, intikal, rızai taksim, trampa ve bağış gibi en çok yapılan işlemleri bundan sonra noterler aracılığıyla yapabilecekler. Şu anda, noterlerde sadece tapu devir işlemleri gerçekleşmektedir. Zamanla entegre çalışmaları sona erdiğinde tüm işlemler yapılabilecek.

‘HARÇ ORANI SATIŞ BEDELİNİN YÜZDE 4’Ü’

“Noterlerde yapılacak işlemler Web Tapu uygulamasında olduğu gibi, Türkiye Noterler Birliği’nin e-hizmet sayfası üzerinden başvurular alınıyor. Bu uygulamalara e devlet üzerinden erişim sağlanmaktadır. Noterlere ödenecek harç oranları yine Tapu Sicil Müdürlüklerindeki gibi satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında olurken, 1.038 TL olan döner sermaye ödemesi ise; 500 TL’den az, 4 bin TL’den fazla olmamak kaydıyla notere hizmet bedeli ödemesi yapılacak. Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından tapu işlemleri yapılmaya devam etmektedir” diye konuştu.

“DEVİR İŞLEMLERİ İÇİN GÜNLERCE BEKLEMEK GEREKMEYECEK”

Tapu işlemlerinin noterlerde yapılmasının vatandaşlara kolaylık sağlayacağını belirten Mehmet Demir, “Noterlerde hafta sonunda da tapu işlemleri yapılabilecek, Devir işlemleri yapacaklar günlerce beklemek zorunda kalmayacak, yığılmaların önüne geçilecek. Mesela Sulh Hukuk Mahkemelerinden en az üç veya dört günde alınan halk arasında mirasçılık belgesi olarak bilinen veraset ilamı, noterlerden 10 dakikada alınabilmektedir. Tapu işlemlerinde de vatandaşlarımız hızlı ve seri bir şekilde tüm işlemlerini noterler aracılığıyla yapabilecektir.” şeklinde konuştu.

‘İŞ YOĞUNLUĞU NOTERLERE KAYACAK’

Tapu Sicil Müdürlüklerindeki iş yoğunluğunun noterlere kayacağını dile getiren Demir, şu ifadeleri kullandı: “Kütahya merkezde 3 adet noter var. 1. Noter ve 2. Noter şu an tapu işlemleri için müracaat alamıyor. Sadece 3.Noter müracaat alıyor. Kütahya’da şu an için noterlerden her hangi bir tapu işlemi ve müracaatı yapılmadı. Noterlerde özellikle vekalet ve araç devir işlemleri başta olmak üzere sürekli bir yoğunluk var. Benim şahsi kanaatim Kütahya’da noterler yetersiz, tüm işlemlerin daha seri ve daha hızlı yapılabilmesi ve Kütahyalı hemşehrilerimize daha iyi hizmet verilebilmesi için acilen dördüncü noterin açılması gerekir”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *