KÜTAHYA ÜRÜNLERİ

456

     Kütahya denince akla her türlü zenginlik geliyor, yer altı yer üstü her türlü ürünün yetiştiği ilimiz için 700 sene önce Sultan Veled Cennet Kütahya nın ya altında ya üstünde diyerek tescillediği bir il olarak karşımıza çıkmakta.

     Bu zenginliği ne denli kazançlı kullanıyoruz bunu soruyorum, adamlar üç beş tarihi ev, üç beş kaplıca, üç beş doğal alanlar , tarihi alanlar ile para kazanırken bizim bin bir türlü zenginlikte yaya kalmamız üzücü.  Un var, yağ var, Şeker var ama helva yapacak usta olmadığı için yada başka deyimle siyasilerin cak cukları ile proje üretmeyen idarecileri ile işimiz hayli zor.

    Geleyim sadede , Kütahya da pek çok firma var, bunlar kendi ürettikleri ürünler ile göze çarpar, bu ürünler hem üretici firmaya hem de ilimize büyük katkı yapacak potansiyellerde ama ellerinden tutan olmadığı için marul gibi içine dürülüp yaşamaktalar. Neyimi kast ediyorum mesela,  HELVACI SABRİ, mesela BESLER SÜT, KIRDAR PEN, HÜROK MERMER, IŞILDA SÜT, ORHAN BAKLİYAT, HAHVE, ÖZÇINARLAR PETROL, BEYAZIT SUCUKLARI, LEBLEBİCİLER . Bu örnekler o kadar çok ki, say, say bitmez bir anda aklıma geliverenler ve daha niceleri.  Bu Üretİci  firmaların ürünleri sadece iç piyasada tüketilmekte hatta bazı firmaların ürünleri market raflarında bile yok. Bizim marketler yani üç harfliler bu ürünlere tenezzül bile etmemekte.  Sadece iç piyasamı diğer iller, hatta yurt dışına açılması demek  bu firmalar sayesinde ilimize daha çok para girmesi demek, yani bunlar kazanırken ilimizde kazanacak, bu firmalar bizim firmalarımız değil mi.

     Bu firmaların güçlendirilmesi demek, yani işini büyütecek adımlar atmasını sağlayıp onlara maddi destek vererek kalkındırmak en akılcı yol. Çünkü dışa açıldıkça vergi girdisi, ekonomik girdi, hatta istihdam ile çalışan işçi sayısı artışı demektir. Biraz akılcı olursak yani altın yumurtlayan tavuğu beslersek hepimiz kazançlı çıkarız.  Onlar kazanırken bizde kazanırız, reklam desteği raf desteği, hatta ürün tercihini yerli firmalardan yana kullanmak ile bizler destek oluruz, yetkililer ise firmanın büyümesi için kredi kolaylığı, yatırım kolaylığı sağlayarak destek vermek zorundayız.

     Yine KÜTSO ve Esnaf odaları bünyesinde bulunan üretici ve istikbali parlak firmalara her türlü desteği vermek yoluyla onların büyümesini teşvik ederek ilimize önemli bir katkı yapabilirler, siyasilerde hakeza kendilerine gelen projelere sıcak bakıp ellerinde tutmak zorundalar, bunu yaparken de siyasi görüşe  değil,  ilimize katkı sağladıkları unutmamalı.  Taşı toprağı altın Kütahya ancak böyle kalkınır unutmayalım ve tercihlerimizi yerli malından yana kullanalım.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *