TGK BAŞKANI NURİ KOLAYLI GÜVEN TAZELEDİ: BASININ KALBİ KÜTAHYA’DA ATTI

379

TGK 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı 86 başkanının katılımıyla Kütahya’da yapıldı. TGK Başkanı Nuri Kolaylı’nın gücen tazeleyerek yeniden başkanlığa seçildiği Genel Kurul’da Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, TGK Onur Kurulu Üyesi seçildi.

Türkiye’nin en üst çatı basın meslek kuruluşu olan ve 9 gazeteciler federasyonu ile 86 gazeteciler cemiyetinin üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı DPÜ Bedesten’de yapıldı. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam’ın ‘hoş geldiniz’ konuşmasının ardından TGK Başkanı Nuri Kolaylı, geride bırakılan 2021 – 2024 çalışma dönemine dair bilgi verdi.

‘15 TEMMUZ GECESİ VALİ IŞIN’A DESTEK OLDUK’

15 Temmuz hain darbe girişimini Ağrı Valiliği döneminde Kütahya Valisi Musa Işın ile birlikte yaşadıklarını ifade eden Nuri Kolaylı, 8. Başkanlar Kurulu için Ağrı’daydık. TGK icra heyetimizle Vali Musa Işın’ın yanına koştuk. Ağrı direnişini yönetirken destek olduk. Halka ilk hitabında, ilçelere cep telefonuyla bağlanıp demokrasiye sahip çıkma çağrısında yanındaydık. Vali Işın, o gece kendisini teslim almaya geleceğini söyleyen darbeci Doğubayazıt Mekanize Tugay Komutanı’na, “haysiyetsiz ve şerefsiz bir insansın, hainsin. Burada binlerce insan var, beni ve onları çiğnemeden hiçbir şey yapamazsın. Yüreğin yetiyorsa gel al bizi ve halkı” diyecek kadar yürekli bir vatanseverdir” Dedi.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemelerinin yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalar olduğunu ifade eden Kolaylı,  sektördeki yasal düzenleme eksiklerinden kaynaklanan sorunların yanında, çalışma koşullarının neden olduğu olumsuzlukları da anlattı.

BAŞKAN SAĞLAM TGK ONUR KURULU ÜYESİ

Açılış konuşmalarının ardından Tulû Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kılınç adına; Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Soner Sulamaz, cemiyet başkanlarına hediye takdiminde bulundu. Genel Kurulda tek liste ile gidilen seçimlerde Nuri Kolaylı güven tazeleyerek TGK Başkanlığına seçildi. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, TGK Onur Kurulu Üyesi seçildi.

Genel Kurulun ardından Keramika ve Tulû Porselen’e fabrika ziyareti gerçekleştirildi. Üretim aşamalarını inceleyen Cemiyet Başkanlarına hediye takdiminde bulunuldu.

81 İLİN BAŞKANI KÜTAHYA’DA BULUŞTU

Türkiye’nin bütün illerinden gelen 93 delegenin katılımıyla gerçekleşen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) Genel Kurulu, Kütahya Valisi Musa Işın ile Kütahya Belediye Başkan Vekili Kemalettin Ekici’nin katımıyla Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde yapıldı.

2021 – 2024 çalışma döneminin pandemi ve yüksek enflasyon ortamında, basın sektörünün ekonomik darboğaza girdiği, haber alma özgürlüğü açısından çeşitli kısıtlamaların yaşandığı zor bir dönem olduğunu belirten TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yasalaşan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin çok sayıda olumsuz maddeyi içerdiğini belirti.

TASARRUF PAKETİ YEREL BASININ İDAM FERMANI

Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basının, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Kolaylı, “Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır” Dedi. Cemiyet başkanlarım illerinin milletvekillerine konuyu aktarıp ve destek istediğine değinen Kolaylı, “yıpranmada basın kartı sahibi olma şartının” kaldırılması gerektiğini vurguladı.  Kolaylı, 15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın kartı sahibi basın mensuplarına yeşil pasaport verilebilmesine yönelik kanun teklifinin önemine değindi.

Gazetecilerin toplumsal açıdan önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkat çeken Kütahya Belediye Başkan Vekili Kemalettin Ekici, “Doğru ve dürüst haberciliğin önemi her geçen artmaktadır. Bilgiye ulaşmak teknolojinin gelişmesiyle birlikte kolaylaşırken, doğru bilginin kamuoyuna yayılmasında medya meslek örgütlerinin önemini de artıyor. Demokrasilerde 4. güç olan medyanın denetleme fonksiyonu demokrasimizin olmazsa olmazıdır” şeklinde konuştu.

‘15 TEMMUZ GECESİ İLK AÇIKLAMAYI BİRLİKTE YAPTIK’

15 Temmuz gecesinin tarihi bir kırılma anı olduğunu belirten Kütahya Valisi Musa Işın, “Ağrı’yı tanıtmak için sizlerle birlikteyken, kaderin cilvesine bakın ki darbeye karşı güç birliği yaptık. Sizlerle birlikte yaptığımız bu açıklama, darbeye karşı sivil toplum kuruluşlunca yapılan ilk açıklamaydı”dedi.

TGK Genel Kurulunda konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Üyelerin tamamının oyu ile 2024- 2027 dönemi için seçilen listede şu isimler yer aldı: Genel Başkan: Nuri Kolaylı Yönetim Kurulu: Sefa Özdemir, Feridun Fazıl Özsoy, Erdoğan Erişen, Cem Kaytan, Gaye Coşkun, Osman Hakan Kiracı, Mehmet Çelik, Mehmet Ergün, Ergun Ata, Ali Cihangir, Derya Sarılarlı, İdris Taş, Ali Filizkan, Ercan Atay, Osman Koca, Atilla Durak, Ersen Küçük, Vahap Güner.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *