‘CEBİMİZİ YAKMASA DA GELECEĞİMİZİ YAKACAK’

351

Kasım ayına rağmen yazdan kalma bir günü yaşayan Kütahyalılar, yaz havası ne kadar keyif verse de iklim değişikliğinin kendilerini korkuttuğunu ifade etti. Yağmurların bir an önce başlamasını dileyen Kütahyalılar, kuraklığın yaşanmaması için doğalgaz faturalarına razı.

Kütahya dün Kasım ayına rağmen yazdan kalma bir günü yaşadı. Hava sıcaklığın 22 dereceye kadar çıktığı ölçülürken mevsim normallerinin üstünde seyreden havayı fırsat bilen vatandaşlar, kendilerini şehrin cadde ve sokaklarına attı. 

Kimi bir arkadaş buluşması düzenleyen kimi alışveriş yapan kimisi de sadece hava almak isteten Kütahyalılar, soluğu açık alanlarda aldı. Şehrin merkezindeki Zafer Meydanın güneşli havanın keyfinin çıkaran Kütahyalılarla doldu. 

‘ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE BİZ NE YİYECEĞİZ?’

Şu dönemde artık yağmurların yağması gerektiğini ifade eden Ahmet Arslan, “Çünkü çiftçi ekin ekecek. Biz de çiftçiyiz, ürünlerimizi ekmek için yağmur bekliyoruz. Şimdi insanların hoşuna gidiyor belki güneşli günler ama bu nereye kadar iyi oluyor bilmem. Çiftçi üretmezse biz ne yiyeceğiz diye de düşünmek lazım. Keşke bir an önce yağmurlar başlasa.” İfadelerini kullandı.

Yazın son günlerini değerlendirmek için arkadaşları ile buluşacaklarını onları beklerken güneşin tadını çıkardığını belirten Meryem Afifi, yaşanan sıcak havanın ısınma masrafının başlamaması için iyi bir süreç ama iklim değişikliği konusunda kötü bir gidişatın ispatı olduğuna dikkat çekti.  

‘YAZ HAVASINI KİM SEVMEZ

AMA GERÇEKLER DE VAR’

Normalde bu sıralarda yağışların başlamış olması gerektiğini ifade eden Celaleddin Aydoğdu, “İşte hep söylenirdi ya iklim değişikliği bunun adı. Şimdi havanın güzel gitmesinden memnunuz zaten yaz havasından sıcak havadan kim memnun olmaz? Örneğin daha doğalgaz faturası ödemedik ama bir yandan da gerçekler var.” İfadelerini kullandı. Toprağın suya doyması gerektiğine değinen Aydoğdu, “Yağmurların gelmesi lazım, bu sene karın yağması lazım. Barajlarda su sıkıntısı var. Evet, cebimize fayda sağlıyor ama dünyaya fayda sağlamıyor. Ne diyelim takdir-i ilahi” şeklinde konuştu.

‘SUSUZ KALMAKTAN KORKUYORUZ’

Güneşli havayı değerlendirmek ve hava almak istediğini bu yüzden torununu gezmeye çıkardığını dile getiren Hikmet Şenel mevsim normallerinin üstünde seyreden havayı sıcaklığının sebebini iklim değişikliği ve kuraklık ile açıkladı. Bu günlerde yağmurların yağması gerektiğine havanın soğuk olması gerektiğine vurgu yapan Şenel, “Kasımın ortasında geliyoruz normalde böyle mi olurdu?  Hiç iyi olmuyor bu hava. Susuz kalacağız. Ondan korkuyoruz. Kışın zamanında gelmesi bizim için avantaj aslında. Susuzluk daha mı iyi?” dedi. Susuz hiç bir şey olmadığını dile getiren Şenel, gıda fiyatlarının da bu sebeple arttığını belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı yerini yağışa bırakıyor. Bugünden itibaren 6-8 derece arası düşecek sıcaklıkla yurdun birçok kesiminde sağanaklar bekleniyor.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *