KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ PROPOLİS OLMALI: IHLAMUR SANILDIĞI KADAR ETKİLİ DEĞİL

573

Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında yaşanan artış, vatandaşlarda aktara olan ilgiyi artırdı. En çok satışı yapılan ıhlamurun aslında sanıldığı kadar etkili olmadığına dikkat çeken aktar Ahmet Dönder, bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli konu olduğunu belirterek en etkili olan ürünün propolis olduğunu vurguladı.

Havaların soğumaya başlaması ve kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu, influenza, grip, nezle gibi hastalıklarda da artış yaşanmaya başladı. NEVKA Aktar Bitkisel Ürünler Baharat İşletmecisi Ahmet Dönder, soğuk kış günlerini hastalanmadan geçirmek ve bağışıklığı güçlendirmenin doğal yollarını GAZETE KIRKÜÇ’e anlattı.

‘IHLAMUR KULLANIMI

ERKEKLERDE SORUN OLABİLİR’

Son zamanlarda domuz gribi ve influenza salgınının arttığına değinen Dönder, “Çevre illerimizden de duyuyoruz, vatandaşımızın da tedbiri elden bırakmaması lazım” ifadelerini kullandı.

Uzun yıllardır Anadolu’nun birçok yerinde ıhlamurun hastalıklardan korunmak için yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten Dönder, “Ancak ıhlamur, kullanım açısı olarak eskilerin dediği gibi en büyük kurtarıcı değil, olmamalı da.” Şeklinde konuştu. Erkeklerde ıhlamuru çok fazla kullanmanın hormonel etkileri açısından doğru olmadığı yönünde uyarılarda bulunan Dönder, “Ihlamurun tabii ki faydası var ama fazla tüketildiğinde her şey gibi ıhlamurda zararlı.” Şeklinde konuştu.

BAĞIŞIKLIĞIN EN İYİ DOSTU: PROPOLİS

Adaçayının ıhlamurdan daha etkili bir ürün olduğunun altını çizen Döner, güçlü bir antioksidan olan adaçayının gribe, soğuk algınlığına ve üst solunum yollarına çok etkili olduğunu vurguladı.

Şu an kullanılabilecek ek takviyeler, ürünler açısından en etkili olan ürünün propolis olduğunu açıklayan Dönder, “Propolisin dışarıdan ayırt edilebilmesi biraz zor olabilir. Ama taklit ürün olarak değil de daha fazla seyreltilmiş olanları var.” dedi. Propolisin yanlış da uygulanabildiğine değinen Dönder, “ Propolis etil alkolle sıvı hale gelir. Etil alkolle çözülür normalde katı bir maddedir. Etil alkolle, ispirtoyla çözülür. İspirto içilemez. Etil alkol olan hali en güzel halidir. Suyla çözüldüğünü iddia edenler var. Onu sahte yerine koyabiliriz.” İfadelerini kullandı.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğinin önemini vurgulayan Dönder “En önemli konulardan biri bağışıklık. Onun içinde propolis yine en etkili olandır. Direnci yükseltmek açısından arı sütü olabilir. Sabahları ılık süte bal karıştırılıp içilebilir. Zencefil çayı etkilidir” dedi.

‘KEKİK YAĞINI GÜNDE EN AZ

BİR KERE TÜKETİLMELİ’

Pandemi döneminde bilinirliği artan kekik yağını hatırlatan ve etkilerine dikkat çeken Dönder “Pandemi döneminde, korona vakalarının artışıyla beraber en çok kullanılan ürünlerden kekik yağı vardı. Son dönemlerde de aynı belirtileri gösteren hastalıklar nüksedebiliyor. Onun için kış aylarında da kekik yağını kekik suyunu kesinlikle öneriyoruz. Kekik suyu sağlıklı yaşam ve diyetlerde de tercih edilen bir ürün ancak asıl amacı kekiğin bağışıklık sistemini güçlendirmek. Kekik yağının çoğu mikrobu öldüren bir yapısı var. Çoğu iç hastalıkta kekik yağı kullanılır. Örneğin Mide yarasında ilk tercih edilen en doğru ürünlerdendir. Bir su bardağı suya iki damla kekik yağı damlatarak kullanmak yeterli olur ve çok büyük faydalarını görebiliriz. Günde 2 kere yapsa vatandaşlarımız çok iyi ama günde bir kere de kullanılsa olur” ifadelerine yer verdi.

Sirke kullanımın da çok önemli olduğunu ifade eden Dönder, alıç sirkesi kullanılabileceğini, alıç sirkesinin kalp damar rahatsızlıklarına çok büyük faydası olduğunu belirterek, elma sirkesinin de gönül rahatlığıyla kullanılabileceğini dile getirdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *