‘SARMAL ANCAK ÜRETİMLE KIRILIR’

481

Çiğ süte yapıla zammın zaten yüksek olan maliyetleri artırdığını ifade eden Kütahya Süt Üreticileri Birliği Müdürü Metin Alptekin, çok sayıda üreticinin bu sarmaldan çıkışı süt hayvanlarını kesime yollamakta bulduğunu belirtti. Süt üreticisine verilen desteğin artması gerektiğine dikkat çeken Alptekin, “Bu sarmal ancak üretimle kırılır.” Dedi.

Çiğ süt tavsiye fiyatını 22 Ocak itibarıyla geçerli olmak üzere litre başına net 13,5 lira olarak belirlenmesinin ardından Kütahya Süt Üreticileri Birliği Müdürü Metin Alptekin, GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu.

SÜT HAYVANLARI KESİME YOLLANIYOR

Artışın üretim maliyetlerinin gerisinde kaldığını ifade eden Alptekin, üyelerinin süt fiyatlarındaki artışı yetersiz bulduğunu belirtti. Yem fiyatları başta olmak üzere üretim maliyetinin üreticiyi zorladığını açıklayan Alptekin, “Yemi alamayınca hayvanı besleyemeyince süt miktarı düşüyor. Süt maliyetine göre ucuz olduğu için üretici ne yapsın cebinden mi ödesin maalesef çareyi, süt hayvanını kesime yollamakta buluyor.” şeklinde konuştu.

Yem fiyatları inmedikten sonra süte yapılan zammın fayda etmediğinin altını çizen Alptekin, “Madem yem maliyetini engelleyemiyoruz. O zaman süt desteği artacak ki var olan açık oradan kapanacak. Kapanacak ki vatandaş sütçülüğe devam etsin.” İfadelerini kullandı. 

SÜTE DESTEK ARTMALI

Sıcak sütte kg başına 15 kuruş, soğuk süte 30 kuruş destek verildiğini aktaran Alptekin, “Diyelim ki üretici mandıraya ayda 3 ton sıcak süt sattı; 450 TL destek alıyor. Ama o kişi o 3 tonu üretmek için ne maliyetler veriyor. Bu yüzden en az 75 kuruş, 1 TL olması lazım süt desteğinin.” Şeklinde konuştu.

Bu şartta bile süt fiyatlarının raflarda en az 40 TL’ye çıkacağını aktaran Alptekin, tüketicinin de üreticinin de menün olmayacağını vurguladı.

BÖYLE GİDERSE MİLLET SÜT BULAMAZ

Süt konseyi artışı açıkladığı an daha uygulamaya geçmeden yeme, marketlerdeki sütlere zam geldiğine değinen Alptekin, “Bir sarmala girdik çıkamıyoruz. Süt üretici birliklerinden istida eden edene. İnanın böyle giderse millet süt bulamaz. Bu gidişle dışardan süt ithal edeceğiz. Süt fiyatları artsın demeye de korkuyoruz bu defa yem daha da artacak. Bunun sonu yok, bu ancak üretim ile kırılır. Süt bol olursa herkes kazanır.” Dedi.

ARTIŞ MALİYETE YEMTİYOR

Üreticinin sütteki artış oranı hesaplanırken kendilerine danışılmamasında, görüşlerinin alınmamasından şikayet ettiklerini ifade eden Alptekin, üreticinin artışı az bulduğunu da belirtti.

Çiftçinin litre başına 16-17 TL gibi bir fiyat istediğini ifade eden Alptekin, “Çiftçi bizi bu fiyat kurtarmaz diyor. Zaten maliyetler ortada. Bunun sonu yok diyorlar. Süt fiyatları maliyete göre artmıyor. Süte erişim kolay kalsın isteniyor olabilir ama üretici zor durumda.” Şeklinde konuştu.

Süte kg başına sıcak süte 15 kuruş, soğuk süte 30 kuruş destek verildiğini ifade eden Alptekin, “Yani bir ton süt satacak da 300 TL para alacak adam.” Dedi. Soğuk sütün köylerde kurulan tankta firmalar için soğutulduğunu bu yüzden desteğinin daha yüksek olduğunu ifade eden Alptekin, üreticiden alıp direkt firmaya götürülen sıcak sütün desteğinin daha düşük olduğunu aktardı.

Süt desteğinin yanında buzağı başına 750 TL olmak üzere buzağı desteği de verildiğini belirten Alptekin, tohumlama yapıldığında 200 TL ek destek sağlandığını açıkladı. 

DESTEK İÇİN TARSİM ŞARTI GETİRİLDİ

Süt desteği için üreticiye TARSİM sigortası şartı getirildiğini dile getiren Alptekin, “Dar kapsamlı hayvan sigortası yaptırmanız gerekiyor. Bu sene başladı, onu yaptırmazsanız destek de alamıyorsun. Onu da limitlerde yükseldi. Aslında tabii ki iyi bir şey ama destek artmalı ki insanlar sigortasını yaptırsın. Dar kapsamlı sigorta demek en alt limitten güvence demek. 100 bin TL’den hayvanın var diyelim başına bir iş geldi 15 bin TL ödeniyor. Geniş kapsamlı olunca bir hayvanın sigortası 10 bin TL’ye çıkıyor.” Dedi. Alptekin, sütten yeterince kazanmayan aldığı destekler maliyete yetmeyen üreticiye  TARSİM şartı getirmenin üreticinin belini iyiden iyiye büktüğünü aktardı.

Bakanlığın gençlerin üretime katılması için verdiği desteklerle gençlerin kendilerine gelip üye olduğunu ifade eden Alptekin , “Ama sayıları çok az, geçen sen bu konuda üye olan sayısı 10’u geçmez.” Dedi.

İTHAL ETMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ

Tek yüksek maliyetin yem olmadığına dikkat çeken Alptekin, “Bunun sağım maliyeti, elektrik, veterinerlik maiyeti, tohumlama maliyeti hepsi yüksek. Bazı politikaların değişmesi gerekiyor. Yoksa dışardan süt almak zorunda kalabiliriz.” Şeklinde konuştu.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *