‘KÜTAHYA MEVLEVİLİĞİN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN’

189

Öğretmen Akademileri Etkinlikleri Kapsamında Kütahya’daki öğretmenlere Mevlevilik’in Kütahya’daki gelişim süreci, Mevlevilik etkisiyle oluşturulan eserler anlatıldı. Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Kütahya’nın da Mevlevilik’in en önemli merkezlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Kütahya Öğretmen Akademileri Etkinlikleri Kapsamında Hz. Mevlana, Kütahya’da Mevlevilik ve Sema Konusu işlendi. Milli Eğitim Müdürlüğü Zafer Salonu’nda, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nuri Erbay, “Hz. Mevlana ve Mevlevilik” üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Programa İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Şube Müdürü Mustafa Topuz ve öğretmenler katıldı.

Mevlânâ gibi bir değerin ve onun öğretilerini sonraki nesillere aktaran Mevlevilik’in, Öğretmen Akademileri kapsamında tanıtılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hasan Başyiğit, Kütahya’nın da Mevlevilik’in en önemli merkezlerinden biri olduğunu dile getirdi.

‘MEVLEVİLİK İNSANI YÜCELTEN BİR ANLAYIŞ’

Katılımcılar, Nuri Erbay’ın anlatımıyla Hz. Mevlana’nın yaşamı, felsefesi ve eserleri hakkında derinlemesine bilgi edinme fırsatı buldu. Nuri Erbay, konuşmasında özellikle Mevlevilik ve sema törenlerinin tarihçesine ve anlamına değindi. Mevleviliğin, Hz. Mevlana’nın öğretilerine dayanan ve sevgi, hoşgörü ile insanı yücelten bir anlayış olduğunu vurgulayan Erbay, semanın ise bu öğretilerin ritüelize edilmiş bir ifadesi olduğunu belirtti. Semanın, ilahi aşka ulaşma ve içsel huzuru bulma amacı taşıdığını anlatan Erbay, dinleyicilere bu mistik hareketlerin derin anlamını ve manevi boyutunu aktardı. Mevlevilik’in tarihçesini öğretmenlere aktaran Erbay, Mevlevilik’in şehrimizdeki gelişim sürecini, Mevlevilik etkisiyle oluşturulan eserleri anlattı.

Etkinlik sonunda, katılımcılar bu tür etkinliklerin hem mesleki gelişimlerine hem de kişisel farkındalıklarına büyük katkı sağladığını ifade ederek bu faaliyetlerin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

DPÜ MEM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *