‘KÜTAHYA MUTFAĞI İLE NE KADAR ÖVÜNSEK AZ’

237

Türk Mutfağı Haftası açılışında kendine has yöresel lezzetleri ile dikkatleri üzerine çeken Kütahya Mutfağı ile ne kadar övünsek az kalacağını belirten Vali Musa Işın, şehrin lezzetlerinin tanınmasını sağlayan Gastro Fest’in Kütahya’da yarattığı atmosfere de değindi.

Kütahya Gastronomi Festivali kapsamında açılışı gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası rengarenk görüntülere sahne oldu. Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğluları ve Osmanlı uygarlıklarından Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar birçok medeniyete en sahipliği yapan dünyaca ünlü Evliya Çelebinin, Ressam ve Neyzen Ahmet Yakupoğlu’nun memleketi, kuruluşun ve kurtuluşun şehri Kütahya’nın Anadolu’nun hemen her şehrinde olduğu gibi kendine has yöresel lezzetleri bulunduğuna değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, bu festivalle bu lezzetlerin vatandaşlarla buluştuğunu dile getirdi.

‘İNANIN KİMSE ZARAR GÖRMÜYOR’

Türk Milletinin ve Kütahyalıların kendi kültürü kendi mutfağı ile ne kadar övünsek az olacağını ifade eden Vali Musa Işın, “Mutfağımız dışarıyla kıyaslanamayacak kadar zengindir ve bununla iftihar ediyoruz” dedi. Kütahya’dan bazı esnaf odalarının “esnafımız zarar görüyor” yönündeki serzenişlerine de değinen Işın, “İnanın kimse zarar görmüyor. Herkes kendi kısmetini yiyor. Etkinliği yaparken belediyemizin ve diğer kurumların görüşlerini aldık. Herkesin iştirakiyle bu kararı verdik. Buradaki etkinlik genellikle 18.00-19.00 saatlerinden sonra başlıyor. Zaten o saatlerde esnaflarımız dükkânlarını kapatıp evlerine geçiyorlar. Ayrıca bu sadece 10 gün sürecek bir etkinlik.”dedi. 

Kütahya’da ilk kez düzenlenen festivalin sadece gastronomi odaklı olmadığına da değinen Işın, etkinliğin büyük bir kısmının yeme içme alanı değil, çocuklar ve gençler için eğlence alanı olarak değerlendirildiğini belirtti. Yerel sanatçıların yeteneklerini sergileme, çocukların eğlenme imkanı bulduğuna değinen Işın, organizasyonun bir sosyalleşme imkanı sağladığına dikkat çekti. Fuarı dolaşırken bir vatandaşın zarar ettiğini söylemesi üzerine organizasyon sahiplerini ulaştığını belirten Işın, “Yerimiz var mı, varsa hemen kendisine yer verelim” dedim. “Yarın gel burada stant kur” dedik. Ama arkadaş bir daha gelmedi şeklinde konuştu.

‘HALKIN İSTEMEDİĞİ HİÇBİR ŞEYİ YAPMAYIZ’

Kütahyalıların ise organizasyondan çok memnun olduğuna değinen Işın, “Özellikle hanımefendilerden çok teşekkür alıyoruz. Hanımefendiler arkamızda olduğu sürece bu işe devam edeceğiz. Halkımızın istemediği hiçbir şeyi yapmayacağız, öncülük etmeyeceğiz. Ancak halkımız ne istiyorsa biz de onların yanındayız.” İfadelerini kullandı.

Türk Mutfağı Haftasının 21-27 Mayıs tarihleri arasında yurtiçinde valilikler, yurt dışında ise büyükelçilikler, başkonsolosluklar bünyesinde son 3 yıldır kutlanmaya başladığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, amaçlarının Türk Mutfağına farkındalık yaratmak, markalaşmak ve Türk mutfağının sağlıklı geleneksel ve atıksız özelliklerini yurt içi ve yurt dışında vurgulamak, bilinirliğini, sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçladıklarını belirtti.  Tarihi bir birikimin sonucu olan saraydan kırsala kadar uzanan Türk Mutfağının eşsiz bir kültürel miras unsuru olduğunu belirten Ünal, bereketli topraklar ve iklim çeşitliliğinin Türk Mutfağının zenginleşmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

‘KÜTAHYA MUTFAĞI ÇOK ZENGİN’

Köklü bir tarihe ev sahipliği yapan Kütahya’nın zengin kültürel mirası içerisinde 20’nin üzerinde coğrafi işaretli tescilli ürünlerle mutfak kültürünün önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Ünal, değişen ve gelişen toplumsal koşullardan etkilenen mutfak kültürüne rağmen geleneksel mutfak ve beslenme alışkanlığının halk arasında varlığını sürdürdüğünü açıkladı.

Tarihte yaşadığı olayları bilinçaltında yaşatması ve günümüze ulaştırmasını her daim bilen Kütahya’nın davetler,  bayramlar, nişan, düğün, asker uğurlama gibi özel günlere has özel yemeklerini olduğunu ifade eden Ünal, “Özellikle kış aylarında haftada bir defa farklı bir kişinin evinde düzenlenen ve gezek olarak adlandırılan geleneksel sohbet toplantıları asırlardır sürer. Gezekler, geleneksel kültürümüzün kuşaktan kuşağa aktarılması bakımından önemli bir yere sahip olmuştur. Çini ve porselenleriyle ünü tüm dünyaya yayılan Kütahya’mız göz alıcı el sanatı ürünleri dışında et yemeklerinden çorbalara, hamur işlerinden tatlılara geniş bir mutfak kültürüne sahiptir” dedi. Kütahya mutfak kültürünün temelini hamur işlerinin oluşturduğunu dile getiren Ünal, “Kütahyalılar tarafından yaz mevsiminde yapılan kışlık hazırlıklar, sebze kurutması, tarhana, kızılcık tarhanası, turşu gibi ürünler Kütahya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kütahya yöresinde öne çıkan lezzetlerin başında cimcik ve sıkıcık gelmekle birlikte börekler konusunda da oldukça zenginlik göstermektedir. Tosunum, Gökçimen hamursuz, şibit, gözleme bunlardan sadece birkaçıdır”şeklinde konuştu.

Kültürün korunmasının önemine vurgu yapan AK Parti İl Başkanı Mustafa Önsay, önemli bir medeniyet bir beşiği olan Kütahya’nın hem soyut hem somut tüm geleneğiyle korunmaya muhtaç olduğunu ifade etti. Kütahya’nın yöresel lezzetlerinin gündeme gelmesinin önemine dikkat çeken Önsay, bir hafta boyunca şehirde önemli bir rüzgar estiren organizasyonun bundan sonraki süreçte daha fazla gelişerek daha fazla katılımcı ile şehrin değerlerinin ön plana çıkmasını sağlayacağını belirtti.

‘DEVAMLILIĞINI SAĞLAYACAĞIZ’

Türk Mutfağı Haftasında düzenlenen Kütahya Gastro Fest etkinliğinin önemine değinen Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, bu tür etkinlikler gastronominin çok önemli bir eşiği ve büyük bir potansiyeli olan Kütahya’nın konumunu güçlendireceğini vurguladı. Festivalin Kütahya’nın marka olmuş şirketlerinin konumunu daha da güçleneceğine ve şehre değer katacağına inancını belirten Kahveci, el birliğiyle bugünlerin devamlılığını sağlayarak tarihimizi geleceğe taşıyacaklarını ifade etti.

İLLERİN LEZZETLERİ KÜTAHYA’DA BULUŞTU

Şehrin lezzetlerinin tanıtıldığı Kütahya Gastronomi Festivali’nin aynı zamanda ilçeleri Kütahya ile buluşturma tanıştırma vesile olduğunun altını çizen Kütahya Valisi Musa Işın, “Stantlarımızın çoğu dışarıdan ilçelerimizden gelenlerdir. Burada şu anda 100 tane stant var. 50’si ilimiz dışından gelenler, 50’si ise ilimizden ve ilçelerimizden gelenler. İlimizin kendi zenginliklerini tanıttığımız gibi diğer illerimizin zenginliklerinin buluştuğu bir etkinlik.” Şeklinde konuştu.

Etkinlik alanının gastronomi dışında da Kütahyalılara birçok sosyalleşme imkanı sunduğunu ifade eden Vali Işın, “13 kitapçının katıldığı Kütahya Fuarımız burada. Bu etkinliği, 10 gün boyunca Kütahya’mızının güzel meydanında halkımızın buluşma alanı olarak değerlendiriyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur. Bize gelen arz ve talep bunun sürekli devam ettirilmesi yönündedir. Halkımızın teveccühü devam ettiği sürece bizde bu etkinlikleri belediyemizle ortak paydaşlarla odalarımızla devam ettireceğiz.” İfadelerini kullandı. Mehteran gösterisi, sıkıcık çorbası ikramı, Zeybek Hanı Halk Oyunları Ekibinin Ferace Zeybeği gösterisi, Elazığ yöresi Türk Halk Müziği konseri, Endonezya Halk Oyunları gösterisi ve Zekai Dadaşcan’ın konseri ile devam eden Türk Mutfağı Haftası açılışı rengarenk görüntülere sahne oldu.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) tarafından Zafer Meydanı’nda düzenlenen Kütahya Gastronomi Festivali kapsamında Türk Mutfağı Haftası açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kütahya Valisi Musa Işın, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Murat Kırbaç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Keramika Genel Müdürü Emin Yüce, TÜRES Kütahya Şube Başkanı Mevlüt Efe katıldı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *