100. YILINI KUTLADIĞIMIZ CUMHURİYET SİZİN İÇİN NE İFADE EDİYOR? CUMHURİYET BİZİZ!

401

Cumhuriyetimizin 100. Yılında; Kütahya’nın yerel yöneticilerinden sanayicilerine, sağlıkçılarından hukukçularına, sivil toplum kuruluşlarından akademisyenlerine pek çok isme “Cumhuriyet sizin için ne anlam ifade ediyor?” diye sorduk. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına dair umut dolu cevapları, gururla okuyucumuzla buluşturuyoruz.

Kütahya Valisi Musa Işın:

“Cumhuriyet benim için halkın kendisini ifade ediyor. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra imparatorlukların yıkılmasıyla o yönetim anlayışları kendi dönemlerini tamamladı. Padişahlıkla, hanedanlıkla, krallıkla 20. Yüzyıla ayak basmak mümkün değildi. Zamanın ruhu vardır. İnsanı eskittiği gibi devletleri de eskitir. 20. Yüzyılda ülkeler ulus devletlerini kurdu. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devletidir. Cumhuriyet yönetimlerinde halka değer verilir, halkın kendisi söz sahibidir. Cumhuriyet eğer demokrasi ile taçlanırsa gerçek manada halkın yönetimi olarak tezahür eder. Bizim ülkemizde de halkın yönetime olan etkisi net bir şekilde yansımıştır. Cumhuriyet halkın kendisi için yönetime tabii olması ve kendi temsilerini kendi elliye seçip kendisini yönetmesidir.”

KÖY ÇOCUĞUNU PROFESÖR, MİLLETVEKİLİ, BELEDİYE BAŞKANI YAPAN CUMHURİYET

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık:

“29 Ekim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş yıl dönümü herkesin bildiği gibi ama benim için ne ifade ediyor derseniz; 29 Ekim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olan her bireyin bu devletin imkânlarından eşit düzeyde yararlanmasına, Anadolu çocuklarının ülkenin yönetiminde söz sahibi olmasına imkân tanıyan bir rejimdir. Örneğin Alim Işık; köyden çıkmış, Çiftçi Ali Işık’ın bir oğlu olarak üç alanda profesör olduysa, Kütahya gibi kadim bir şehirde üç dönem üst üste milletvekilliği yaptıysa ve halen Belediye Başkanı olarak bu şehre hizmet ediyorsa bu cumhuriyetin nimetidir ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşlarına sağladığı imkândır, yani eşittir 29 Ekim’dir”

Belediye Başkan Yardımcısı, Belediye Kütahyaspor Kulüp Başkanı Abdullah Damcı:

“Cumhuriyet akla, mantığa, bilime, toplumun gereklerine ve ihtiyaçlarını gidermeye en uygun ve insana değer veren bir devlet yönetim biçimidir. “Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır.” İnsanın, dolayısıyla toplumun gelişme ortamını hazırlayan, koruyan en iyi yönetim biçimidir.”

Kütahya Baro Başkanı Edip İlkay Sunay:

“Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir” der büyük önder Mustafa Kemal Atatürk. Ülkemizin her köşesinde, hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma hakkının sorgulanmadığı, herkesin yargıya yürekten güvendiği, eğitim ve sağlıkta, sosyal devlet ilkesi ile vatandaşların insan onuruna uygun yaşamalarının sağlandığı bir yönetim biçiminin tarifidir Cumhuriyet.”

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz:

“Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin zaferini, modern bir Türkiye’nin doğuşunu ve geleceğe umutla bakışımızın, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarım. Türkiye, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde birçok zorluğu birlik ve beraberlik içerisinde aşarak sürdürülebilir kalkınmasına devam etmiştir. Yeni Türkiye Yüzyılında geleceğe umutla bakmak, milli değerlerimizi daha da yüceltmek, ülkemizin ve insanlığın gelişimine katkıda bulunmak hepimizin vatandaşlık görevidir.”

Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu:

“Ben Osmanlının torunu, Cumhuriyetin çocuğuyum. İkisiyle de gurur duyuyorum. Dünyanın en iyi yönetim şekli olan Cumhuriyet Türk toplumu için önemli bir irade aracı oldu. Cumhuriyetimizi tüm mekanizmaları ile daha iyi ve daha işler şekle getirmek gencinden yaşlısına hepimizin ortak sorumluluğu. Bizlere ne mutlu ki kuruluşun 100. Yılına ulaşabildik. Diğer 100 yıllarına ulaşmasında hepimizin önemli sorumlukları var. İşte biz Kütahya’nın sanayicileri olarak üzerimize düşen görev olan üretim ve istihdamı büyük bir gayretle yerine getirmek için mücadele ediyoruz. Herkesin görevini anlaması ve layıkıyla yapması dileğiyle. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun.”

30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner:

“Toplumsal anlamda kamusal yarara ve yurttaşlık erdemine, özgürlük anlayışına dayalı, egemenliğin halka ait olduğu, Türk Milletinin karakterine, adetlerine en uygun yönetim sekli olan Cumhuriyet, devrim, laiklik, çağdaşlık, özgürlük ifade eder.”

TÜRK SANAYİCİLERİ BAYRAĞI İLERİ TAŞIYACAK

Keramika Genel Müdürü Emin Yüce:

“Şanlı Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” Sözünü kendimize her gün hatırlatarak, bu misyon ve vizyonda gelecek kuşaklara taşımayı hedef alıyoruz. Türk Milleti olarak bugün sahip olduğumuz bütün değerlerin, Cumhuriyetin bize kazandırdıkları sayesinde olduğunun bilincindeyiz. Türk sanayicileri olarak, Cumhuriyetimizin büyük zorluklarla elde edildiğinin farkındayız. Cumhuriyetimizi bugün bulunduğu noktadan daha ileriye taşımak adına özveri ile çalışmaya devam edeceğiz.”

Yeşilay Kütahya Şube Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal:

“ Cumhuriyet, 100. yıldan 100 yıllara uzanacak en büyük eser… Çok çalışarak, çok üreterek, çok okuyarak, çok yazarak en iyi şekilde yapacağız her işimizi, çünkü biliyoruz ki vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. Minnetle, coşkuyla, akılla, bilimle, kültürle kutlarken “yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyen Ata’mıza yeni yüzyılda daha nice güzel eserler bırakmak için var gücümüzle nice yüzyıllara…”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam:

“Mustafa Kemal Atatürk “Türkiye basını, milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır.” Demiştir. Milli Mücadele döneminde bağımsızlık ateşinin tüm Anadolu’ya yayılmasında büyük bir rol oynayan Türk basını, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturmaya devam edecektir. Kütahya basını tüm mecralarda üstüne düşen görevi layıkıyla sürdürecektir.”

KÜGİAD Başkanı Osman Altınkaya:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; bizler yaşayabilmek için bağımsız bir milletin evladı olarak kalmalıyız. Cumhuriyet hayat demektir, mutluluk demektir, kısaca cumhuriyet nefes almak demektir. Ülke topraklarında alınan her nefes için önce yüce Yaradan’a şükretmeli, özgürce alınan her nefes için de iyi ki Cumhuriyet demeliyiz.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar:

“Cumhuriyet ile kadına erkek ile aynı haklar tanımlanmıştır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk kadını eğitimde, iş hayatında, siyasette, aile ve toplum hayatında çalışarak var olarak kendini ispat etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lidere sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.”

BİR TÜRK KADIN DÜNYADA DEFİLELER YAPIYORSA SEBEBİ CUMHURİYET

İş Kadını Cemile Gül:

“Cumhuriyet benim için Atatürkçü, çağdaş Türk kadınını ifade ediyor. Cumhuriyet Türk kadınına özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkını verdi. Bugün Kütahya’dan çıkmış bir kadının dünya şehirlerinde defileler düzenleyebilmesinin sebebi Cumhuriyet. Cumhuriyet ilan edilmese ben nasıl gidip oralarda kültürümü tanıtırdım. Sahip olduğumuz her şeyi Cumhuriyete borçluyuz.”

Üroloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Güven Kartal:

‘Eğer bir gün, benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin’ diyecek kadar mütevazi, bütün cihanı Dumlupınar’ da dize getirecek kadar cesaretli bir liderin kurduğu cumhuriyetin 100. yılını kutluyoruz.  ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ mantalitesi ile yetiştirilen biz hekimler de cumhuriyete olan borcumuzu ödemek ve bizden sonraki nesillerin nice asırları kutlayabilmesi için sorumluluklarımızın farkındayız. ‘Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz’ tavsiyesine hiç unutmadan, kurtuluşun şehrinde sonsuza dek cumhuriyet bayramlarını kutlayabilmek dileğiyle…”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *