HAYALLERİNİZE GÖRE ANCAK GERÇEKCİ SIRALAMALAR YAPIN ‘BURASI BANA GELMEZ’ DİYE DÜŞÜNMEYİN

706

Üniversite tercihlerinde öğrencilere hedeflerine göre ancak gerçekçi sıralama yapmalarını öneren Psikolojik Danışman Fatih Kocakaplan, öğrencilerin seçecekleri bölümlerdeki iş olanaklarını iyi bilmeleri ve günümüz ekonomik şartlarının farkında olarak tercih yapmaları gerektiğini vurguladı.

Öğrencilere gelecekteki hedeflerine göre ancak gerçekçi sıralama yapmalarını öneren Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görev yapan Psikolojik Danışman Fatih Kocakaplan, öğrencilerin seçecekleri bölümlerdeki iş olanaklarını iyi bilmeleri ve günümüz ekonomik şartlarının farkında olarak tercih yapmalarının önemine vurgu yaptı.

‘KONTENJANLARDA BOŞLUKLAR OLUŞABİLİR’

Öğrenciler genelde sıralamalara göre tercih yaptığını ama sıralamaların her sene değişkenlik gösterebildiğini belirten Kocakaplan, “Örneğin geçtiğimiz iki yılda Sağlık Alanından Mühendislik alanına bir kayma olduğunu görüyoruz. Bu düşüş ve yükseliş trendlerini takip etmeleri çok önemli. Öğrencilerin sıralamayı gerekenden biraz daha düşük puan almış da olsalar; istedikleri yerden başlatması gerekiyor” dedi. Bu sene hem ekonomik sebeplerden, hem de deprem felaketinden ötürü kontenjanlarda boşluklar oluşacağını öngören Kocakaplan, şehir dışında çocuk okutmanın maalesef ki artık daha zor olduğuna değindi. Bu sebeple boş kontenjanlar olabileceğini belirten Kocakaplan, “İstediğin üniversitenin istediğiniz bölümünü “burası bana gelmez” diyerek yazmamazlık etmeyin” şeklinde konuştu.

‘GÜNÜMÜZÜN EKONOMİK ŞARTLARINI DİKKATE ALIN’

Öğrencilerin tercih yaparken günümüz ekonomik şartlarını dikkate alması gerektiğine dikkat çeken Kocakaplan, “Meslek kazandıracak bölümlere çok bir lafım yok. Tıp, Hukuk gibi özellikle isim yapmış üniversiteleri hedef koyan öğrenciler gitsinler orada okusunlar. Ancak bunun haricindeki üniversitelerde iktisat, işletme, öğretmenlik gibi bölümlerde daha çok kendi bulundukları illeri tercih edebilirler. Çünkü bu bölümlerdeki eğitimin üniversiteden üniversiteye değiştiğine çok fazla şahit olmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak Sera AVM’de tercih sürecinin sona ereceği 8 ağustos tarihine kadar öğrencilere ve ailelere ücretsiz bir şekilde tercih danışmanlığı hizmeti vermek için bir stant açtıklarını açıklayan Kocakaplan, Vefa Mahallesindeki hizmet binasında da aynı hizmetin verildiğine değindi.

‘ÖNCEKİ YERLEŞME ORANLARINI KONTROL EDİN’

Yüzbinlerce öğrencinin merakla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının öğrenci ve velileri tercih stresi sardı. Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görev yapan Psikolojik Danışman Fatih Kocakaplan öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Geçen sene bir rekor kırıldığını ve ilk defa 3 milyon civarında bir öğrencinin sınava girdiğini belirten Kocakaplan, “Bir balon oluştu, öğrencilerde “bir an önce yerleşeyim gideyim düşüncesi” oldu. Üniversitelerde bütün kontenjanlar doldu. Ek kontenjan açıldığında bile çok fazla bir kontenjan kalmadığını gördük. Birkaç sene öncesinin kontenjan doldurmayan bölümleri nasıl geçen sene kontenjan doldurduysa aynı şekilde doldurmayacağını öngörüyoruz. Bu yüzden Örneğin TYT puanı ile 2 yıllık bir bölüme gitmek isteyen öğrenci 800 bininci olmuşsa 500bin bana gelmez diye yazmamazlık etmemeli. Kontenjan dolmadığı zaman sıralamanın hiçbir önemi kalmıyor. Bir bölüme Türkiye’nin bininci kişisi de 1 milyonuncu kişisi de yerleşebilir. Bu noktada önceki senelerdeki yerleşme oranlarını kontrol etmek önemli.” İfadelerini kullandı.  

‘EN ÇOK DUYDUĞUMUZ ŞEY:

DIŞARI GİDERSE OKUTAMAYIZ’

Verilen eğitimin üniversiteden üniversiteye çok değişmeyeceği bölümleri hedefleyen öğrencilere kendi bulundukları şehirlerde ailelerinin yanında okumayı öneren Kocakaplan, “Bu sayede ailelerini de büyük bir külfetten kurtarabilirler. Bu sene konuştuğumuz ailelerde gördüğüm şey “Hocam dışarı giderse okutamayız.” Öğrencilerde aksine evden çıkmak dışarı gitmek istiyorum iye bir psikoloji oluyor. Kütahya’yı beğenmiyorum diye bir algı var. Dışarıdaki hayat daha cazip geliyor. Ancak bu noktada aileler zorlanacak üniversiteyi bırakmalar belki hiç gidememeler başlayacak.” Dedi. Tercih yapıp gidemeyen öğrencinin okul başarı puanları katsayılarının düştüğünü hatırlatan Kocakaplan, bunun öğrenci için engel oluşturacağını belirterek “Buradan gideyim de neresi olursa olsun” demeden mantıklı düşünmenin önemine dikkat çekti. 

‘ŞEHİR KARİYERİNİZİ DESTEKLEYEBİLSİN’

Öğrencilere sunulan 24 tercih hakkının genelde yeterli geldiğini ifade eden Kocakaplan, “Sıralaması iyi olan bir öğrenci eğer hedefini yüksek tutuyorsa ilk 5-6 tercihe gelmesi zor olan ama istediğini bölüm ve üniversitelerden tercih yaptırıyoruz. Ondan sonraki tercihlerimiz gelmesi daha olası tercihlerinden yana oluyor. En çok istediğimiz şehirden başlayarak bölümlerimizi o şekilde sıralıyoruz.” İfadelerini kullandı. Hedeflenen bölüme göre şehir tercihinin önemine değinen Kocakaplan, “Biz mühendislik isteyen bir öğrenciyi özellikle sanayi bölgelerindeki üniversitelere yönlendiriyoruz. Çünkü bu üniversitelerin TEKNOFEST’lerde, fuarlarda yer alma, staj bulma imkanları, daha sonra o stajda kendini ispat edip iş bulma olanakları daha fazla. Gastronomi ya da turizmle ilgili başka bir bölüm okumak isteyen öğrencileri ise turistik bölgelerdeki üniversiteleri yazmaları konusundan yönlendiriyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘ÇOK KİŞİYE DEĞİL UZMANA SORUN’

Tercihleri yaparken öğrencilerin ne kadar çok kişiyle konuşurlarsa akıllarının o kadar çok karışacağını belirten Kocakaplan, “Tabii ki kendi hedeflerini isteklerini belirledikten sonra işi bilen bir uzmandan tavsiye almaları çok önemli. Burada aile, arkadaşlar, okuldaki bilumum öğretmen devreye giriyor. Birçok şey söyleniyor. O noktada öğrencilerin moralleri bozuluyor; ya umutsuzluğa ya da gereksiz bir umuda kapılabiliyorlar. Hedefleri belirleyip ondan sonra birkaç uzmana danışıp kendileri bir yol çizmeleri daha kolay olacaktır.” İfadelerini kullandı. Sistemsel bir gerginlik yaşamamak adına tercihi son güne bırakmamak gerektiğini altını çizen Kocakaplan, kafasında net bir şablon belirleyen öğrencinin ilerleyen gülerde sağlıklı bir şekilde tercihi yapabileceğini belirtti. “Ben çalıştım, puanımı aldım, kararımı verdim düşüncesi hakim olduğunda öğrencinin hayatın pişmanlık yaşamayacağını dile getiren Kocakaplan, keşkelerin oluşmaması için dikkatli tercih yapmak gerektiğini vurguladı. Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak Sera AVM’de ücretsiz tercih hizmeti yaptıklarını belirten Kocakaplan, 8 ağustos tarihine kadar öğrencilerin hedeflerini belirleyerek doğru tercih için kendilerine danışabileceklerini dile getirdi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *