BAŞKAN IŞIK EDS HAKKINDA KONUŞTU: ‘MANEVİ KISMI DAHA ÖNEMLİ’

230

Akıllı Şehircilik Uygulamalarındaki başarılarının 2024 yılında da devam edeceğini hedeflerinin ilk 3’te yer almak olduğunu belirten Başkan Işık, EDS hakkında: “Memnun olmayan vatandaşlar da varama bir canı kurtarabiliyorsak bir kazaya engel olabiliyorsak ne mutlu. Maddi kısmının yanında manevi kısmı çok önemli.” Dedi.

KÜTAHYA DÖRDÜNCÜ SIRADA

Kütahya Belediyesi, hayata geçirdik akıllı şehircilik uygulamaları ile Akıllı Şehirler Ulusal Şehir Endeksi sonuçlarına göre; 81 il arasında 4. sırada, kendi kategorisindeki 51 il belediyesi arasında ise 1. Sırada yer aldı.Kütahya Belediyesinin gücünü ortaya koyarak akıllı şehir uygulamaları ile Türkiye’ye örnek oluşturduklarını belirten Başkan Işık, “2019 yılında Bakanlığın ilgili bürokratları belediyemizde bir toplantı yaptılar. O günkü değerlendirmede belediyemizin ilçeler arasında bile yeri yoktu. Ben de dedim ki bu veriler 2019 verilerini kapsıyor mu? Kapsamıyor dediler. Lütfen bu verileri dahil edin ben Kütahya Belediyesinin öne çıkan belediyeler arasında olacağını iddia ediyorum olmazsa bu işi bırakırım” dedim. Yapılan düzetme sonrası öne çıkan belediyeler arasında yer aldık.” Dedi.

BÜYÜKŞEHİRLER KÜTAHYA’NIN GERİSİNDE

2019 yılı bütçesini denk bütçe hedefleyerek 280 milyon TL’den 373 milyon TL gibi yüzde 50’nün üzerinde artırdıklarını ifade eden Başkan Işık, mali disiplini sağlayarak, borçları plan dâhilinde ödediklerini belirtti. 2020 yılı sonu itibariyle endeks sırlamasında 19. Sırada yer aldıklarına değinen Başkan Işık, “2023 yılında 4. Sıraya geldik. Bizim önümüzde Konya, İstanbul, Bursa gibi 3 büyük şehirler var. Geri kalan 27 büyük şehir arkamızdan geliyor. Kendi kategorimizdeki 51 il içinde bize en yakın ilk 9. Sırada bulunan Kırklareli.” Şeklinde konuştu.

16 kriterin değerlendirilmesi sonucunda dördüncü sırada bulunmalarının büyük bir adım olduğunu dile getiren Başkan Işık, “2020 yılı akıllı şehir uygulamaları yılı ilan etmiştik. Ekonomi kriterinde 2019’u denk bütçe ile geçirmemize bütçemizi yüzde 50 artırmamıza, 540 milyon TL’lik bütçeyi tutturmamıza rağmen 62. Sıradaydık şimdi 4. Sıradayız. Bu kolay bir iş değil. Devletin resmi kurumunun verileri ile elde edilmiş bir başarı öyküsüdür.” Dedi. Kütahya’ya bu başarıyı getiren akıllı şehir uygulamaları hakkında bilgi veren Başkan Işık, Coğrafi Bilgi Sistemi ile mücavir sınırlar içerisindeki her yapının özelliğini bildiklerini belirtti. Türkiye’de ilk kez sensörlerle takip edilen yer altı çöp konteynerları yerleştirdiklerini ifade eden Başkan Işık, Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı Yer Seçim Analizi, Demografik analiz arşivleri, Düşük karbonlu ve verimli ısıtma ve soğutma projesi, Dijital veri takibi, Muhtarlık talep sistemi gibi projelerle akıllı şehircilikte atılan adıma vurgu yaptı.

‘MEMNUN OLMAYANLAR OLACAKTIR’

İhtiyaçların devam edeceğini ifade eden Başkan Işık, “Vatandaşımızın yüzde 100’ünün memnun olması mümkün değil. EDS valiliğimiz ve Emniyet Müdürlüğümüzün kontrolünde sisteme girdi. Baktığında memnun olmayan vatandaşlar da var. Olacaktır ama bir canı kurtarabiliyorsak bir kazaya engel olabiliyorsak ne mutlu. Bunun ölçülebilir maddi kısmının yanında manevi kısmı çok önemli. Bunların olması gerekiyor. Bunlar şehirde yaşamanın gereği. Evet, bir direnç var memnun olmayan da olacak ama şehir olacaksak, dünya kenti olacaksak bunları da kabulleneceğiz.” Dedi.

2024’DE HEDEFİMİZ İLK 3

2024 hedeflerinin ilk 3’te yer almak olduğunu ifade eden Başkan Işık, birçok projenin devam ettiğini belirtti. Zaman içinde devreye sokacak başka uygulamalar da olacağını dile getiren Işık, dünyanın yerinde durmadığını akıllı şehirlerle ilgili birçok uygulama yapıldığını, var olanlar değiştiğini vurguladı. Başkan Işık, insanların yaşam kalitesini artıran uygulamaları yakından takip etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *